Archív

Ako si doma vyčariť rýchlu a chutnú maškrtu?

Radi maškrtíte, ale nemáte čas na vypekanie? S modernými technológiami prišli i moderné recepty. Takmer rýchlosťou svetla si môžete „ukuchtiť“ koláčik, na ktorom si hneď pochutíte. Aj vás poteší, keď si sami vytvoríte nejakú dobrotu a nekupujete ich len stále v obchodoch? Ak áno, tento mini recept vás určite poteší. Skúste sem-tam nevkladať do košíka všetky maškrty, ktoré majú letáky s pestrými ponukami na svojich stranách, ale niekedy si vyskúšajte nejakú pochutinu i pripraviť. Azda budete mať z pôžitku väčšiu radosť. Môžete začať od lenivého a začiatočníckeho „pečenia“…

1.jpg

Čo potrebujeme

● 4 lyžice hladkej múky
● ½ čajovej lyžičky kypriaceho prášku
● 4 lyžice práškového cukru
● 2 lyžice Granka
● 1 vajíčko
● 3 lyžice oleja
● 3 lyžice mlieka
a šálku

V čom je „fígeľ“

V mirkovlnke! Rýchlu a chutnú maškrtu si totiž vyrobíme s jej pomocou.
Prvý pohľad môže byť nedôverčivý, ale za odskúšanie nič nedáte, a možno sa koláč stane vašim každodenným ranným partnerom pri káve či čaji. „Šplhnúť“ si koláčikom môžete i u detí či vnúčat, alebo skrátka u každého, kto má rád sladké. Ak vás prekvapí nečakaná návšteva a nemáte žiadnu dobrotu po ruke, ingrediencie na tento koláčik sa nájdu takmer vždy – a čaj či káva s rýchlou sladkou pochúťkou potešia snáď každého.

2.jpg

Mirkovlnku má dnes v domácnosti k dispozícii už skoro každý a ingrediencie na pochúťku bývajú základnými surovinami v takmer každej špajze či chladničke. Recept svojou nenáročnosťou môže potešiť i študentov na intrákoch, ktorým tento chutný kúsok môže aspoň trochu pripomenúť domáce mamičkine dobroty.
Ak chcete niekoho prekvapiť a potešiť, no nemáte buď veľké kulinárske schopnosti alebo možnosti, kde dobroty pripraviť, spoľahnúť sa môžete aspoň na ideu a záujem pre niekoho prekvapenie vôbec pripraviť. Hovorí sa, že v jednoduchosti je krása a suroviny na tento mini recept sa pravdupovediac vojdú aj do kabelky a keď hora nepríde k Mohamedovi, Mohamed musí prísť k hore. Ak sa k niekomu chystáte a neviete čo zobrať pod zub, môžete prekvapiť aj tým, že mu rýchlo upečiete dobrotu a recept mu necháte ako darček.

Ako na to

Postup na vytvorenie maškrty je veľmi jednoduchý. Ak si myslíte, že ste na pečenie „ľavý“ alebo nebodaj lenivý, či takéto práce nechávate na profesionálnych pekárov, aby ste si nezničili svoje nechty alebo šperky na rukách a prstoch; nebojte žiadna kozmetická úprava či samotná kozmetika vám pri tomto recepte prekážať nebude.
Najprv si do šálky dajte múku, kypriaci prášok cukor a Granko. Všetko to spolu pekne premiešajte a pridajte vajíčko. Znova zamiešajte. Potom pridajte mlieko a olej a poriadne premiešajte. Šálku s dobre rozmiešanou zmesou dajte do mikrovlnky, nastavte ju na najvyšší výkon a približne na 3,5 minúty. Potom už len sledujte, ako sa zo šálky vynára koláčik . Ak už nebude stúpať vyššie zo šálky a mikrovlnka sa ešte sama nevypla, môžete ju pokojne vypnúť a šálku vybrať. Teraz už len vyklopíte obsah šálky na tanierik a môžete maškrtiť. Koláčik je výborný ku káve či čaju a ešte lepší so šľahačkou či čokoládou…

3.jpg

Je to naozaj rýchle a jednoduché – skoro ako z teleshopingu , až na to, že nepotrebujete žiadny drahý úžasný magický hrnček. Zvládne to totiž aj ten váš, ktorý používate každodenne.

4.jpg

Zašpineniu mikrovlnky pri kypení hmoty zo šálky sa obávať nemusíte. Hmota sa pekne sformuje, potom vystúpi, a keď celý proces sledujete a vypnete mikrovlnnú rúru, keď už koláčik nevystupuje zo šálky vyššie, zabránite hocijakým omrvinkám. Keďže tento recept je úplne jednoduchý, obávať sa nemusíte ani toho, že si zašpiníte tričká či mikiny, pričom zásteru na pečenie si ešte stále zháňať nemusíte. Ak si tento recept obľúbite a koláčik si budete pripravovať pravidelne, rýchlo sa naučíte aj koľko minút presne trvá vašej mikrovlnke na vyčarenie dobroty a nebudete musieť stále striehnuť kedy ju vypnúť.

5.jpg

Dobrú chuť.

M. CH.