Latte Art je efektná technika zdobenia cappuccina a iných kávových nápojov našľahanou mliečnou penou. Áno, sú to tie úžasné obrázky vytvorené na správne pripravenom espresse. Latte Art je pomerne zložité umenie, ktoré dokonale ovládajú len skúsení baristi ( špecialisti na výrobu kávy). Ak ste takéhoto človeka videli v akcií pri zdobení kávového nápoja, možno ste si povedali: „*Tak toto by som nikdy nezvládol*.“ Hobbyportal vám ukáže niektoré fígle a triky pomocou ktorých sa umeniu Latte Art môžete priučiť aj v prípade, že ste to ešte nikdy nerobili. Pokiaľ sa u vás konzumácia cappuccina nezúžila len na povinnú jazdu k raňajšej cigarete, prijmite pozvanie do voňavého sveta kávy. Do sveta, ktorému svojim umením dodáte nový rozmer, ohúrite a potešíte priateľov, navyše sa pitie kávy stane pre vás rituálom, ktorý nebude len o chuti, ale aj o vizuálnom zážitku.
Fantázia z našľahanej mliečnej peny
Kávičkári mi určite dajú za pravdu, že aj napriek dnešnej uponáhľanej dobe by si mal človek nájsť čas na to, aby si dokonale vychutnal šálku správne pripravenej kávy. Tá pôsobí ako balzam nielen na dušu, ale aj na telo. Spôsobov, ako si pripraviť kvalitné espresso je veľa. Dnes už takmer v každej domácnosti máme rôzne prístroje jeho prípravu. Je to veľká výhoda, pretože kávovar urobí všetku prácu za nás a pripraví nám nápoj „na mieru“. Kvalitné prístroje sú dokonca bežne vybavené tryskou na našľahávanie mlieka. A to je devíza, ktorú môžeme využiť pri tvorbe našich umeleckých diel.
*** Šľahanie mliečnej peny pomocou parnej trysky kávovaru
Najdôležitejšou zložkou pri výrobe Latte Art je samozrejme správne pripravené cappuccino. Môžeme si ho urobiť sami, alebo sa spoľahneme na kávovar. Dokonalá chuť je vždy prvoradá. Ani ten najvydarenejší Latte Art nevypovedá nič o kvalite nápoja, na základe ktorého vznikol. Naša snaha by bola jednoducho márna, ak by hotové dielo nechutilo. Keď máme espresso hotové, musíme správne vyšľahať mlieko na mliečnu penu. Najideálnejšie je použiť spomínanú špeciálnu trysku na našom kávovare.
Ako sa má správne našľahať mlieko? Odborníci tvrdia, že tento úkon je pri Latte Art najpodstatnejší. Do jednej tretiny nerezovej kanvičky kónického tvaru nalejeme studené plnotučné mlieko (špecialisti používajú takmer zmrazené mlieko. Jeho teplota je len cca 1°C). Pod 45 stupňovým uhlom ponoríme do mlieka trysku tak, aby bola v ňom ponorená tesne pod hladinou, maximálne 2 centimetre. Počas šľahania by sa malo mlieko v kanvičke točiť a tryska by nemala dodávať príliš veľa vzduchu, aby sa nezačali vytvárať bubliny. Špeciálnu pozornosť musíme počas našľahávania venovať teplote mlieka. Nemala by presiahnuť 70°C kedy už pena začne „padať“. Pri tejto činnosti sa môžeme popáliť, preto je dobré naučiť sa držať kanvičku tak, aby palec prechádzal cez uško a aby sme v prípade potreby mohli odtiahnuť ostatné prsty od horúceho povrchu. Pri šľahaní mlieka platí zásada, že pena by nemala obsahovať vzduchové bubliny, iba čistý mliečny krém.
Ako zdobiť?
Keď máme mlieko našľahané môžeme si vybrať , akým spôsobom naše espresso ozdobíme. Asi najťažším spôsobom je „maľovanie“ obrázkov priamo mliečnou penou tak, že pri jej liatí jemnými pohybmi vytvárame ornament. Pri tejto činnosti musí byť pena pevná a kompaktná. Všetky pohyby zápästím musia harmonicky ladiť a to chce prax. hovoria, že treba asi 500 pokusov, aby sme toto zdobenie vnímali, ako rutinu. No na vytvorenie základných ornamentov (jabĺčko, srdiečko, lístok) postačí pokusov oveľa menej. Všetko je totiž vecou zvyku. Priestor a čas na vytvorenie umeleckej kreácie je totiž pomerne obmedzený. Stačí malá nepozornosť pri nalievaní mliečnej peny a ups… prelejete hrnček. Ak vás však láka práve takýto druh zdobenia, pozorne si pozrite nasledujúce video:
[* youtube:NItrlTwbvAU *]
Druhým a zároveň najpoužívanejším spôsobom je takzvané dokresľovanie obrázka priamo na penu cappuccina. Šikovní baristi ich tvoria pomocou špáradla, ale aj šablón či miešadla na drinky. Spočiatku sa síce zdá, že na mliečnej vrstve vznikajú len akési hnedé fľaky, no stačí pár rýchlych pohybov a odrazu sa na pene zjaví oko, ústa, alebo rovno celá tvár. Poprípade futuristický obraz či silueta zvieraťa. Celý výsledok je naozaj efektný a v tomto prípade si vlastne nemusíte dávať až tak veľký pozor na to, ako do cappuccina nalejete mliečnu penu, pretože obraz vzniká pomocou špáradla dodatočne, pričom zvýrazní grafiku, vzniknutú počas nalievania a doladí detaily, ktoré by nalievaním nemohli vzniknúť. Tak, ako vidíte na nasledujúcom videu:
[* youtube:7zEvTRVYGO8 *]
Ďalším spôsobom ako ohromiť hostí je možnosť vytvorenia obrazu na bielej pene je kombináciou tvorby pomocou špáradla a následným dokreslením obrázku sirupovými farebnými kombináciami či sypaním kakaa, škorice, liatím topingu a podobne. Tieto ingrediencie však veľmi zasiahnu do celkovej chute kávy a ľuďom väčšinou vadí sladká či škoricová vrstva na povrchu kávy. Toto zdobenie je však tak efektné, že mnohí ho vyskúšajú nehľadiac na svoje chuťové poháriky. Aj v tomto prípade používajú často baristi šablóny, aby bol ich výtvor naozaj perfektný. Pozrite si teda video, kde sú zhrnuté hlavné spôsoby vytvárania Latte Art aj výroba mliečnej peny pomocou špeciálnej trysky:
[* youtube:6UyTTQY2jXU *]
Čo dodať? Určite sa z vás ihneď nestane barista, no napriek tomu môžete týmto umením ohúriť. Nebojte sa experimentu. Každá snaha sa totiž cení a dvojnásobne vtedy, ak urobíte svojmu miláčikovi kávu, akú ešte od nikoho nedostal.
Foto: thatsweird.net, chugginmccoffee.com, makegreatcoffee.blogspot.com, designfloat.com, oddee.com, fyeahcoffee.tumblr.com
Zanechať odpoveď