Zmrzlina je niekedy ako liek. Pomáha zahnať zlú náladu, pošteklí chuťové poháriky, príjemne schladí v letných horúčavách, ba niekedy nám ju predpíše i všeobecný lekár na zápal hrdla. Mnohí si povedia, že to je azda tá najchutnejšia medicína. Iní si zas myslia, že zmrzlina je nezdravá a plná kalórií, čo však ne je vždy pravda. Existuje totiž niekoľko druhov zmrzliny a v dnešných „zmrzlinárňach“ bohužiaľ nie je vždy zmrzlina to, za čo je naozaj označovaná.
Kedy a kde vznikla?
Zmrzlinu si vychutnávali už v rímskom impériu. Samozrejme vtedy ešte v inej podobe, ako ju poznáme dnes, no jazyky maškrtníkov tešila už vtedy. Správu o nezvyčajných mrazených jedlách priniesol zo svojich ciest po Ázii Marco Polo. Po jeho opise sa začala vyrábať zmrzlina i v Taliansku, odkiaľ sa rozšírila do celej Európy.
Pred tým, ako boli vynájdené chladničky, bola zmrzlina veľkým luxusom, nakoľko sa vyrábala ručne. Prísady na ňu sa vkladali do miešadla, ktoré bolo vnútri nádoby okolo ktorej bola kopa ľadu a slanej vody, ktorá pomáhala ľadu udržiavať teplotu zmesi pod bodom mrazu, lebo pohlcovala jeho teplo. Zmrzlinársky priemysel zažil boom až v dvadsiatych rokoch, kedy okrem strojov aj komerčné mraziace boxy umožnili masovú výrobu zmrzliny.
Zmrzlina dnes
Dnes sa zmrzlina vyrába v mraziarňach, pričom v minulosti sa jej výroba odohrávala v mliekarňach. Kedysi išlo o mliečny výrobok z mlieka a smotany. Dnes je kvalitná zmrzlina často raritou. Produkty, ktoré sa objavujú dnes na predajných pultoch pod označením „zmrzlina“ sú často len mrazenými krémami. Na ich výrobu sa totiž používajú rastlinné tuky alebo oleje, ktoré sú lacnejšie.
Klasická zmrzlina by mala byť mrazená pochúťka vyrobená z mlieka (pričom platí, že zmrzlina je chutnejšia, čím tučnejšie mlieko sa použije na jej výrobu), cukru, príchute (buď prírodnej alebo umelej), niekedy ovocia a stabilizátora, ktorý býva najčastejšie vo forme želatíny a farbív. Do niektorých druhov zmrzlín sa pridávajú i vajcia, no chuť každej zmrzliny závisí od ingrediencií, ktoré zvolí výrobca zmrzlín, a tie sú zmrzlinárskych tajomstvom.
Keďže zmrzlina obsahuje mlieko, je zdrojom vápnika i bielkovín. Nachádza sa v nej aj vitamín a, B2 a B12. Jedna naberačka obsahuje v priemere 5 g proteínov, 32 g sacharidov a 16 g nasýtených mastných kyselín.
[* youtube:www.youtube.com/watch?v=eXXqe0PtX-8 *]
Kalorická bomba?
Nemožno hádzať všetky zmrzliny do jedného vreca. Výživová hodnota každej zmrzliny závisí od množstva mlieka alebo smotany a cukru, ktoré je na ľadovú pochúťku použité. Takže nie každá zmrzlina musí byť plná kalórií. Napríklad vodnaté zmrzliny = drene, obsahujú najmenej kalórií, z ktorých by človek mohol pribrať. Ale ak máte teóriu, že keď už zmrzlinu, tak poriadnu a na last minute dovolenky sa tešíte najmä kvôli tomu, ako si na pláži v hojdacej sieti vychutnáte poriadne husté krémové mrazené potešenia, ktoré nebývajú často ovocné, tak to svedčí len o tom, že ste „zmrzlinový fajnšmeker“.
Dnes výrobcovia zmrzlín vychádzajú v ústrety aj tým, ktorí si strážia svoju líniu a niektoré zmrzliny vyrábajú z nízkotučných mliek. Ale povedzme si na rovinu, je to naozaj zmrzlina hodná tohto pomenovania? 🙂
Pre porovnanie, štyri kopčeky zmrzliny so šľahačkou a ovocím poliate čokoládou sa energeticky vyrovnajú porcii steaku s opekanými zemiakmi.
Druhy zmrzliny
Veľa ľudí má svoju obľúbenú zmrzlinu, ktorú si dáva stále dookola. Iní zas radi experimentujú, ale niekedy sa proste hodí v každej situácii iná zmrzlina. Napríklad, keď celý deň beháte po úradoch a vybavujete si doklady, pzp alebo zdravotné poistenie, tak vás určite osvieži viac ovocná dreň ako hustý krém. Ale samozrejme ide o chuťové poháriky každého z nás. Niekedy si však aj spoločenská situáciu vyžaduje istú úroveň servírovania zmrzlín, ako napríklad na diplomatických večerách, keď je zmrzlina podávaná ako dezert.
Dnešné slovenské predpisy označujú mrazené krémy za to isté čo zmrzliny. Označenie závisí len od vôle výrobcu. Konzistencia však musí byť hladká, jemná, krémovitá, nemá obsahovať hrudky, väčšie kryštály a veľké vzduchové bubliny. Ale môže obsahovať viditeľné nerozomleté čiastočky ochucujúcich zložiek.
Základné delenie zmrzlín a mrazených krémov:
– mliečne – musí obsahovať najmenej 2,5 % mliečneho tuku, nesmie obsahovať rastlinný tuk
– smotanové – obsahujú aspoň 8 % mliečneho tuku, nesmú obsahovať rastlinný tuk
– s rastlinným tukom – používa sa rastlinný tuk, najmenej 5 %
– vodové – neobsahujú tuk
– ovocné – vyrábajú sa z vody, obsahujú najmenej 15 % ovocnej zložky (pokiaľ sa jedná o citrusy a exotické ovocie, dolná hranice je 10 %), nesmie sa do nich pridávať tuk
– sorbet – musí obsahovať najmenej 25 % ovocnej zložky (pokiaľ sa jedná o citrusy a exotické ovocie, dolná hranica je 15 %), nesmie sa do nich pridávať tuk
Pokiaľ je zmrzlina ochutená aromatizujúcou látkou (a nie napr. ovocím alebo ovocnou šťavou), musí byť výsledný výrobok označený “s príchuťou”. Marhuľová zmrzlina má teda chuť z marhúľ, ale zmrzlina s marhuľovou príchuťou má chuť z marhuľovej arómy. Toto pravidlo môže porušiť iba vanilková zmrzlina, ktorá, aj keď obsahuje iba arómu, sa môže nazývať vanilková. Ak si potrpíte na dobrej zmrzline, dávajte si pozor, lebo aj dobrý prekladateľ sa môže „seknúť“.
Pozitíva a negatíva
Medzi pozitívne vlastnosti zmrzliny patrí najmä tá, že pomáha pri zápaloch hrdla a ústnej dutiny, pri nechutenstve a problémoch s prehĺtaním. Negatívom môže byť alergia, ktorá môže byť u konzumenta vyvolaná ingredienciami, ktoré zmrzlina obsahuje. Pri nedodržaní hygieny počas výroby môžu byť zdrojom nákazy koliformné baktérie. Avšak právne predpisy prikazujú prísne hygienické podmienky, ktoré musia výrobcovia pri výrobe zmrzliny zabezpečiť. Využívajú preto uzatvorené výrobné linky, aby bola vylúčená možnosť styku surovín s ľuďmi.
Ako si doma vyrobiť zmrzlinu
Ak chcete mrazenú pochúťku rýchlo a ľahko, jednoduchým návodom je prepichnúť viečko jogurtu paličkou od nanuku a dať ho do mrazničky (to isté sa dá urobiť aj s detskou výživou, z ktorej tak budete mať mrazenú dreň).
Dnes sa dajú lacno kúpiť i formy na nanuky (10 foriem cca za 3 €), do ktorých môžete naliať jogurt alebo zmrzlinu, ktorú si doma vyrobíte, a po zmrazení máte originálne nanuky.
Recept na jahodovú zmrzlinu
Budete potrebovať 500 g jahôd, 1 banán, 200 ml mlieka (alebo smotany), práškový cukor.
Jahody a olúpaný banán, ktorý nakrájate na kúsky, dajte do misy a posypte ich lyžicou cukru. Misu potom dajte na niekoľko hodín do mrazničky, kým jej obsah nezmrzne. Dvakrát misu premiešajte, aby sa jahody pri mrazení neprilepili k sebe.
Jahody a banán potom rozmixujeme v mixéri, kým nevznikne jahodová drvina. Potom prilejeme trochu mlieka (smotany), prisladíme a znovu mixujeme. Za stáleho pomalého miešania prilievame mlieko (smotanu), kým nemá zmes redšiu konzistenciu. Myslite však na to, že pri mrazení zmrzlina ešte stuhne.
Recept na vanilkovú zmrzlinu
Budete potrebovať 1 polievkovú lyžicu vody, želatínu, 3 rozdelené šálky mlieka, 3 veľké žĺtka, práškový cukor a 1 vanilkový struk.
Dajte želatínu do misky a pridajte 1 polievkovú lyžicu vody. Nechajte vodu nasiaknuť a medzitým raz či dvakrát premiešajte. Vytvárate tak základ pre zmrzlinu. Potom nalejte 1 ½ šálky mlieka do veľkého hrnca a pridajte semená vanilky z lusku. Zahrievajte na miernom ohni. Ďalej našľahajte žĺtka s trochou mlieka. Pridajte ich do teplého mlieka a šľahajte kým sa zmes nespojí. Potom znovu zahrievajte za stáleho miešania na miernom ohni po dobu 3 – 5 minút. Neprivádzajte však zmes k varu, došlo by ku jej stuhnutiu. Následne zmes prelejte cez jemné sitko do ďalšej misy. Teraz pridajte zmäknutú želatínu a šľahajte, kým sa zmes nespojí. Potom pridajte zvyšok mlieka. Zmes chlaďte v chladničke aspoň dve hodiny a až potom ju dajte do mrazničky.
M. CH.
Zanechať odpoveď