Iný kraj, iný mrav. Iná mentalita, iné zvyky a tradície, iný vkus, iná politika, normy, zákony a zásady, iná gastronómia. Niektorí z nás nedajú do úst nič iné, len to, na čo sú zvyknutí. Heslom je staré, osvedčené a dobré. Načo to meniť. Niekto má však úplne iný názor na ľudí, ktorí si aj v exotickej dovolenkovej destinácii dajú v reštaurácii Cordon Bleu či vyprážaný syr. Tak ako sa učíme všetko ostatné, k poznávaniu podľa druhej polovice patrí aj testovanie chuťových pohárikov jedlami, o ktorých sme predtým ani netušili, že existujú alebo sa dajú vôbec jesť. Nič netreba robiť nasilu, no ak sa odhodláte, začať môžete napríklad so sushi.
Omyl
Sushi je tradičné japonské jedlo z ryže ochutenej octovou omáčkou a rôznych iných surovín ako napríklad vodných živočíchov alebo ovocia či zeleniny, ktoré sú buď surové alebo tepelne upravené. História najznámejšieho a najobľúbenejšieho japonského jedla siaha až do 7. storočia, kedy sa výroba presunula z Číny do Japonska. Z čoho vyplýva, že tradičný japonský pokrm má korene v Číne a nie v Japonsku, ako si väčšina myslí.
Sushi sa vraj do Japonska dostalo tak, že v ryžovom obale sa nechala kvasiť ryba, ktorá tak mala byť zakonzervovaná. Japonci zjedli len rybu a ryžu vyhodili. Takéto jedlo je v Japonsku známe dodnes a nazýva sa Naresushi.
Pôvod slova
Japonské slovo suši (-zuši) pôvodne znamenalo ľahké ryžové jedlo. Jeho význam sa časom skonkretizoval a označuje kombináciu octom ochutenej ryže s inými surovinami.
Charakteristické ingrediencie
Keď sa povie sushi, takmer každému ako prvé napadne surová ryba. Práve tá je totiž pre sushi charakteristickou surovinou. Ide najmä o surového lososa, tuniaka či makrelu, ďalej ikry a plody mora – ako napríklad krevety, chobotnice, kalamáry, ježovky či kraby. Výtvory z týchto ingrediencií majú pri tom krásne tvary a ešte krajšie farby. Niekomu môžu pripomínať rozkvitnutú lúku, iným hdmi káble či pestrofarebnú mozaiku. Okrem rýb a morských plodov sa bohato využíva zelenina – najmä uhorka, mrkva a avokádo; ale aj vaječná omeleta, syr tofu alebo huby (šiitake). Treťou základnou surovinou, ktorá sa používa na prípravu väčšiny druhov sushi sú plátky morských rias nori.
Typické japonské
Zatiaľ čo u nás si hovoríme, že sushi je stále viac „ v kruze“ a stáva sa čoraz viac obľúbeným a hlavne poznaným pokrmom, ľudia si ho objednávajú najmä cez donáškové služby. Ísť do sushi baru na obed či večeru nie je pre mnohých Slovákov, najmä teda žijúcich v mestách, bežným bodom denného programu. Je to skôr stále ešte niečo výnimočné, príležitostné a okázalé. Neraz prevláda okrem finančných aspektov, aj názor, že z toho sa chlap najesť nemôže. Typické slovenské, pousmejú sa niektorí. Treba si vedieť vybrať, avšak sushi je dosť sýte a hutné jedlo, aj keď sa na prvý pohľad zdať nemusí.
V Japonsku sa malé špecializované reštaurácie a sushi bary hemžia na každom kroku. Majú aj špeciálny názov – sušija, preklady do angličtiny by tému zbytočne zamotali, ak však máte o ne záujem, obrátiť sa môžete na profesionálov, napríklad aj na lexman.sk Sú úplnou samozrejmosťou a vo veľkomestách praskajú takmer neustále vo svojich švíkoch. Ľudia sa v nich zastavujú skoro vždy keď sú hladní, pretože sushi patrí k ich najpodávanejším a najobľúbenejším pokrmom.
Ak ste nadšencom sushi a chceli by ste s ním preraziť na Slovensku a chystáte si otvoriť vlastný podnik a už teraz viete svoje pomyselné sídlo firmy, no s manažérskymi a právnickými vecami nie ste kamarát, so zaregistrovaním spoločnosti vám pomôže offshore podnikanie, o ktorom sa dozviete viac na companysolutions.sk
Druhy sushi
Sushi sa vo všeobecnosti pripravuje tak, že ryža sa uvarí do mäkka a za rýchleho ochladenia sa zmieša s ochutenou zmesou octa a vody. Po vychladnutí tejto základnej ingrediencie sa z nej tvaruje základ pre suši.
• nigirizuši = sushi stlačené v ruke – ide o valčeky ryže stlačené medzi prstami s plátkom suroviny; ak je surovinou kúsok omelety, býva „priviazaný“ k valčeku prúžkom nori, inak sa riasy pri príprave nigirizuši nepoužívajú
• makizuši = balené suši – sú valcové kúsky sushi s priemerom asi štyri centimetre, krájané z dlhšej rolky, v ktorej je surovina obalená vrstvou ryže a na povrchu plátkom nori, tie sa ešte delia na:
• futomaki = tenké maki – tenká verzia s priemerom 2 cm
• hosomaki = hrubé maki – hrubšia verzia s priemerom 6 cm
• gunkan-maki = maki bojová loď – vonkajší plátok nori prečnieva cez okraj ryžového valčeka ako zábradlie, vytvorený priestor sa plní sypkými alebo drobnými surovinami, najmä kaviárom z lososa
• temaki = maki do ruky – kornúty z plátkov nori plnené ryžou a surovinami, nazývajú sa „do ruky“, pretože ako jediné sa jedia rukami a nie paličkami
• inari-zuši = plnené sushi – vyprážané taštičky plnené ryžou a surovinami; najčastejšie sú z tofu, ale aj z omelety alebo strúhanej tekvice
M. CH.
Zanechať odpoveď