Možno ste si zásoby na zimu pripravili z vlastnej záhrady, alebo ste si jablká, zemiaky, kapustu či chutné zaváraniny jednoducho kúpili. Pokiaľ bývate v dome s pivnicou, tak máte problém uskladnenia zásob takpovediac vyriešený. Sucho, tma a chlad, ktoré sú vlastné pre pivnicu, sú tým najlepším miestom na skladovanie. Potraviny sa tak vyhnú predčasnej hnilobe a klíčeniu. Ideálna teplota pivnice je 2-4 stupne. Skvelým riešením sú aj pivnice vytvorené kúsok od domu, povedzme v zemi.
Pivnica kúsok od domu
Domové pivnice bývajú väčšinou iba meter pod zemou, takže sú väčšiu časť roka vyhrievané. V zime im zase „neprospieva“ teplo od kotla. Skladovanie v takýchto pivniciach je potom vystavené nízkej vlhkosti a teplote nevhodnej na uchovávanie potravín. Postupne sa vraciame k metódam našich starých rodičov a znova si budujeme jednoduché, ale účinné pivnice kúsok od domu, v zemi a chlade. Takáto pivnica nám pomôže vyhnúť sa kúpe predražených zemiakov a zeleniny už počas neskorej zimy a v predjarí. Pivnicu staviame tak, aby bola zabezpečená dostatočná vlhkosť a primeraná teplota.
Pokiaľ sa nebojíte zmajstrovať si doma čokoľvek, ste zruční a možno sa i trocha vyznáte výkresom, tak pri stavbe pivnice Vám iste pomôže aj návod, ktorý nájdete na urobsisam.topky.sk/navody/pivnica-mimo-rodinneho-domu. Ešte pred tým, ako začnete pracovať, pouvažujte o dobrom partnerovi pre majstrovanie. Skúste sa pozrieť na stránku jkschrauben.sk:http://www.jkschrauben.sk/. Nemusíte v tom byť sami, je dobré, keď viete, na koho sa obrátiť.
Sklad na balkóne
Na skladovanie sa dá využiť aj balkón. Stačí, aby ste si zaobstarali drevené alebo plastové prepravky. Vysteľte ich vhodným materiálom (vrecom, polystyrénom a pod.). Ovocie (spolu so stopkou, smerom nahor) zabaľte do novín a poukladajte do debničiek. Snažte sa ukladať iba po jednej vrstve a uskladnené ovocie navrchu znova prikryte. Počas väčších mrazov prehoďte cez prepravku hrubšiu deku. Koreňovú zeleninu skladujte v drevenej prepravke vysypanej pieskom, prípadne ho zmiešajte s rašelinou. Zo zeleniny odstráňte vňať. Mrkvu ukladajte „na striedačku“ – hrubý a tenší koniec. Potom ju znova zasypte pieskom a prikryte vrecom. Skladované ovocie a zeleninu nikdy nemiešajte. Proti hnilobe sa môžete brániť aj listami papradia, ktoré musia byť ale bez výtrusov. Oddeľte ho od skladovaných potravín papierom. Pomôže Vám, ak si na balkón umiestnite prehľadný stojan s policami (ako-na.sk/navod/824/ako-si-vyrobit-regal/). I tu zaiste využijete ponuku JKSchrauben, kde nájdete kotviacu techniku:http://www.jkschrauben.sk/kotviaca-technika, ktorá nesmie chýbať v zásobách žiadneho domáceho majstra. Cenné informácie o skladovaní nájdete aj tu: urobsisam.topky.sk/zahrada/zelenina-a-ovocie/ako-spravne-uskladnit-zeleninu-na-zimu. Pokiaľ ste sa predsa rozhodli nerobiť si zásoby, ale spoliehať sa na pravidelnú kúpu potravín v našich obchodných reťazcoch, tak si pozrite nasledovné video. To by Vám malo poradiť, ako skladovať takéto potraviny, aby Vám predsa čo-to vydržali.
[* youtube:Qe3DXxgsF0s *]
Pivnica a parenisko
Každý dobrý gazda či gazdinka Vám povedia, že dobrá chladná pivnica s oddelením pre ovocie i zeleninu, je nenahraditeľným miestom domácnosti. Nezabudnite sa o svoju pivnicu dobre starať. Vždy pred zberom ju upracte a vydezinfikujte. Predídete tak hromadeniu sa nebezpečných choroboplodných zárodkov. Úplne ideálne by bolo, keby ste pivnicu vysírili, to znamená, že sa zapália sírne sviece a následne sa pivnica vybieli vápenným mliekom, do ktorého sa zvykne tiež pridávať formalín alebo trojpercentná modrá skalica.
Hlúbovú zeleninu môžete uskladniť i v prázdnom parenisku. Vyvezte z neho zeminu a vyhrievaciu vrstvu. Jama by mala byť čo najhlbšia. Vložte do nej zeleninu spolu s koreňmi a hlinou. Korene zasypte zeminou. Keď prídu mrazy, tak prikryte parenisko oknami, slamou a lístím. Nezabudnite ho však počas oteplenia vyvetrať. Pokiaľ dbáte na kontrolu vlhkosti a teploty, Vaša zelenina tu vydrží až do jari.
Pivničky ako z rozprávky
Určite všetci dobre poznáte podzemné domčeky známe najmä zo ságy Pán prsteňov alebo z príbehu Hobit. Takéto ministavby sme však už pred niekoľkými storočiami mohli vidieť i u nás. Nejde však o teplé obydlia, ale o studené oázy pre skladovanie potravín. Takéto pivničky tu vraj existovali už v roku 1634. Vhodná vápencovo-ílovitá pôda udržiava teplotu na troch až piatich stupňov. Do jednej pivničky sa zmestí 30 až 60 vriec zemiakov, ktoré si uchovajú čerstvosť až po dobu jedného roka.
Prajeme Vám, aby sa stavebná chémia od J.K. Schrauben:http://www.jkschrauben.sk/stavebna-chemia stala tým najlepším partnerom Vašich majstrovských nápadov, ale i to, aby ste si vždy po svojej práci mohli spokojne založiť ruky a tešiť sa z dobre vykonanej práce.
Foto: liptovskateplicka.sk, tvnoviny.sk
Zanechať odpoveď