Archív

Nástraha, ktorá zmenila rybársky svet

Stojí za gigantickými úlovkami nachádzajúcimi sa na popredných priečkach rekordných tabuliek, pretože dokáže prekabátiť aj tie najväčšie ryby. Na svete niet nástrahy, ktorá by zmenila rybársky svet a hlavne chytanie kaprovitých rýb tak jedinečne, ako boilies.

foto.jpg

Účinné metódy lovu

Boilies nie je žiadnou novinkou . Vznik tejto návnady/nástrahy sa datuje do roku 1970, kedy dvaja britskí rybári *Lenny Middleton* a *Kevin Maddocks* hľadali spôsob, ako loviť kapry bez toho, aby boli nástrahy zjedené menšími či úplne inými rybami. Vývoj návnady s veľkou tvrdosťou a veľkými rozmermi spôsobil, že ostatné ryby, ako pleskáč vysoký alebo lieň, mali s prijatím boilies problémy. A tak sa začala úspešná púť novinky skrz rybársky svet. V našich končinách sa boilies objavilo až (alebo už) v deväťdesiatych rokoch. Lenže s tým dnešným nemalo veľa spoločného. Zmesi, z ktorých sa vtedajšie boilies vyrábalo, neobsahovali tak bohaté spektrum kvalitných zložiek. S postupom času však na trh prichádzali čoraz lepšie nástrahy. A tie sa vyvinuli až do dnešných supermoderných boilies, ktoré sa tak stali neodmysliteľnou súčasťou moderného lovu kaprov. Ale dôvodov, prečo je táto nástraha modlou pre väčšinu „kaprárov“, je viac. Najprv si však stručne popíšme, čo vlastne slovíčko bollies znamená.

„Tajné“ zloženie

Čo je vlastne boilies Jednoducho povedané ide o uvarenú, alebo usušenú guľôčku z cesta. Cesto, z ktorého sa boilies vyrába, môže obsahovať najrôznejšie zložky. Môžu v ňom byť rozomleté semená z rastlín, najrôznejšie múčky, mliečne proteíny a ďalšie účinné látky. Je ich prosto celá rada.
Výrobcovia majú svoje tajné receptúry, ale so slovíčkom tajné by som sa veľmi nezahrával, nakoľko v podstate používajú rovnaké prísady, ktoré sú dostupné na trhu každému. A navyše – zloženie a ďalšie podrobnosti o boilies je možné zistiť u samotných výrobcov. Komu sa nepozdáva cena za túto nástrahu – návnadu, môže si ju vyrobiť doma sám. Recepty na vlastnú výrobu boilies sú v súčasnosti dávno známe. Nájdete nielen v publikáciách od majiteľov komerčných značiek, ale napríklad v diskusných fórach na stránkach venujúcich sa práve boilies. Na Slovensku je takouto stránkou Moje boilies . Nemusíte sa registrovať, stačí vstúpiť do diskusie a prehľadať recepty. My vám ponúkame jeden z najjednoduchších – nájdete ho TU.
Len doplníme, že boilies je najvhodnejšie vyrábať na kuchynskej linke, kde máme všetko pekne po ruke (varič, kuchynské pomôcky, riad). Pri samotnej výrobe nástrahy budeme potrebovať misku, lyžicu, odmerku, rollball (zariadenie na výrobu domácich boilies. Ten býva väčšinou z plastu a kúpite ho v obchodoch s rybárskymi potrebami) . Veľkou pomocou je aj kuchynský robot alebo prinajmenšom mlynček na mäso. K mlynčeku budeme ale potrebovať špeciálny nadstavec, s ktorého pomocou budeme vyrábať valčeky o požadovanom priemere (takzvaný „nadievač“ na klobásy). Na tejto stránke zároveň nájdete aj cestu ku kúpe boilies akéhokoľvek druhu (vrátane presného zloženia).

Domáce boilies si môžete pripraviť podľa vlastných predstáv *** Domáce boilies si môžete pripraviť podľa vlastných predstáv

Práve vďaka bohatému obsahu kvalitných látok patria boilies k najlepším nástrahám na kaprovité ryby. Na túto nástrahu možno nachytať predovšetkým kapitálne kapry a amury, ale veľakrát na háčik chytíme aj pleskáče, jalce alebo dokonca aj veľké plotice.
Zmesi väčšinou obsahujú celý rad zložiek. Môžu sa skladať z nadrvených alebo rozomletých semien rastlín, z rybích a mäsových múčok alebo z mliečnych proteínov. Aj štruktúra zmesi býva rozdielna, závisí na použitých surovinách. Niekedy je zmes jemná, inokedy zase hrubšia. Druhov je skutočne celá rada.

Rybárske experimenty

Boilies ryby doslova priťahuje. A to aj preto, že rybári majú možnosť vyberať si z takmer nekonečnej škály druhov. Kapry môžeme chytať na boilies s ovocnou alebo mäsovú príchuťou. V dnešnej dobe existujú aj nástrahy, ktoré obe tieto príchute kombinujú. K obrovskému množstvu chutí musíme pripočítať ešte širší výber vôní a pachov. Medzi rybármi sa traduje, že ovocné príchute sa používajú v teplejších mesiacoch, a tie mäsové v období, keď je voda chladnejšia. Ale to nie je tak úplne pravda. To, aké boilies použijeme, skôr závisí na druhu zmesi.
Do teplejších vôd používame také nástrahy, ktoré sú vyrobené z olejovitých zložiek. Tie totiž v teplejšej vode veľmi dobre vypúšťajú atraktívne látky, ktoré lákajú ryby. Boilies s olejovitými zložkami potom nepoužívame v chladnejších vodách, pretože sa jednoducho povedané „zatiahnu“. Látky sa tak nemôžu dostať do vodného prostredia a zostávajú v nástrahe. Olejovité boilies preto nepoužívame vo vodách s teplotou pod 10 ° C.
Do chladnejších vôd používame nástrahy zo zmesí obsahujúcich mliečne, mäsové alebo rybie proteíny. Tieto zmesi sú priamo určené pre lov v chladnejších vodách a sú skutočne veľmi účinné. Boilies do chladných vôd by tiež malo obsahovať esencie na alkoholovej báze, ktoré sú pre lov v chladných vodách určené.
Obrovská popularita boilies medzi rybármi je zapríčinená aj tým, že táto nástraha je v ponuke nielen s najrozmanitejšími príchuťami a vôňami, ale aj v nekonečnej farebnej škále. Môžeme si teda vyberať nástrahy výrazne reflexívnych farieb i s nenápadným sfarbením. Farba je najmä v niektorých prípadoch dôležitá. Boilies vďaka nápadnému sfarbeniu lepšie zaujmú lovené ryby, hlavne kapry. A nezabúdajme na to, že kapor veľmi dobre rozpozná kontrastné predmety na dne. Takže krikľavo sfarbené boilies na tmavom dne vidí veľmi dobre.

navnada.jpg

Veľakrát sa potom môžeme stretnúť s boilies, ktoré sú ešte vylepšené ďalšími atraktívnymi látkami. Napríklad korenenými alebo živočíšnymi zložkami (pečeňový enzým). Obľúbenou prísadou pre výrobu boilies je napríklad aj morská riasa, ktorá dodáva nástrahe štruktúru. Všetky zložky spolu tvoria jedinečnú nástrahu na tie najväčšie kapry.

Boilies je fantastickou nástrahou aj preto, že si ju môžeme niekoľkými fígľami veľmi dobre vylepšiť. Najjednoduchšia úprava, ktorá zatraktívni túto nástrahu, je okrajovanie. Boilies stačí jednoducho dobre očistiť, čím odstránime tuhý povrch. Následne sa tak oveľa lepšie uvoľňujú atraktívne látky do vodného prostredia.
Boilies možno vylepšiť aj s pomocou najrôznejších atraktorov, ktoré sú bežné k dostaniu. Medzi prvé atraktívne látky, ktoré majú za cieľ vylepšiť boilies, patria dipy. Ide o tekuté „vylepšováky“, do ktorých jednoducho namočíme boilies. Nástrahu môžeme v dipoch namáčať, ako dlho chceme. Niekedy nástrahu ponoríme do roztoku len na pár okamihov, inokedy aj na niekoľko týždňov. Princíp dipov je úplne jednoduchý, ale napriek tomu geniálny. Po namočení sa na povrchu boilies vytvorí tenká vrstva, ktorá sa po vhodení nástrahy do vodného prostredia začne rozpúšťať a tým veľmi efektívne priláka ryby.

Vedľa dipov sú tu aj práškové atraktory. Ide o akýsi doplnok k dipom. Boilies najprv namočíme do dipu, a následne ho ešte vyvaľkáme v prášku, ktorý sa prichytí na lepivý dip. Princíp fungovania práškového atraktoru je totožný ako u dipov. Po vhodení do vodného prostredia sa začne pozvoľna rozpúšťať, čím vytvorí atraktívnu stopu, ktorá určite zaujme nejedného kapra.
Poslednou zatraktívňujúcou látkou sú obaľovacie cestá. Dostať ich kúpiť hneď v niekoľkých príchutiach. Cestom potom len obalíme guľôčku boilies. Tým nám na nástrahe vznikne krásne jemný povrch. Navyše cesto vydáva veľmi intenzívny pach.

Boilies patrí už mnoho sezón k úplne jedinečným nástrahám na kaprovité ryby. Práve vďaka tejto nástrahe si celý rad rybárov splnilo svoje rybárske sny.

Foto: mojeboilies.sk, anglersnet.co.uk