.=
Milujete víno a spoločnosť? To je dobrý základ pre to, aby ste sa stali someliérom. Jeho úlohou nie je iba odzátkovanie fľaše a rozlievanie vína do pohárov. Tento špecialista často pomáha zostavovať vinný lístok reštaurácie, prípadne zodpovedá za objednávku vín a ich skladovanie. Pokiaľ budete skutočne dobrý, nejeden špičkový kongres hotel a luxusná reštaurácia sa budú o Vás zaujímať. Existuje viacero kurzov, kde môžete získať dôveryhodný someliérsky certifikát. Poďme sa ale prostredníctvom tohto článku pozrieť na niekoľko rád, ktoré môžu byť nápomocné, ak sa chystáte na podobnú profesionálnu dráhu.
Získajte skúsenosti vo vínnej pivnici alebo reštaurácii
.=
Bez ohľadu na to, aké osvedčenie dostanete, je dôležité, aby ste mali aj praktické skúsenosti s vínom. Svoje teoretické poznatky preveďte do reálneho styku so zákazníkom. Pomôžte mu pri výbere a ochutnávke vína. Ponúknite reštaurácii svoje služby a poraďte jej, aké vína sa oplatí zaradiť do nápojového lístka. Vzdelávanie someliéra nekončí nikdy, využite teda príležitosť dozvedieť sa niečo nové. Čítajte publikácie z Vašej oblasti, časopisy a blogy. Zúčastňujte sa ochutnávky vín a zlepšujte tak svoje vlastné chuťové bunky rôznymi kombináciami. Odskúšajte, aké potraviny sa k vínu hodia. Možno prídete na niečo vlastné, o čom sa dosiaľ nevedelo.
Certifikát
.=
Nie je povinné, aby someliér vykonával svoju prácu na základe oprávnenia. Venovať sa jej môže i bez certifikátu, a to na základe skúseností. Akýkoľvek papier potvrdzujúci Vaše schopnosti bude však len výhodou. Na základe neho môžete zarábať viac a získať si vo vinárskom svete skutočný rešpekt. Ak sa nebojíte zariskovať, môžete si založiť spoločnosť ako je Víno Mrva Stanko, ktorá garantuje jedinečnú kvalitu svojich vín. Je iba na Vás, ako so svojimi schopnosťami naložíte.
Váženosť vo vinárskej komunite
.=
Licencované inštitúcie, ktoré ponúkajú programy na pokročilé získanie titulu, navštevuje len málo študentov. Ide o niekoľkoročné dôkladné, ale i nákladné štúdium. Tí, ktorí sa ho však rozhodnú absolvovať, majú zaistený nárast úrovne na rebríčku zamestnanosti a vo vinárskej komunite sú vysoko vážení. Master Sommelier je titul, ktorý je medzinárodne uznávaný ako autoritatívne poverenie pre nákup a podávanie vína. Len niečo cez 100 ľudí na celom svete sa môže pýšiť takýmto niečím. Institut of Masters of Wine ponúka semináre v USA, Austrálii aj Európe. Program môžete prejsť vlastným tempom. Trvať môže tri a viac rokov. Titul Master of Wine získalo dosiaľ asi 250 ľudí sveta. Nejde iba o finančnú náročnosť štúdia, ale i prísne skúšky.
Vnímanie detailov
.=
Každý má iný spôsob, ako ochutnať víno. Existujú ale štandardné kroky, ktoré budete musieť brať na vedomie, ak sa rozhodnete pre dráhu someliéra. Ide o akési rozpoznanie nepatrných odchýlok medzi príchuťami, ako sú napríklad klinčeky a vanilka vo vzorke Pinot Noir.
Najvýznamnejšie vinárske oblasti sveta
.=
Áno, spočiatku bude nutné veľa sa toho naučiť. Obstarať a vytlačiť si budete musieť veľa materiálu, pričom spotrebujete hneď niekoľké tonery. Koniec-koncov, tak to je pri každom štúdiu. Kompatibilné a lacné varianty sú napríklad tonery Samsungn Ono to však bude stáť za to, uvidíte. Možno viete, že Francúzsko, Taliansko, Španielsko a USA sú TOP vinárske oblasti sveta. Určite ich budete poznať aj viac, toto je ale základ. Naučte sa hlavné regióny každej krajiny a spoznajte, kde robia kvalitné vína. Pre toto odporúčame zaviesť si knihu vín, prípadne si vytvorte kartičky. V reálnej praxi sa Vám to môže hodiť (zostavovanie vinného lístka atď.).
Umenie prezentácie
.=
Someliéri sú zvlášť hrdí na svoje vystupovanie, ktorým sa prezentujú. Často je táto skutočnosť prehliadaná, ale otváranie a nalievanie vína v podaní dobrého someliéra je skutočné umenie. Študent someliérstva by nemal preto pri svojom štúdiu podceniť etiketu a viac potrénovať svoje fyzické schopnosti. Samozrejme, môžete si dovoliť aj vlastné kreatívne pravidlá, no pozor na to, aby sa z umenia nestal gýč. Reštaurácia alebo hotel, pre ktorý budete pracovať, iste ocení, ak vďaka Vám porastú tržby a klienti budú spokojní. Buďte šarmantný, pokorný, ale aj dobre upravený a slušne oblečený. Niektoré zariadenia trvajú na špeciálnom obleku. Prednosťou someliéra je aj odhaľovanie nových vinárskych talentov, pričom na jeho jazyku sa doslova stretnú spoločnosti zvučného mena s práve začínajúcimi výrobcami.
Ochutnávka vína
.=
Uplatniť v profesii someliéra sa môžete i na Slovensku, no ako v iných oblatiach, tak i tu sa oplatí za prácou vycestovať. Dobrou príležitosťou môžu byť veľké offshore spoločnosti Veľká Británia V prípade, že sa Vám podarí zaujať, Vaša kariéra porastie veľmi rýchlo. Takéto firmy organizujú rôzne večierky, konferencie či recepcie, kvalitného špecialistu budú určite potrebovať. Ak si ale netrúfate na veľkú akciu, skúste to najskôr v menšom podniku a naberte prax. Samotná ochutnávka vína spočíva v prehliadnutí farby, priehľadnosti a viskozity vína. Tento krok si nevyžaduje viac ako 5 sekúnd. Potom prichádza na rad ovoňanie. Vďaka tomu by ste mali získať predstavu o tom, čo víno obsahuje (citrusy, hrozno, klinčeky, vanilku). Okrem primárnej arómy treba dbať i na to, či vo víne cítiť korok, stopy zvetrávania, plesne a podobne. Až v závere prichádza na rad ochutnávka. Väčšina vín bude kyslá, no v niektorých odrodách cítiť horkosť (Pinot Grigio). Niektoré biele vína uchovávajú časť hroznového cukru, čo zvyšuje ich sladkosť. Čo hovoríte? Je to víno príliš kyslé, obsahuje veľa alkoholu alebo Vám pripadá jedinečné?
Niečo o degustácii vína prezradí v tomto videu aj someliér Aleš Pokorný:
[* youtube:kbCsUeQa3P8 *]
Vek vína
.=
Biele víno má pri zretí/starnutí tendenciu meniť farbu k výraznejšej žltej až hnedej. Červené víno zase stráca farbu a stáva sa transparentnejšie. Určite ste už počuli, že čím je víno staršie, tým je kvalitnejšie. Je však dôležité, ako bolo skladované a či je pri podávaní správne vychladené.
Kategorizáciu vín pozrite tu:
vinkovinecko.sk/KATEGORIZACIA-VINA-c6_0_1.htm
.=
Kvalitné degustácie jednotlivých odrôd nájdete tiež v seriáli „Video degustace“. Prvý diel Pinot Grigio (rulandské šedé) sa nachádza v tomto videu:
[* youtube:MnCuG5Cicew *]
Určite si nájdete svoju vlastnú cestu, ako odhaliť dobré víno. Držíme Vám pri tom palce!
Zdroj: wikihow.com, winefolly.com
Foto: pixabay.com
Zanechať odpoveď