Pomocou umelecky vyrezaných melónov vyčarujeme pri akejkoľvek príležitosti jedinečnú a neopakovateľnú atmosféru pri slávnostne prestretom stole. Dnes vás naučíme metódu „carvingu“ pomocou fotonávodu.
Je známe, že vodný melón s červenou dužinou patrí medzi najobľúbenejšie plodiny, do ktorých sa dajú vyrezávať neskutočne nádherné umelecké výtvory, ktoré nielenže vyrážajú dych tým, ktorí ich vidia ale tiež majú vlastné súťaže, webové stránky a množstvo fanúšikov po celom svete. Na prvý pohľad sa javí táto technika ako vrchol majstrovstva vo vyrezávaní, ktoré ovláda len hŕstka talentovaných ľudí. Presvedčíme vás, že tomu tak celkom nie je a že takýmto umelcom sa môžete stať aj vy.
A nebudete k tomu potrebovať nič viac ako väčší melón, tenký a ostrý nožík, čas a chuť vytvoriť niečo fantasticky krásne. Vyrezávanie do melónov je postavené na fakte, že pomocou viacerých farebných vrstiev získate ešte silnejšiu 3D ilúziu. Samozrejme, vyrezávať sa dá aj do iných plodín – či už je to ovocie, alebo zelenina. No svetovou jednotkou zostáva klasický vodný melón s červenou dužinou. Jeho „obal“ je zelený, pod vonkajšou šupkou sa ukrýva biela časť kôry a po nej nasleduje červená dužina. Pomocou týchto troch farieb sa vytvárajú vzory, vyrážajúce dych. Poďme si teda ukázať, ako na to.
Návod
Zoberieme si väčší melón, položíme ho na pracovný stôl po dĺžke a opatrne z jeho hornej časti odoberieme (odrežeme) tenkú zelenú šupku.
V strednej časti vyrežeme kruhový otvor, v ktorého vnútri vyrežeme dužinu do tvaru pologule. Táto časť bude tvoriť dominantu nášho diela, čiže vnútro veľkého kvetu, ktorý sa podobá na pivóniu (ružu či iný kvet s veľkými lupeňmi). Nezabudnite nechať na pologuli bielu čiapočku.
Pologuľu jemnými rezmi do poloblúka budeme postupne deliť na šesť častí tak, aby vznikli malé nerozvinuté okvetné lístky. Každý lístok by mal mať „plisovanie“ – to docielime tak, že najprv vytvoríme poloblúkový zárez A, potom podobný zárez B a do neho vyrežeme malý zárez na hrane tak, ako je to zrejmé z obrázku.
Takýmto spôsobom pridáme ďalší okvetný lístok. Všimnite si ako nám biela časť polgule „tieňuje“ jednotlivé okvetné lístky.
Takýmto spôsobom vytvoríme vnútro kvetu z nerozvinutých lupienkov.
V strede vyhĺbime maličký dekoratívny otvor, ktorý ešte viac umocní dojem nerozkvitnutej časti kvetu.
Začneme vyrezávať druhý rad lístkov. Táto séria bude viac „rozkvitnutá“, no opäť postupujeme tak, že jednotlivé lístky vyrezávame do oblúka a vrchnú časť každého z nich ešte upravíme jemnými rezmi do tvaru lupeňa.
Rozvinutých lístkov bude viac, ako vnútorných (v tomto prípade deväť). Časť, kde budeme tento rad ukončovať nemusí byť vyrátaná presne na milimeter. Dokonca je priam nutné, aby tam vznikla malá biela medzera s bielou časťou melónového vnútrajška. To preto, lebo do tejto časti zasadíme ďalší kvet (resp. kvety).
Do tohto miesta môžeme napríklad vyrezať základné kruhy pre ďalšie nerozvinuté púčiky a zároveň pridávame tretí rad okvetných lístkov horného (dominantného) kvetu tak, ako sme to robili v predošlom rade. Týchto bude opäť viac.
Do základov pre púčiky vyrežeme opäť okvetné lístky, ktoré sa budú zbiehať v strede kvetov. Počas celého procesu viackrát odstúpte od svojho diela a pozrite si, ako sa vám darí vytvárať ilúziu kvetov. Povoľte uzdu fantázií a skúste vymyslieť umiestnenie a tvar kvetov podľa svojich predstáv. Platí pravidlo, že medzi kvetmi by nemalo zostať nič zo zelenej šupky a lemovanie okvetných lístkov by malo byť biele (vnútrajšok samozrejme červený).
Pod tretím radom okvetných lístkov môžete vyrezať napríklad tvar obrátenej vodnej kvapky pre takzvané „kudrlinky“.
Výsledný dizajn „kudrliniek“ je napríklad takýto. Pod nimi sa nachádzajú ďalšie rozvinuté lupene.
Ďalej môžete vyrezať malé kvety s drobnejšími lupienkami, alebo sa pokúsiť vyrezať podobu tulipána.
Biele „ráfiky“ dodajú kvetom jemnosť a detailne ich v priestore zvýraznia. Nezabúdajte opäť na dekoratívne plisovanie niektorých lístkov.
Ak nám ešte zostane miesto, môžeme ho vyplniť napríklad takýmto kvetom s dekoratívnou hviezdou uprostred.
Vo zvyšnej časti melónu ponecháme kôru so zelenou šupkou v tvare zakrivených pásov. Túto zelenú časť môžeme dekorovať zárezmi do bielej časti melónu, ktoré budú predstavovať napríklad vypletanie prúteného koša, zelené listy flóry a podobne.
Sme vo finále. Teraz môžeme náš melón položiť na slávnostne upravený stôl.
Viac ako 100 inšpirácií na vyrezávanie do melónov a inej zeleniny či ovocia nájdete TU
Množstvo nápadov na vyrezávanie do vodných melónov s červenou dužinou nájdete TU
Foto: mentalfloss.com, liveinternet.ru, vimbly.com
Zanechať odpoveď