Archív

Základy správneho skladovania ovocia

Chcete, aby vám ovocie zo záhrady vydržalo v pivnici po celú zimu? Potom je tento článok určený pre vás.
Ak jablká alebo hrušky dobre uskladníme, zefektívnime tak vlastne zber: len málo trhaného ovocia príde navnivoč. Z tohto pohľadu sa teda oplatí dodržiavať určité zásady.
=========================================================================================================================================================================
Nie každý má vhodné podmienky, preto sa uskladnené ovocie, ktoré by malo vydržať celú zimu, veľmi skoro scvrkáva, predčasne mäkne a stráca charakteristické vlastnosti. Ovocie by sa malo správne skladovať v dobre vetrateľných miestnostiach alebo v pivniciach s rovnomernou teplotou, bez prenikania priameho slnečného svetla a vždy samostatne. Ovocie je vhodné dávať do drevených debničiek alebo prepraviek z umelej hmoty, naskladaných na seba, a pred uskladnením sa oplatí vykonať dokonalé vytriedenie poškodených plodov. Pre lepšiu cirkuláciu vzduchu spodnú debnu buď podložíme, alebo necháme prázdnu. Teplotu regulujeme vetraním. Skladovacia teplota pre jablká je 1-5 ° C, hrušky 1-4 ° C. Teplota nad 6 ° C už urýchľuje zrenie a podporuje vznik hnilobných procesov. Suchší vzduch (menej ako 80%) potom vyvoláva ono spomínané scvrkávanie plodov.

01.jpg

Faktory ovplyvňujúce skladovanie

Zrelosť odrôd – neskoro zberané plody majú kratšiu skladovateľnosť, naopak prirýchlo zozbieranéplody majú zlé chuťové vlastnosti, vädnú a scvrkávajú sa.
• Pôdne podmienky – plody zozbierané zo stromov rastúcich na ťažkých pôdach sa uchovávajú horšie.
Poloha – plody zozbierané zo stromov rastúcich vo vyšších nadmorských výškach majú dlhšiu trvanlivosť.
Hnojenie – plody zozbierané zo stromov prehnojených dusíkom majú zníženú trvanlivosť.
Rez – stromy so správne vykonaným rezom a s rovnomerne rozloženým plodonosným obrastom dávajú lepšia a trvanlivejšie plody.
Dezinfekcia skladu – pred uskladnením ovocia sa oplatí priestory zasíriť alebo aspoň vybieliť steny.

02.jpg

Základné zásady

Pestovatelia sa veľakrát dopúšťajú zásadnej chyby, keď odďaľujú uskladnenie zberaného ovocia. Každý deň, ktorý uplynie medzi zberom a uskladnením, však skracuje trvanlivosť ovocia o týždeň. Predovšetkým u hrušiek je nutné, aby boli uskladnené do 24 hodín od zberu.
• Skladujeme najlepšie plody strednej veľkosti, úplne zdravé, nezranené a neotlčené, pred skladovaním ich nikdy neumývame.
• Jablká a hrušky takisto neskladujeme spoločne s cibuľou, cesnakom alebo zemiakmi, pretože rýchlo preberajú cudzie pachy. Plody rovnáme po odrodách (nikdy nedávame niekoľko odrôd dohromady) tak, aby konzumne skôr dozrievajúce odrody boli na kraji a tvrdé zimné vzadu.
• Kvôli pravidelnej kontrole plodov by sme mali mať k všetkým debničkám ľahký prístup.
• Po uskladnení nikdy nezabúdame na dôkladné a pravidelné vetranie, pretože dozrievajúce ovocie „vydychuje“ plyny, ktoré urýchľujú dozrievanie plodov.

Zberáme zasucha

Ovocie zberáme za suchého počasia potom, keď zíde rosa. Pri zbere za dažďa sa ovocie ľahko kazí a znižuje sa jeho trvanlivosť. Češeme ručne a už počas zberu triedime jablká na nepoškodené, s menšími chybami a opadané. Predovšetkým plody napadnuté chrastavitosťou, malé alebo poškodené je lepšie odviezť do zberne alebo spracovať na mušt ihneď po vytriedení. Ovocie zbytočne nepresypáváme.

03.jpg

Foto: fermilon.ru, rubus-idaeus.ru