Chcete, aby vám ovocie zo záhrady vydržalo v pivnici po celú zimu? Potom je tento článok určený pre vás.
Ak jablká alebo hrušky dobre uskladníme, zefektívnime tak vlastne zber: len málo trhaného ovocia príde navnivoč. Z tohto pohľadu sa teda oplatí dodržiavať určité zásady.
=========================================================================================================================================================================
Nie každý má vhodné podmienky, preto sa uskladnené ovocie, ktoré by malo vydržať celú zimu, veľmi skoro scvrkáva, predčasne mäkne a stráca charakteristické vlastnosti. Ovocie by sa malo správne skladovať v dobre vetrateľných miestnostiach alebo v pivniciach s rovnomernou teplotou, bez prenikania priameho slnečného svetla a vždy samostatne. Ovocie je vhodné dávať do drevených debničiek alebo prepraviek z umelej hmoty, naskladaných na seba, a pred uskladnením sa oplatí vykonať dokonalé vytriedenie poškodených plodov. Pre lepšiu cirkuláciu vzduchu spodnú debnu buď podložíme, alebo necháme prázdnu. Teplotu regulujeme vetraním. Skladovacia teplota pre jablká je 1-5 ° C, hrušky 1-4 ° C. Teplota nad 6 ° C už urýchľuje zrenie a podporuje vznik hnilobných procesov. Suchší vzduch (menej ako 80%) potom vyvoláva ono spomínané scvrkávanie plodov.
Faktory ovplyvňujúce skladovanie
• Zrelosť odrôd – neskoro zberané plody majú kratšiu skladovateľnosť, naopak prirýchlo zozbieranéplody majú zlé chuťové vlastnosti, vädnú a scvrkávajú sa.
• Pôdne podmienky – plody zozbierané zo stromov rastúcich na ťažkých pôdach sa uchovávajú horšie.
• Poloha – plody zozbierané zo stromov rastúcich vo vyšších nadmorských výškach majú dlhšiu trvanlivosť.
• Hnojenie – plody zozbierané zo stromov prehnojených dusíkom majú zníženú trvanlivosť.
• Rez – stromy so správne vykonaným rezom a s rovnomerne rozloženým plodonosným obrastom dávajú lepšia a trvanlivejšie plody.
• Dezinfekcia skladu – pred uskladnením ovocia sa oplatí priestory zasíriť alebo aspoň vybieliť steny.
Základné zásady
Pestovatelia sa veľakrát dopúšťajú zásadnej chyby, keď odďaľujú uskladnenie zberaného ovocia. Každý deň, ktorý uplynie medzi zberom a uskladnením, však skracuje trvanlivosť ovocia o týždeň. Predovšetkým u hrušiek je nutné, aby boli uskladnené do 24 hodín od zberu.
• Skladujeme najlepšie plody strednej veľkosti, úplne zdravé, nezranené a neotlčené, pred skladovaním ich nikdy neumývame.
• Jablká a hrušky takisto neskladujeme spoločne s cibuľou, cesnakom alebo zemiakmi, pretože rýchlo preberajú cudzie pachy. Plody rovnáme po odrodách (nikdy nedávame niekoľko odrôd dohromady) tak, aby konzumne skôr dozrievajúce odrody boli na kraji a tvrdé zimné vzadu.
• Kvôli pravidelnej kontrole plodov by sme mali mať k všetkým debničkám ľahký prístup.
• Po uskladnení nikdy nezabúdame na dôkladné a pravidelné vetranie, pretože dozrievajúce ovocie „vydychuje“ plyny, ktoré urýchľujú dozrievanie plodov.
Zberáme zasucha
Ovocie zberáme za suchého počasia potom, keď zíde rosa. Pri zbere za dažďa sa ovocie ľahko kazí a znižuje sa jeho trvanlivosť. Češeme ručne a už počas zberu triedime jablká na nepoškodené, s menšími chybami a opadané. Predovšetkým plody napadnuté chrastavitosťou, malé alebo poškodené je lepšie odviezť do zberne alebo spracovať na mušt ihneď po vytriedení. Ovocie zbytočne nepresypáváme.
Foto: fermilon.ru, rubus-idaeus.ru
Zanechať odpoveď