Archív

Netradičné grilovanie v ohnivej peci (fotonávod)

Ohnivá pec je starodávny názov pre nevšedný uzavretý gril, v ktorom za mäso (a nielen to) prepečie tak dokonale, že dá svojim chutiam novú dimenziu. V dnešnom fotonávode vás naučíme, ako si ho vyrobiť vlastnými rukami.

001.jpg

Čo budeme potrebovať?
* 2 plechy z flexibilného kovu (ideálna voľba je potravinárska nehrdzavejúca oceľ, no vďak špeciálnej farbe môžete použiť aj obyčajný) s rozmermi 60×160 cm a hrúbkou 2 mm, z ktorých bude pekáreň vyrobená,
* strieborná farba s teplotnou odolnosťou (600 ° C) ;
* potreby na rezanie a zváranie plechu

Výroba a montáž

Po príprave všetkého potrebného pristúpime k vytvoreniu a zostaveniu kovového uzavretého grilu.
1. Najprv vezmite jeden plech. Pomocou pravítka a značkovača ho rozdeľte na 2 + 2 úplne identické časti (obdĺžniky) s rozmermi, ktoré si zvolíte podľa vlastných potrieb. Pomocou flexi kotúča tieto časti odpíľte.
2. Zváraním dva obdĺžniky (dlhší a kratší) z plechu pripevnite okrajmi v uhle 90 °. Po vychladnutí zvaru a získaní pevnosti konštrukcie k nim rovnakým spôsobom pripevnite zostávajúce 2 časti.
3. Výsledkom bude obdĺžniková škatuľka – jej telo bez dna a vrchnej časti. V tomto tele je potrebné poriadne nazvárať vnútorné švy, takže konštrukcia bude vzduchotesnejšia.
4. Ďalším krokom je vyrezanie dna škatule. Položte ju na druhý plech a obtiahnite obrys, čím vytvoríte budúce dno. Po vyrezaní túto časť prizvárajte, pričom dôkladne kontrolujte tesnosť švu.

a1.jpg

5. V tejto etape je ešte možné zvarom pripojiť rukoväte – uši z bočných strán pre manipuláciu.
6. Vyrábame veko. Na tento účel nakreslite tvar budúceho krytu zo zvyšku plechu, z ktorého bolo vyrezané dno: Plech by mal byť o niečo väčší ako ten, ktorý sme použili na dno, pretože na ňom musíme vytvoriť malé bočnice. A tiež musíme vytvoriť okolo tela pekárne obrubu, do ktorej musí veko zapadnúť. Obruba sa robí z plechu v profile L (viď obrázok). Veko potom vytvorí svojim lemom proti kus, ktorý dokonale zapadne.
7. Na veko je tiež potrebné prizvárať rúčku. Podstatnou časťou vnútrajška sú podstavce. Úplne pri spodnej časti je potrebné prizvárať širšie obdĺžniky, na ktoré sa počas pečenia položí alobal upravený do tvaru akejsi misky na zachytávanie kvapkajúceho oleja. V hornej časti môžu byť nad sebou v dvoch vrstvách úchytky pre rošty.

a2.jpg

8. V konečnej fáze je potrebné aplikovať na všetky časti pece špeciálnu farbu na grily – ide o špeciálnu farbu s teplotnou odolnosťou 900°C – ak ju nezoženiete, postačí aj do 600°C .

a3.jpg

Nezostáva nám už nič iné, ako špeciálnu pec vyskúšať. Pri prvých pokusoch si dôkladne zapisujte časy, ktoré boli potrebné na upečenie toho – ktorého druhu mäsa. Nezabúdajte, že upiecť sa dá čokoľvek – aj zelenina , jablká a hlavne zemiaky sú z tejto pece božské. Experimentujte.
Aj samotná pec sa môže vyrobiť rôznymi spôsobmi. Jej súčasťou môže byť teplomer – zaisťovacie veko, vnútorný „vešiak“ – napríklad pre ryby a podobne. Náš návod je doslova orientačný a pec si môže tak rozmerovo ako i tvarovo každý prispôsobiť svojim potrebám.

07.jpg

08.jpg

08a.jpg

09.jpg

x3.jpg

x1.jpg

x2.jpg

x4.jpg

x5.jpg

Foto. Drive2.ru