Archív

3 jednoduché recepty na záhradnú oslavu

Ten, kto nie je fanúšikom veľkých horúčav, sa už teraz môže tešiť na príjemné septembrové ochladenie, na babie leto a dlhé lenivé večery pod dekou, no ešte stále pod holým nebom, možno pri ohni alebo svetle záhradných fakieľ. Taktiež prichádza sezóna jesenných záhradných osláv. Bazén sa už asi neoplatí otvoriť (teda, ak hlavným programom večera nemá byť otužovanie), no na druhej strane varenie, grilovanie, vypekanie na čerstvom vzduchu nebude spájané s nepríjemným teplom.

image1.jpg

Či už ide o veľkolepú záhradnú oslavu alebo komorné posedenie s priateľmi, dobrého jedla nikdy nie je dosť. Čím viac chodov, tým väčší úspech, no čím dlhší čas strávený v kuchyni, tým unavenejší hostiteľ. Existuje kompromis? Áno, bude to príprava nasledovných troch jedál, ktoré sú skutočne jednoduché, zato mimoriadne chutné a lahodné.

image2.jpg

Letný šalát s orechami a gorgonzolou

Ingrediencie:
● 1 stredný ľadový šalát
● 10 dkg gorgonzoly
● 2 hrste orechov
● 20 dkg hrozna (ideálne ružového)
● 1 čajová lyžička olivového oleja (ideálne extra panenského)
● 1 lyžička balsamica

Postup:
1. Umyjeme ľadový šalát a hrozno a necháme odkvapkať.
2. Vlašské orechy nahrubo rozdrvíme a gorgonzolu nakrájame na kocky.
3. K šalátu pridáme vlašské orechy a gorgonzolu, podľa chuti aj balsamico a panenský olivový olej.
4. Šalát je hotový, môžeme ho podávať aj s hriankami.

TIP: Vzhľadom na jedinečnú chuť a textúru severotalianskej gorgonzoly, ktorá patrí do rodiny modrých syrov, je veľmi obľúbená a využiteľná na mnoho spôsobov. Je to taký syr, ktorý obstojí v slaných aj sladkých jedlách ako cenná prísada, no bude plnohodnotný i ako samostatný chod. Môžeme ho ponúkať ako predjedlo v kombinácii s trochou sušeného ovocia alebo zeleniny, avšak gorgonzola môže byť aj zdravšou alternatívou pochúťok akými sú chipsy, slané tyčinky atď.

image3.jpg

Lahodné bazalkové cestoviny

Ingrediencie:
● 25 dkg cestovín
● 6 vetvičiek bazalky
● 6 lyžíc olivového oleja
● 5 vetvičiek petržlenu
● 3 dkg parmezánu
● 3 strúčiky cesnaku
● 1 lyžica píniových orieškov
● soľ podľa chuti

Postup:
1. Cestoviny varíme 8-10 minút vo veľkom hrnci do tvrdosti al dente.
2. Píniové oriešky zľahka opražíme na nevymastenej panvici. Dávame si pritom pozor, aby sa nespálili.
3. Bazalku a petržlenovú vňať dôkladne umyjeme a odtrhneme ich listy.
4. Parmezán nakrájame na malé kúsky.
5. Prelisujeme cesnak.
6. Všetky prísady okrem oleja a parmezánu zmiešame v kuchynskom robote.
7. Pridáme aj olej a parmezán, miešame do krémova a dochutíme soľou.
8. Pesto zmiešame s cestovinami. Môžeme posypať parmezánom podľa chuti.

image4.jpg

TIP: Tento recept je naozaj rýchly a jednoduchý. No v takom prípade, keď zlyhá časový manažment alebo na scénu nastúpia nezvaný hostia, môže byť aj tento postup zaťažujúci a varenie sa stane zdrojom nepríjemného stresu. Je dobré mať doma už hotové bazalkové pesto, tým pádom sa príprava tohto jedla zjednoduší iba na varenie cestovín. Keďže však táto prísada je v tomto recepte kľúčová, mala by byť kvalitná a od overeného výrobcu. Na stránke primitivo.sk nájdete pesto od organických farmárov vyrobené zo zdravých a akostných surovín.

image5.jpg

Jednoduché grilované cukety

Ingrediencie:
● 4 ks cukety
● soľ podľa chuti
● korenie podľa chuti
● tymian podľa chuti
● 1 lyžička olivového oleja
Postup:
1. Cuketu nakrájame pozdĺžne na pol centimetrové plátky, a okoreníme.
2. Panvicu s 1-2 čajovými lyžičkami oleja zohrejeme na strednú teplotu a vložíme na ňu toľko plátkov cukety, koľko sa na ňu zmestí.
3. Plátky pretáčame vtedy, keď sa ich dolné strany dobre opražia, až potom ich posypeme tymianom.
4. Osolíme tesne pred konzumáciou podľa chuti.
TIP: Grilované cukety môžeme podávať teplé alebo studené. Ide teda o veľmi vďačné jedlo na oslavách s hosťami, ktorí vždy potrebujú mať „niečo pod zub“. Na druhej strane nemusíme celú porciu pripraviť vopred, ešte pred začiatkom záhradnej párty. Grilovanie sa z kuchyne pokojne môže presunúť pod holé nebo, na vonkajší gril. Cukety budú chutiť rovnako nebesky, akurát ich príprava bude zábavnejšia v spoločnosti priateľov a rodinných členov.

image6.jpg

Zdroj fotiek: freepik.com