.=
Slovom radler je v nemeckom jazyku pomenovaný cyklista a aj nápoj obľúbený cyklistami. Začiatkom minulého storočia sa rozmohla cykloturistika v horských častiach Nemecka a Rakúska. Traduje sa, že prvý „radler“ namiešal pre hostí na dvoch kolesách mníchovčan Franz Xaver Kugler, majiteľ istého bavorského hostinca. Pri návale turistov mu v podniku začalo dochádzať pivo, pravdepodobne tmavé. Zmiešal ho teda s citrónovou sódou až v odvážnom pomere a cyklistom tento mix zachutil, týmto takpovediac zhodou okolností získali osviežujúci nápoj s nízkym obsahom alkoholu najčastejšie od 2,4 do 2,7 % (jestvujú aj nealkoholické) a s prijateľnou výživovou hodnotou.
.=
Dnes má radler najväčšiu tradíciu produkcie i spotreby v Bavorsku, alpských a ďalších horských oblastiach Nemecka a Rakúska. Je populárny aj vo Francúzsku (ako panaché), Anglicku (ako shandy ) alebo Slovinsku. Na Slovensku je výber značne obmedzený, avšak jeho príprava v domácich podmienkach je veľmi jednoduchá – do 50 % piva sa pomaly doleje 50 % citrónovej limonády, pomer je možné upraviť na 60 % piva a 40 % limonády. Originálne radlery z pivovarov však majú odlišnú a charakteristickú chuť, takže táto domáca príprava špecifické postupy jednotlivých producentov nenahradí. I keď je známe, že šport a alkohol sa nemajú kombinovať, pri aktívnom odpočinku v letných horúcich dňoch dokáže radler príjemne prekvapiť. K tomuto osviežujúcemu nápoju sa viaže i zberateľstvo, zväčša plechoviek a etikiet z fliaš, ale aj priamo fliaš, či korunkových uzáverov.
Zanechať odpoveď