Grilovanie má už aj na našom malom Slovensku veľký rozsah. Každý Slovák, ktorý má rodinný dom, či záhradu určite už okúsil vôňu pečeného mäsa na grile. Posedenie v záhrade neodmysliteľne patrí k tomuto ročnému obdobiu. Záhradná párty spojená s grilovaním je výbornou príležitosťou stretnúť sa s priateľmi a ochutnať jedlá, ktoré bežne v uzavretom priestore kuchyne nepripravujeme.
Gril alebo záhradný kozub vyžadujú pevnú a dostatočne veľkú plochu, čo najďalej od stromov a horľavých materiálov. Plocha musí byť rovná, len s minimálnym sklonom na odtekanie dažďovej vody. Ideálne je závetrie, chladný vzduch vanúci od vody alebo z lesa dokáže znepríjemniť každú grilovačku. Lavičky a vytvorené posedenie treba umiestniť čo najďalej od ohňa, pretože dym môže byť škodlivý a oheň nebezpečný.
Grily rozdeľujeme na štyri druhy, a to elektrické grily, grily na drevené uhlie, vodné grily a plynové.
– – elektrické grilovanie má výhodu v tom, že môžete bez problémov regulovať intenzitu teploty podľa potreby, a to kohútikom. Obrovské mínus je, že jedlo nebude mať kvalitu toho pravého grilovaného
– – najlacnejším druhom grilu je gril na drevené uhlie. Na takýto gril sa najviac hodí chudé mäso, z ktorého neodkvapkáva tuk na žeravé uhlie a neuvoľňujú sa karcinogénne látky. Mäso je ale azda najchutnejšie pripravené týmto spôsobom
– – grilovanie plynom pomocou propán-butánovej fľaše patrí takisto k tým chutným a je najrozšírenejším druhom grilovania na svete. Dajú sa použiť k nemu aj lávové kamene, ktoré sa ľahko čistia a nenarobia priveľa dymu, čiže môžete grilovať aj doma na balkóne
– – vodné grily ohrievajú jedlo pomocou vodnej pary a veľkou výhodou je, že jedlo netreba otáčať
Samozrejme netreba zabudnúť na nástroje ku grilovaniu, ako tácky z hliníkového papiera, príbory a pomôcky na preberanie a otáčanie mäsa.
Ak si teda chcete spríjemniť a krátiť letné chvíle, vyberte si nejaký z grilov. Osobne odporúčam plynový, či gril na drevené uhlie, pretože len vtedy môžete pocítiť kvalitne opečené mäso.
Zanechať odpoveď