Archív

Whiskey, či whisky ?

Nedávno som sa vrátil z jazykového pobytu v Škótsku, o ktorom mimochodom čoskoro napíšem článok do cestovateľskej sekcie. Avšak jedna vec z tejto krajiny je pre ňu tak špecifická, že si zaslúži článok vlastný. Podľa názvu článku je zrejmé, že budem písať o whisky, ale nielen o škótskej (avšak najmä o nej).

Aby som dal na správnu mieru polemiku, ktorú obsahuje aj názov tohto článku – má sa po správnosti používať názov whiskey, či whisky ? Ako ste si mohli všimnúť v prvom odstavci, v súvislosti so škótskou whisky používam tento kratší tvar. Okrem Škótska sa tvar „whisky“ používa aj vo Walese, Japonsku a Kanade. Naproti tomu tvar „whiskey“ sa používa v Írsku a USA. Pôvod tohto slova pochádza z galského uisge beatha, čo znamená „voda života“. Domovom whisky je škótska Vysočina, v angličtine Highlands. Práve tu som sa zúčastnil exkurzie vo výrobni Glengoyne Distillery. Najstaršia zmienka o whisky pochádza z neskorého stredoveku, v roku 1494, keď sa mnísi vo Vysočine snažili vyrobiť aqua vitea (vodu života). Začiatkom 16. storočia sa whisky stala kráľovským nápojom. Dlho bola zaťažená vysokými daňami, až v roku 1823 sa toto zaťaženie znížilo a whisky sa stala rozumným nápadom na podnikanie.

Cigara k dobrej whisky patrí ... *** Cigara k dobrej whisky patrí …

V Glongoyne Distillery som sa dozvedel, že najlepšia whisky je single malt whisky (jednodruhová), ktorú mimochodom oni vyrábajú. Okrem toho existuje ešte blended whisky (miešaná). Avšak, ako som neskôr zistil z rešerše na internete, single malt whisky je obľúbená najmä u znalcov, ktorý oceňujú jej originálnu chuť. Znalci hovoria, že single malt whisky z dvoch rôznych tovární nemôže mať tú istú chuť. Blended whisky je obľúbená u spotrebiteľov, keď sa vďaka kombinovaniu a namiešaniu viacerých zmesí podarí dosiahnuť špecifickú chuť. Miešať single malt whisky je hotovým barbarstvom, zatiaľ čo miešanie blended whisky je prípustné. To isté platí aj pitie s ľadom.

Náš sprievodca z Glengoyne Distillery nás vo svojom výklade oboznámil s dôležitým faktorom veku. Pre porovnanie nám ukázal ten istý druh 10-ročnej a 17-ročnej whisky. 17-ročná whisky bola o poznanie tmavšia. Po degustácií oboch whisky som sa mohol presvedčiť, že 17-ročná whisky je aj jemnejšia. Whisky však dozrieva iba v sude, nie vo fľaši. Preto asi aj pobavila nášho sprievodcu moja otázka, že keď si nechám 10-ročnú whisky 7 rokov doma, vo fľaši, či sa z nej stane 17-ročná whisky. Nie, 10-ročnú whisky môžete doma skladovať aj 40 rokov, stále to bude 10-ročná whisky …

Famous Grouse - jedna z najznámejších škótských whisky *** Famous Grouse – jedna z najznámejších škótských whisky

Človek by si pomyslel, že pitie whisky je vecou škótskej národnej hrdosti.Môj domáci ma však oboznámil so súčasnou situáciou. Whisky vedie v Škótsku iba u staršej generácie, tá mladšia preferuje iné destiláty, najmä vodku. Whisky sa vyrába z obilnín a jej chuť ovplyvňuje množstvo a zloženie práve tých obilnín, z ktorých je whisky vyrobená. Používajú sa jačmeň, raž, kukurica, pšenica, ale aj ryža (rye whiskey je populárna najmä v Severnej Amerike).
Škótska whisky sa destiluje väčšinou dvakrát, írska whiskey sa destiluje trikrát. Medzi týmito krajinami existuje rivalita, navzájom sa doberajú. Íri hovoria o Škótoch, že whisky destilujú iba dvakrát kvôli ich príslovečnej lakomosti, Škóti kontrujú, že Íri destilujú whiskey trikrát preto, lebo to nevedia urobiť na dvakrát. Naproti tomu americká whiskey sa destiluje iba raz, čo nikomu nevadí. Írska whiskey sa od škótskej líši aj v tom, že v írskych sladovniach sa nepoužíva rašelinový oheň. To znamená, že v írskych whiskey chýba dymový tón. Pôvodne bola írska whisky vyrábaná iba destilovaním sladu. Pred 150 rokmi sa však kvôli vysokým daniam začal do sladu vmiešal surový jačmeň. Výsledkom tohto miešania sladu vznikol špecifický spôsob nazývaný pot-still whiskey, ktorý je označený aj na etiketách.

Jameson - najznámejšia írska whiskey *** Jameson – najznámejšia írska whiskey

Jack Daniel's - netreba predstavovať *** Jack Daniel’s – netreba predstavovať

Existuje fáma, že americká whiskey sa nazýva bourbon. Áno, ale nielen … Bourbon je len jedným druhom americkej whiskey, ktorá sa vyrába zo zmesi, ktorá musí obsahovať minimálne 51% kukurice. Bourbon je nazvaný podľa oblasti Bourbon County, v štáte Kentucky. Avšak, za americkú whiskey sa považuje aj Tennessee whiskey, ktorej najznámejším predstaviteľom je Jack Daniel’s (asi najznámejšia whiskey súčasnosti). Pre výrobu Tennessee whiskey je charakteristická filtrácia cez drevené uhlie z javora.

Whisky, alebo ak chcete whiskey, sa stala súčasťou životného štýlu (ktorý sa na Slovensku môže považovať za snobizmus). Ja sám nie som častým konzumentom whisky, ale napriek tomu pre mňa jej pitie má istý nádych noblesy. Asi aj preto, lebo pitie whisky vo mne neasociuje klasické slovenské chľastanie typu borovička. Skôr si predstavujem relax tak pri troch pohárikoch tejto „vody života“. Keď som si mal priniesť zo Škótska suvenír, ktorý túto krajinu najviac vystihuje, nebol to kilt, ani gajdy, ale práve kvalitná single malt whisky z oblasti Highlands. Vďaka rozmanitosti druhov whisky si môže každý vybrať to svoje: Škótska, írska či americká ? Blended, či single malt ?