Chilli papričky (*Capsicum frutescens*) patria k teplomiľným rastlinám. Pálivé plody sú obľúbenou súčásťou jedálnička, ale tiež pôsobia veľmi priaznivo na ľudské zdravie. Obsahujú totiž *kapsaicin*, ktorý okrem toho, že môže za ich pálivosť, má veľa liečebných účinkov. Zásadným plusom je jeho schopnosť chrániť proti rozvoju nádorových onemocnení.
Pestovanie
Semiačka môžeme začať sadiť už vo februári. Naklíčiť sa dajú vo vlhkej vate.
*** naklíčenie vo vlhkej vate
Je tiež vhodné ich vysadiť do zvláštneho substrátu predávaného pod názvom Agroperlit.
*** substrát Agroperlit
Kvetináč treba prikryť novinami a vložiť do misky, v ktorej udržujeme centimetrovú hladinu vody. Noviny na povrchu kvetináča stále vlhčíme. Semiačka zhruba do týždňa vyklíčia a akonáhle sa objavia lístočky, odstránime papier a naďalej mierne kropíme a udržujeme závlahu. Keď sa vyvinú prvé lístky, rastlinky popresádzame do väčšieho kvetináča, naplneného kvalitným substrátom – špeciálny pre pestovanie plodových zelenín.
Po vyrastení na cca 5 cm môžeme všetky rastlinky rozsadiť , každú jednu do jedného kvetináča. Môžu však rásť aj po štyroch kusoch. Sadeničky pravideľne zalievame a prihnojujeme listovým hnojivom.
*** rozsadené rastlinky v samostatných kvetináčoch
Ako v lete a ako v zime?
Cez leto môžeme papričky umiestniť na balkón alebo do záhrady do polotieňa, kde vydržia do prvých mrazov. Na jeseň ešte dokonca kvitnú. Rastlinu treba chrániť pred nízkymi teplotami, prievanom a škodcami. V domácom prostredí sú chilli často napádané bielymi muškami – molicami.
Papričky je dobré umiestniť vo svetlejšom prostredí s teplotou okolo 10 – 15 °C. Zálievku je nutné prispôsobiť teplote. Zalievame kvalitne a v dlhšom intervale – 1 x týždeň. Pre rast kvetov pravideľne prihnojujeme *Kristalonom* alebo *Cereritom* a včasným oberaním zrelých plodov.
Úrodu červených chilli papričiek môžeme po prepichnutí navliecť na lanko a použiť aj ako zaujímavú dekoráciu.
*** sušené chilli papričky
TIP: Semiačka si môžete nechať len z tých najväčších a najkvalitnejších plodov úrody.
Zanechať odpoveď