Archív

Cestoplastika – modelujeme zo slaného cesta

V súčasnosti, keď je v obchodoch s hobby potrebami dostatok rôznych modelovacích hmôt, sa dostal tak trochu do ústrania spôsob výroby rôznych dekorácií, ktorý patrí k najstarším, aké človek používal. Je to modelovanie z cesta. Ide pri tom o jednoduchú, prírodnú, ľahko dostupnú surovinu, pomocou ktorej môžeme vytvoriť zaujímavé dielka. Výhodou je tiež jej cenová dostupnosť pre každého. Na porovnanie: 500g tepelne tvrdnúcej modelárskej hmoty stojí približne 10 €. Hobbyportal vás zoznámi s takzvanou cestoplastikou, čiže modelovaním pomocou slaného cesta.

28-magnetka.jpg

Ľudia začali formovať figúrky z cesta už pradávno. Prakticky odvtedy, ako sa naučili mlieť múku a piecť z nej placky či chlieb. V histórií každej starovekej civilizácie sú zmienky o cestoplastike, ktorá bola súčasťou náboženských rituálov, folklóru a dokonca aj obetných obradov. Naozaj – múka, soľ a voda, rovnako, ako chlieb z nej vyrobený sú neoddeliteľnou časťou ľudskej kultúry.
Cestoplastika je vynikajúca forma zábavy spojenej s kreativitou pre celú rodinu. Hravou formou rozvíja fantáziu, koncentráciu a zručnosť ľudí už od detského veku. Chcete sa teda stať aspoň na chvíľu umelcom? Nič ľahšie.

37.jpg

Ako na to?

SUROVINY: Základom každého cesta na modelovanie je múka a soľ. Existuje množstvo receptov, ako z týchto dvoch surovín vytvoriť modelovaciu hmotu. Musíme však dbať na niekoľko faktov. Múku zásadne kupujeme najobyčajnejšiu, bez prímesí, konzervačných látok, príchutí , emulgátorov a farbív. Najčastejšie sa používa najlacnejšia pšeničná múka. Platí tu, že čím viac lepku, tým lepšie. Múka môže byť hladká, polohrubá aj hrubá v závislosti od toho, aký povrch vášho výtvoru chcete mať. Soľ by mala byť najjemnejšia. Výhodná je aj morská soľ, tú však musíme pred použitím pomlieť. Zručnejší modelári naopak používajú niekedy aj hrubozrnnú soľ, aby docielili rustikálny vzhľad svojich výrobkov. Soľ môžeme tiež rozpustiť vo vode. Vznikne tak nasýtený roztok, ktorý priamo zapracujeme do cesta. Voda, ktorú používame pri príprave cesta musí byť vždy studená.

13-obraz-slamienky.jpg

CESTO: Skôr, ako sa k receptom na cesto dostaneme, upozorňujem, že recepty, kde sa objem surovín uvádza v šálkach bývajú niekedy čo sa týka pomeru múka: soľ na prvý pohľad rozdielne. Musíme si však uvedomiť, že sto gramov soli je objemovo takmer dvakrát menej ako sto gramov múky. Preto ten zmätok. Receptov vám ponúkneme viac, záleží na vás, ktorý si vyberiete. Rozdielne zloženie cesta má vplyv na finálny výrobok. Vybrať si to správne cesto znamená vyskúšať viacero druhov. No a potom môžete zostať pri tom, ktoré vám najviac vyhovuje.
Existujú tri druhy základného cesta:
***1: 1 šálka jemnej soli, 2 šálky múky, 1 šálka vody.
2: 1 šálka soli, 1 šálka múky, 2 lyžičky rast. olej, 1/3 šálky vody.
3: 1 šálka soli, 1 šálka múky, 2 polievkové lyžice práškového lepidla na tapety***
Čo sa týka práškového lepidla na tapety, výhodnejšie je ho rozmiešať v malom množstve teplej vody tak, aby vznikla hustá hmota, ktorú primiešame do cesta.
Znovu podotýkam, že ak vás výroba dekorácií takýmto spôsobom očarí, môžete si časom podľa vlastných skúseností recepty na cesto vytvárať sami. Nebojte sa experimentovať.
Ďalšie recepty:
Obľúbený je postup, keď sa zmieša pšeničná múka s ražnou v pomere 1:1. Výsledky sa dostavia pri finálnom sušení – pečení vyniknutím teplých hnedastých odtieňov:
***Pšeničná múka – 100 g
Ražná múka – 100 g
Soľ – 400 g
Voda – 250 mg.
Suché lepidlo na tapety – 2 polievkové lyžice.***
Alebo skúste cesto so zemiakovým škrobom. Ak pridáte zemiakový škrob, bude cesto mäkké a poddajné. S ním môžete vytvoriť jemné, elegantné dekorácie s veľkým množstvom malých detailov. Treba však brať na vedomie, že takéto cesto je dosť krehké. Aby sme zamedzili tvorbe prasklín, sušíme ho na vzduchu čím najdlhšie a v rúre len pár desiatok minút. Na jeho výrobu potrebujete:
***200 g múky
200 g soli
100 g zemiakového škrobu
150 ml vody***
Aby sa dalo cesto dobre tvarovať a bolo jemnejšie, možno nahradiť časť vody malým množstvom slnečnicového oleja. Cesto však schne dlhšiu dobu. Niektorí skúsenejší modelári pridávajú glycerín, alebo malé množstvo detského krému:
***200 g múky
200 g soli
2 polievkové lyžice jedlého oleja
125 ml vody***
Rustikálny vzhľad dodá figúrkam a plastikám hrubá múka:
***200 g hrubej múky
100g hladkej múky
400 g soli
150 ml vody***
Ak chceme, aby akékoľvek cesto bolo naozaj pevné, nerozpadalo sa a nevznikali na ňom praskliny, musíme ho dôkladne miesiť tak, že sa úplne oddelí od stien misy. Trvá to niekedy aj štvrťhodinu, no výsledky stoja za to.

30.jpg

MIESENIE: Najprv zmiešame múku so soľou a za stáleho miešania pridávame studenú vodu. Hmotu dobre vypracujeme rukami a zakryté cesto necháme 15 minúť stáť. Hotové cesto musí byť aj po uschnutí suché a pružné, pretože tak sa dá najľahšie formovať.
Ak je cesto príliš mäkké, pridáme ešte trochu múky (nie soľ). Ak je cesto príliš suché, nedolievame vodu, iba si navlhčíme dlane a cesto ešte raz spracujeme. Zvyšok cesta počas práce zakryjeme, aby sa jeho povrch nevysušil.

SUŠENIE: Tenké modely do hrúbky 5 mm môžeme sušiť na vzduchu, trvá to však dlhý čas (1 mm za 1 deň v závislosti od množstva slnečných lúčov). Preto je sušenie vhodné kombinovať (vzduch, mriežka radiátora a rúra na pečenie). Figúrky a plastiky necháme schnúť na vzduchu 1 deň. Potom ich prezrieme, či nevznikajú trhliny a praskliny, opravíme ich a plastiky opatrne umiestnime na radiátor. Tam ich necháme opäť jeden deň a nakoniec ich premiestnime do rúry, kde ich sušíme ešte 2 hodiny (a viac) pri teplote cca 125 °C na strednej mriežke. Počas sušenia kontrolujeme, či na povrchu nevznikajú estetické defekty. Ak cesto príliš rýchlo hnedne, alebo praská, okamžite znížime teplotu. Ak nechceme sušiť modely na vzduchu a na mriežke radiátora môžeme to urobiť hneď v rúre. Aby sa cesto počas pečenia nerozpadlo, najlepšie je začať piecť pri najnižšej teplote, 50 °C, na najnižšej mriežke v rúre. Teplotu zvyšujeme takýmto spôsobom: prvá hodina 50 °C, druhá hodina 75 °C, tretia a štvrtá hodina 100 °C. Potom plech preložíme z najnižšej mriežky na najvyššiu a dopečieme pri teplote 125 °C. Figúrky vytiahneme z rúry a jemne po nich poklepeme ceruzkou. Ak nevydávajú takmer žiaden zvuk, nie sú ešte dostatočne vysušené a proces musíme predĺžiť. Ak však poklepanie naozaj počuť, máme hotovo.

FARBENIE A LAKOVANIE: Farbíme buď samotné cesto počas prípravy, alebo finálny výrobok po vysušení. Na farbenie cesta sa najčastejšie pridávajú potravinárske farbivá. Nevýhodou je, že musíme každé cesto vymiesiť samostatne. Ideálne je rozpustiť farbivo priamo v studenej vode a tú pritom primiešať do zmesi múky a soli.
Ak chceme vymaľovať hotový výrobok, použijeme napríklad vodové či temperové farby, zručnejší aj akrylátové.
Samozrejme, aby bol náš výtvor estetickejší a zároveň odolnejší voči vonkajším vplyvom, bude potrebné ho nalakovať. Nastriekame ho teda bezfarebným lakom. Potom položíme nalakované dielo na rozprestretý alobal a necháme vyschnúť.
**
POMOCNÍCI:** Aby naše modelovanie bolo úspešné, budeme potrebovať dôležité pomôcky:
*Kuchynská váha* – pre presné dávkovanie jednotlivých zložiek cesta
*Malý valček na cesto* – neslúži len na samotné vyvaľkanie, ale aj na otláčanie napríklad listov zo stromu priamo do cesta. Vzniknú nám tak dekoratívne vzory jednoduchou cestou.
*Pilník na nechty* – pre vyrovnanie nerovností povrchu po sušení
*Jemný štetec* – môžeme ho použiť na odstránenie malých prasklín počas sušenia tak, že ho namočíme do vody a prasklinu jednoducho zatrieme
*Hrubý a tvrdý štetec* – neoceniteľný pomocník pri tvorbe vlasov na figúrkach počas modelovania.
*Malý nôž* – na „vyrezávanie“ detailov do cesta
*Pomocníci na dekorovanie* – je ich mnoho a slúžia na vykrajovanie, otláčanie, vzorkovanie a podobne. Za všetkých spomeniem napríklad špendlíky, medailóniky, kovové uzávery fliaš, gombíky, špáradlá, hrebene, slamky na nápoje, plastické pravítka, formičky na vykrajovanie medovníkov a pečiva, uchá ihiel či ihly samotné a podobne

20-striga.jpg

Začíname

Aby bol náš výtvor naozaj pekný, musíme mať od samého začiatku v hlave víziu, ako asi bude vyzerať po ukončení prác. Tu musíme zapnúť fantáziu na plné obrátky. Množstvo ľudí si najprv na výkres urobí náčrtok, ktorý mu potom pomáha tvoriť. Samozrejme že nie každý má múzu, ktorá ho „nakopne“ v tvorivosti, preto môžeme využívať kvôli inšpirácií napríklad internet . Aj Hobbyportal vám v galérií k tomuto článku prináša množstvo obrázkov s cestoplastikami, podľa ktorých si môžete vyhotoviť tú svoju.
Ľudia si veľakrát povedia „ja to nezvládnem“ ,alebo „je to zložité“ ešte skôr, ako to skúsili. Na začiatok si teda pozorne pozrite tento obrázok:

01-korbacik-a-dekor.jpg

…na obrázku vidíte akýsi korbáčikový amulet, ktorý vyzerá zložito len na prvý pohľad. O tom, že vyrobiť niečo podobné nie je až tak ťažké sa môžete presvedčiť v nasledujúcom fotonávode. Keďže je celkom podrobne spracovaný, postačí k nemu pár poznámok.
Dôkladne vymiesené cesto si rozdelíme na dve časti tak, aby jedna bola o čosi väčšia. Túto rozdelíme na tri časti a rukou vyvaľkáme tri šúľky. Z nich spletieme vrkoč tak, ako vidíme na obrázku. Menší kus cesta vyvaľkáme a pohárikom z neho vykrojíme kruh. Pritisneme ho ku koncom vrkoča tak, aby na ňom držal. Ostatné zvyšky cesta využijeme k dekoráciám. Opäť ho vyvaľkáme a pomocou šablóny z papiera vykrojíme z neho nožom listy. Ideálne je, ak máme formičku na vykrajovanie takéhoto tvaru. Na listy urobíme „žilky“ buď nožom, alebo tak, že ozajstný list priložíme rubom na cesto a prejdeme valčekom . Listy umiestnime na kruh z cesta a jemne pritlačíme. No a potom vyrobíme ružičku tak, ako vidíme na obrázku a z ostatných zvyškov cesta tvoríme malé jabĺčka, hrozno, kvietky – jednoducho to, čo nás napadne. Tu je obrázkový postup:

amulet-z-cesta.jpg

Výsledok našej tvorby môžeme po vysušení ponechať tak, ako je, alebo vymaľovať farbami:

01-amulet.jpg

Ploché figúrky

Patria k tým jednoduchším cestoplastikám. Nemusíme ich maľovať, pretože pri pečení krásne vyniknú odtiene. Zvlášť, ak sme do cesta pridali ražnú múku. Vyskúšajte pridať tiež trochu kakaového prášku pri miesení. Výsledok je podobný. Do zadnej časti figúrky môžeme tiež zakomponovať povrázok, z ktorého urobíme uzlík a pripevníme napr. k malému špendlíku, ktorý vtlačíme do cesta. Figúrku tak môžeme zavesiť na stenu.

35.jpg

Ploché figúrky sú vďačným materiálom na výrobu magnetiek napríklad na chladničku. Cesto však musí byť trochu hrubšie tak, aby sa do zadnej strany dal vtlačiť magnet. Ten musí byť silnejší vzhľadom na to, že figúrky z cesta sú ťažšie, ako napr. z plastu:

magnetka.jpg

3D figúrky

Tu už musíme byť zručnejší – teda musíme nielen myslieť a vidieť plasticky (v troch rozmeroch) ale tak aj tvoriť. Trojrozmerné figúrky majú v obľube menšie deti a väčšinou sa po upečení vymaľujú farbami.

17-kravicka.jpg

Nenápadní pomocníci

Poobzerajte sa po byte a všímajte si malé veci, ktoré by ste mohli nahradiť niečím z cestoplastiky. Uvidíte, že ich nájdete množstvo. Nech vám je inšpiráciou napríklad stojan na ihly, ktorý vidíte na obrázku:

18-stojan-na-ihly.jpg

Oživenie predmetov

Chcete vyhodiť nejakú vec, lebo je už stará, neestetická? Povoľte uzdu fantázií. Starý kvetináč dostane vďaka cestoplastike úplne nový rozmer:

19-crepnik.jpg

Ani ošarpaná gitara nepatrí ešte do starého železa. Pozrite, ako kreatívne si s ňou poradil jej majiteľ:

09-gitara.jpg

Obrazy

Tu sú akékoľvek slová zbytočné. Snáď len jedna rada. Výrobky zo slaného cesta sú niekedy dosť ťažké a tak sa odporúča lepiť ich na obrazový podklad (papier, plátno) extra silným lepidlom.

04-obraz.jpg

Rám obrazu nemusí byť len z dreva či plastu. Aj on môže byť zo slaného cesta. V tomto prípade je ozdobený pravými lastúrkami

26-ryba-lasturky.jpg

Fľaše a iné

Najobľúbenejším dekorovaním fľaše je jej prerobenie tak, že vyzerá, ako zdreva. K tomu nám postačí obaliť fľašu slaným cestom, do ktorého napicháme miniatúrne valčeky z odrezaných živých konárikov, aby vznikol dojem, že boli odrezané priamo z fľaše. Efekt kôry docielime pomocou hrebeňa a špáradla. No fľaše môžeme dekorovať aj ináč. Tu sú dva tipy:

08-flasa.jpg
.

15-flasa.jpg

Kreatívni ľudia sa nezastavia pred ničím. Doslova. Na nasledujúcom obrázku vidíte dekoráciu kuchynskej linky, na ktorú nebolo použité nič iné, len hrubé plátno a cestoplastika.

11-kuchynska-linka.jpg

Z cesta môžeme vytvoriť aj celé zátišia

21-zatisie.jpg

„Placky“

Placky patria k najjednoduchším výtvorom z cesta. Ako ich vyrobiť? Pozrite si fotonávod a niekoľko tipov.

002-placka.jpg
.

29.jpg
.

31.jpg
.

33.jpg

Cestoplastika je naozaj vynikajúci prostriedok k tomu, ako si vyrobiť niečo, čo nemá nik iný. Sú zároveň vynikajúcim darčekom pre blízkych. Skúsite to?

05-stolik-s-modelmi.jpg

Foto: testoplastica.ru, internet