30.01.2018

Chcete aby vám uskladnené zemiaky vydržali čím najdlhšie? Hobby portál vám prináša niekoľko skvelých nápadov na ich uskladnenie v boxoch, ktoré si poľahky vyrobíte sami.

Väčšina z nás nedisponuje kvalitnou pivnicou, v ktorej by zemiaky poľahky vydržali skladovanie až 8 mesiacov bez toho aby nedošlo k ich znehodnoteniu. Takáto pivnica by totiž mala byť tmavá, dobre vetraná a hlavne chladná. Zemiaky by sa totiž mali dlhodobo skladovať pri teplote okolo 4–5 °C, krátkodobo pri teplote do 8 °C. V teplejšom prostredí začnú rýchlo klíčiť, prípadne začnú strácať vlhkosť a hniť. Naopak pri teplote nižšej ako 3 ° C budú namŕzať a chuťou sladnúť. Vlhkosť prostredia by mala byť medzi 85 až 95 percentami. Takýchto kvalitných pivníc je v dnešnej dobe už naozaj veľmi málo. Vieme však, ako docieliť, aby vám zemiaky aj v klasickej panelákovej pivnici vydržali dostatočne dlhú dobu. Najprv si však povedzme ešte niečo o ich skladovaní.

Pravidlá skladovania zemiakov

Ešte než zemiaky uložíte, oplatí sa vám nechať ich tak dva týždne „vydýchať“ v nejakej temnej, ale dobre vetrateľnej miestnosti s teplotou okolo 17 °C. Hľuzy tak znížia svoju vnútornú vlhkosť a utvoria pevnejšiu šupku, ktorá pri skladovaní účinne zamedzí možným skladovým chorobám. Rozhodne neuskladňujte zemiaky vo vreci a už vôbec nie tie, zbierané za dažďa. Za pár týždňov by ste ich kvôli hnilobám všetky vyhodili. Tiež sa vyhnite PVC obalom a dlhodobo neskladujte zemiaky ani v jutových vreciach. Ideálne sú drevené alebo plastové debničky – prepravky, v nich by zemiaky nemali ležať vo väčšej vrstve, než je 60 cm, aby aj naspodku uložené hľuzy mohli dýchať. Hľuzy ešte pred samotným skladovaním za sucha očistite a starostlivo pretrieďte, pričom odstráňte plesnivé, poškodené, deformované a zelené kusy. Zabránite tak ďalšiemu znehodnocovaniu ostatných zemiakov.

Úložný priestor

Pre dlhodobé skladovanie zemiakov je potrebné vytvoriť okrem klimatických aj vhodné priestorové podmienky – špeciálne úložné priestory – boxy. Tieto by mali byť veľmi dobre vetrané, aby vytvárali optimálne podmienky na skladovanie zemiakov (ale aj ďalšej zeleniny, akou je napríklad cibuľa a mrkva). Na zhotovenie takýchto boxov sú potrebné len základné stolárske zručnosti, náradie, ktoré má každý kutil po ruke a hlavne drevo – smrekové či borovicové dosky, hranoly, latky a spojovací materiál.

Jednoduchý drevený regál so spodným vetraním

Je veľmi podobný klasickým policiam v pivniciach až na to, že spodnú časť jednotlivých políc tvoria pribité latky s 2 cm medzerami medzi sebou na vetranie a police sú lemované zvýšenými bočnicami (cca 20 cm). Spodné vetranie môžeme vytvoriť tiež pomocou silného pletiva s malými okami, alebo dosiek či vhodného umakartového dna s navŕtanými dierami.

Rohový úložný priestor

Aby nám skladovanie zemiakov zabralo čo najmenej miesta, môžeme skladovací priestor umiestniť do rohu pivnice. Kostru vytvoríme z hranolov a bočné steny s latiek. Dno by malo byť približne 10 – 20 centimetrov nad zemou a malo by byť tiež odvetrávané. Niekoľkocenti­metrová mefdzera by mala zostať medzi bočným latením a stenou pivnice. Deň pred uskladnením zemiakov natrite steny pivnice prípravkom proti plesniam. Prípravok musí byť vhodný pre priestory na skladovanie potravín.

Malý box

V obchodoch dostať kúpiť zemiaky po celý rok. Ak ich nepotrebujeme skladovať väčšie množstvo, postačí nám k tomu malý úložný box. Ten má opäť kostru z hranolov, zemiaky sa do neho sypú do výšky približne 60 centimetrov a dno boxu bude tvoriť šikmá plocha plynule prechádzajúca pred box do priestoru, z ktorého budeme od spodnej časti zemiaky vyberať. Dno je tým šikmejšie, čím väčšie zemiaky budeme skladovať. Šikovní domáci majstri si môžu vyrobiť spodnú časť boxu s manuálnym nastavovaním sklonu – spádu podľa potreby.

Vysoký box

Zemiaky by sa nemali skladovať vo vyššej výške ako je 60 centimetrov. Je to hlavne kvôli tomu, aby aj naspodku uložené hľuzy mohli dýchať. Ak si však tento rozmer obrátime v priestore, môžeme sypať zemiaky aj do výšky dvoch metrov bez obáv, že sa nám pomliaždia (podmienkou je, že ide o zdravé zemiaky). Vnútorné rozmery vysokého boxu sú teda 60×60 cm a jeho výška od 160 cm a vyššia. Takýto box je určený pre cca 150 kilogramov zemiakov. Kostra je z pevných hranolov, bočné steny z pevne prichytených latiek s medzerami na vetranie a predná časť je tvorená v spodnej časti samo doplňovacím zásobníkom na vyberanie zemiakov a zasúvacími latkovými roštami, ktoré sa vkladajú a vyťahujú v závislosti od množstva zemiakov v boxe.

Vo vrchnej časti takéhoto boxu tiež môžeme vytvoriť dve alebo tri police na skladovanie cibule a mrkvy v prepravkách z dreva či umelej hmoty.

Nezabudnite

Hľuzy ešte pred samotným skladovaním zasucha očistite a starostlivo pretrieďte, pričom odstráňte plesnivé, poškodené, deformované a zelené kusy. Zabránite tak ďalšiemu znehodnocovaniu ostatných zemiakov. Vyššie teploty podporujú vyrastanie hľúz, ako aj výskyt rôznych skládkových chorôb, najmä fytoftóry. Nadmerná vlhkosť vzduchu zasa podporuje plesnivenie. Ak ich necháte doma v tmavej no teplejšej komore, radšej by ste ich mali čoskoro skonzumovať.

Foto: gardeners.com, yandex.ru, hobbywork.ru, bouw.ru

Hodnotenie
1/5 2/5 3/5 4/5 5/5
Počet hodnotení: 0


Náhodné články z aktuálnej sekcie Náhodné videá z aktuálnej sekcie
Komentáre

Páči sa vám autorov štýl písania, stotožňujete sa s jeho názorom alebo si myslíte, že sa na vec pozerá zo zlého uhla a niečo mu uniká? Zapojte sa do diskusie a vyjadrite svoj názor!

nebude uverejnený
Alebo sa prihláste »
Koľko je 1 plus dva?
Položky označené * sú povinné

Prihlásenie
 
 
Reklama