08.10.2014

Kráse jesenných listov môžete dodať úplne nový úžasný rozmer pomocou metódy zvanej skeletovanie. Dnes vás zasvätíme do tajov tohto umenia a naučíme vás niekoľko spôsobov, ako zmeniť vizáž listov tak, aby sa z nich stala krásna dekorácia.
Skeletovanie nepatrí medzi jednoduché techniky, no po počiatočných neúspechoch určite nájdete svoju cestu a budete známych ohurovať vlastnými výtvormi, z ktorých sa bude tajiť dych.

Ako vyzerá skeletový list?

Vysvetlené „polopatisticky“ – je to vlastne len samotná kostra listu, tvorená žilkami, kde sa medzi nimi nenachádza rastlinná hmota. V súčasnosti sa s nimi môžeme stretnúť hlavne v obchodoch s darčekovými predmetmi či v kvetinárstvach, v ktorých slúžia ako doplnok pri aranžovaní kytíc.
Pátranie v histórií s cieľom zistiť, koho prvého napadlo vytvárať takéto listy, je veľmi ťažké. S istotou však môžeme tvrdiť, že už pred tisíc rokmi je známy tento postup z krajín Orientu, kde oddávna predkovia dnešných Arabov a hlavne Indov sušili ryžové listy a potom ich jemne oklepávali o drevený stôl, kým z nich nezostala len kostra. Takto pripravené skelety farbili prírodnými farbivami a ozdobovali nimi keramiku či vytvárali obrazy. Podobný postup používali obyvatelia Polynézie, s rozdielom, že oklepávanie nahradili prechádzaním dreveným valčekom po vysušených listoch. A keďže listy stromu wa´a hu majú pevné a hrubšie žilkovanie, ktoré hrá všetkými farbami, nemuseli ich viac upravovať a používali ich ako ozdoby do vlasov, či na odev.

Ako na to?

Je tu jeseň a to je ideálne obdobie, kedy sa dajú nájsť tie správne listy zo stromov. Vyberáme si listy, ktoré nie sú príliš hrubé a dužinaté, pretože tie sa sušia veľmi ťažko, alebo sa nedajú vysušiť vôbec. Pre náš zámer nám poslúžia hlavne také, ktoré majú pevnejšie žilkovanie. Sem patria napríklad listy viniča, topoľa, figovníka, ale tiež brečtan, magnólia, javor, hortenzia.

Postup č.1

Je odpozeraný z pradávnych postupov a dá sa zároveň povedať, že je najjednoduchší, pretože sa pri ňom nemusí používať chémia. Listy sú v jesennom čase už síce napoly suché, ale pre náš zámer to nestačí, preto ich musíme dosušiť doma. Položíme ich na sito, kde obyčajne sušíme huby, alebo na novinový papier a čakáme. Niekedy aj viac dní. Vyhraté majú majitelia elektrických sušičiek potravín, v ktorých sa listy vysušia dokonale v krátkom čase. Počas schnutia môže dôjsť k vysušeniu listového tela, to však nie je na škodu, pretože väčšina listov sa po odstránení dužinatej časti vyrovná.
Keďže pôvodný spôsob odstraňovania časti medzi listami oklepávaním o drevo je náročný nielen na čas, ale tiež na opatrnosť, máme pre vás jednoduchšiu metódu. Vysušený list opatrne položíme na kus tvrdého dreva (najlepšie dosku na vaľkanie cesta, alebo klepanie mäsa) a malým štetcom po ňom prechádzame v smere od seba. Najprv z jednej, potom z druhej strany. Ak je list pevnejší, môžeme dokonca použiť zubnú kefku s jemnejšími štetinami. Ak medzi žilkami zostane ešte nejaká hmota, opatrne ju odstránime jemným štetcom.

Postup č. 2

Tu sa už nezaobídeme bez chémie. Nie však škodlivej. Pri tomto postupe je na rozdiel od predošlého ideálne použiť čerstvo napadané listy bez dodatočného dosúšania. Do 1 litra studenej vody vysypeme 6–9 polievkových lyžíc jedlej sódy (bikarbóny) a vodu privedieme do varu. Vznikne nám lúh, do ktorého ešte za horúca ponoríme listy. Vodu stále varíme na miernom plameni. Približne po dvadsiatich minútach sa dužinatá časť začne sama oddeľovať od žiliek. V tejto fáze môžeme s varením prestať. Listy po jednom vyťahujeme a tak, ako v prvom postupe pomocou zubnej kefky a štetcov zbavujeme list častí medzi žilkami.

Postup č.3

Je najvhodnejší pre listy s hrubou a pevnejšou kostrou. Rovnako ako v predošlom postupe použijeme sódu a vodu s rozdielom, že do tejto zmesi pridáme 4 lyžice haseného vápna. Čas od času listy počas varenia vyberieme a jemne otrieme papierovou kuchynskou utierkou. List je pri tejto procedúre doslova klzký a jeho telo sa samo odlepuje od kostry. Pri tomto spôsobe je potrebné chrániť si pokožku rúk ideálne použitím chirurgických rukavíc. Po cca 30 minútach varenia vytiahneme listy z lúhovej vody a pritlačíme ich opatrne na vrstvu kuchynských papierových utierok na stole, prípadne po nich prejdeme valčekom na cesto. Pozostatky „dužiny“ zostanú prilepené na utierke. Prácu dokončíme pomocou jemného štetca.

Postup č.4

Patrí k najnáročnejším. Ani nie tak na šikovnosť ale preto, že si budeme musieť kúpiť či zohnať etanol (minimálne 70%). Kedysi ho bolo možné kúpiť voľne v lekárňach, dnes však budete ku kúpe potrebovať recept od lekára. Môžeme vám však poradiť, že voľne ho kúpite v mnohých obchodoch s potravinami, kde sa predáva pod názvom Lieh konzumný 80% a jeho cena sa pohybuje okolo 9€ za 0,5 litra. V tejto podobe sa používa napríklad na domáce nakladanie višní. Počas prípravy lúhu musíme byť veľmi opatrní. Etanol (lieh) dáme variť a potom do neho ponárame listy. Etanol zapríčiní rozpustenie chlorofylu a listy zostanú bledé, takmer biele. Etanolový lúh síce počas procesu ozelenie, to nám však vôbec nemusí vadiť. Telo listov sa stane krehkým a väčšia časť zmizne. Listy ešte môžeme ponoriť do 5 – 10% roztoku hydroxidu sodného a po opláchnutí vodou vysušíme. Po tele nezostane ani stopy. Ak áno, použijeme už spomínaný trik s jemným štetcom.

Farbenie a dekorovanie a využitie

Skeletové listy môžeme jemne prestreknúť farbou v spreji, ponárať do prírodných farbív a opäť vysušiť, alebo len tak – zastriekať lakom na vlasy (kvôli pevnosti) a skúšať vyrábať dekorácie. Môžeme ich zakomponovať do kytice, do obrazu a podobne. Efektné je tiež preniesť nejaký pekný obrázok priamo na list.

Vyrobiť skeletový list s fotografiou nie je až tak veľmi zložité. A spôsobov ako na to je viac. Robí sa to napríklad tak, že si v PC prispôsobíme obrázok veľkosti skeletového listu, vytlačíte na atramentovej tlačiarni a položíme na navlhčenú kostru listu. Tá by mala mať čím najjemnejšie žilkovanie, aby bol obrázok viditeľný. A potom už iba opatrne pritlačíme či prechádzame valčekom na vaľkanie cesta.
Fantázií sa medze nekladú a vám nič nebráni vymyslieť iný spôsob, ako naložiť s krásou skeletových listov. Tu vidíte pár tipov:

Foto: christinedebeer.ca, liveinternet.ru, ladies.academ.org

Hodnotenie
1/5 2/5 3/5 4/5 5/5
Počet hodnotení: 1


Náhodné články z aktuálnej sekcie Náhodné videá z aktuálnej sekcie
Komentáre

Páči sa vám autorov štýl písania, stotožňujete sa s jeho názorom alebo si myslíte, že sa na vec pozerá zo zlého uhla a niečo mu uniká? Zapojte sa do diskusie a vyjadrite svoj názor!

nebude uverejnený
Alebo sa prihláste »
Koľko je 1 plus dva?
Položky označené * sú povinné

Prihlásenie
 
 
Reklama