23.11.2016

Podčiarknite vianočné a novoročné čaro s aromatickými prírodnými šiškami, ktoré rozvoňajú celý byt. Ukážeme vám ako na to.
Vôňa škorice, jablkových koláčov, punču a inej vianočnej klasiky patrí neoddeliteľne k dňom, kedy sa pomaly lúčime so starým rokom v kruhu svojich najbližších. V záplave umelých osviežovačov vzduchu sa bude určite vynímať vaša vlastná voňavá kompozícia, ktorú vôbec nebude pôsobiť umelo. naopak, bude vytvorená z čisto prírodných materiálov, ktorých základom sú šišky.
Dôležité upozornenie: Proces vpíjania intenzívnej arómy do šišky trvá 4 až 6 týždňov, preto s týmto projektom začnite minimálne mesiac pred začiatkom obdobia Vianoc.

Najprv sa musíme vybrať na prechádzku do prírody. Jesenné mesiace sú ideálne na zber šišiek z ihličnatých stromov. Zoberte teda rodinu na výlet a vyzbierajte krásne šišky rôznych druhov aj tvarov. Podstatné je, aby boli tieto šišky rozvité a pevné bez toho, aby z nich pri manipulovaní vypadali semenné šupiny. Ideálne pre náš projekt sú napríklad šišky z rôznych druhov borovicovitých ihličnatých stromov. Tie majú semenné šupiny mohutné, drevité a nepadavé.
Po príchode domov môžeme hneď začať s prípravou. K nej potrebujeme starý plech na pečenie, ktorý už nepoužívame na prípravu pokrmov, respektíve plech nový, ktorý však musíme vystlať vrstvou alobalu. Počas tepelného vysúšacieho procesu totiž zo šišiek vyteká živica a tá sa neskôr z plechu veľmi ťažko umýva.
Na plech poukladáme šišky v takom množstve, aby boli len v jednej vrstve. Vzdialenosť medzi jednotlivými kusmi nie je podstatná. Rúru nastavíme na konštatntnú teplotu tesne pod bodom varu, čiže cca 90 – 95 °C. Šišky vložíme dovnútra. Ak sme aj nazbierali málo otvorené, v priebehu jednej hodiny by sa mali všetky krásne rozviť. Dôležitý je tiež fakt, že počas pobytu v rúre tepelný proces zlikviduje baktérie a mikroorganizmy, ktoré sme spolu so šiškami doniesli domov.

Po hodine vytiahneme šišky z rúry a necháme ich vychladnúť. Prečo sa šišky tepelne spracúvajú? Odpoveď je jednoduchá a hlavná príčina nie je v ich rozvití ani v likvidácií baktérií. Počas pobytu v rúre sa z nich odparí prebytočná voda a šišky sú tak schopné absorbovať oveľa viac vonnej esencie do svojho tela.
Keď sú šišky úplne vychladnuté, vložíme ich do uzatvárateľných vreciek z umelej hmoty a pripravíme si esenciu z vody a aromatického oleja. do malej fľaštičky s kropiacim uzáverom nalejeme cca 0,5 dcl destilovanej či prevarenej vody a pridáme približne 1 čajovú lyžicu vonného oleja (kto nechce, aby konečná vôňa bola prenikavá, môže ho dať menej. v podstate postačí len pár kvapiek).
Aké vône používať? Predsa vône Vianoc. Esencie sa dajú kúpiť s rôznymi arómami: škoricovou, lesnou, vôňou pečených jabĺk, čokolády či vanilky. Každý si môže vybrať podľa svojich predstáv, ako byt rozvonia. Esencie spolu nemiešajte.

V rozprašovači zmes vody a oleja dôkladne pretrepeme a nastriekame na šišky, umiestnené v uzatvárateľných vreckách. Ak tieto nemajú špeciálnu sponu na vzduchotesné uzatvorenie, zaviažeme ich koniec pevným uzlom, najskôr však uzol nezaťahujeme napevno. Šišky vo vrecku by mali mať dostatok priestoru. Po nastriekaní vreckom zatrepeme, ešte raz ho otvoríme a nastriekame priamo na šišky zvyšok aromatickej zmesi. Tentokrát vrecko uzatvoríme napevno.
Počas nasledujúcich štyroch až šiestich týždňov dôjde k úplnému absorbovaniu zmesi voňavého oleja a vody do tela šišky. Počas tejto doby vždy 2 – 3 krát do týždňa jemne vreckom pretrepeme. Balíček neskladujeme na teplom mieste a ideálne mimo dosahu slnečných lúčov a zvedavých detí – teda najlepšie v špajzi a komore.

Po uplynutí doby absorbovania môžeme vrecko otvoriť a šišky vytiahnuť. Budú krásne voňať . A z nich si už teraz môžeme pripraviť aromatické kompozície.
Ešte predtým môžeme (ale nemusíme) dekorovať okraje „lupeňov“ šišiek – natrieme ich trochou zlatej či striebornej akrylovej farby, či na ne prilepíme nezapáchajúcim lepidlom pár zrniečok cukru. Potom ich pokladáme na malý podnos spolu s ihličnatými vetvičkami a rôznymi vianočnými dekoráciami. Môžeme ich necahť aj voľne visieť na okrasných stuhách z lustra a podobne.
Nezabudnite – proces absorbovania arómy trvá 4–6 týždňov. ak si chcete rozvoňať Vianoce, choďte na šišky čím skôr.
Ak ste postupovali právne, aromatická kompozícia bude voňať niekoľko týždňov.

Foto: pinterest.com

Hodnotenie
1/5 2/5 3/5 4/5 5/5
Počet hodnotení: 1


Náhodné články z aktuálnej sekcie Náhodné videá z aktuálnej sekcie
Komentáre

Páči sa vám autorov štýl písania, stotožňujete sa s jeho názorom alebo si myslíte, že sa na vec pozerá zo zlého uhla a niečo mu uniká? Zapojte sa do diskusie a vyjadrite svoj názor!

nebude uverejnený
Alebo sa prihláste »
Koľko je 1 plus dva?
Položky označené * sú povinné

Prihlásenie
 
 
Reklama