Hobby portál vám prináša návod na sušičku paradajok (tiež húb, byliniek a iných potravín), ktorú si vyrobíte bez zvárania, nitovania a skrutkovania z dostupných materiálov a ktorá ku svojej činnosti nebude potrebovať elektrickú energiu.
Pestovanie paradajok je veľmi jednoduché a to je aj dôvod, prečo sa paradajky stali tak obľúbeným druhom zeleniny pestovanej ako bežnými záhradkármi, tak aj poľnohospodárskymi farmami u nás i vo svete. Vďaka značnej variabilite jednotlivých vyšľachtených druhov paradajky môžu prosperovať aj na chudobnejších pôdach s menším množstvom zálievky. Ak trafíme na tú správnu odrodu, bude naša úroda bohatá, až si niekedy budeme musieť povzdychnúť, že nemáme s toľkými paradajkami čo robiť.
Mnohí z nás z nich pripravujú kečup, lečo, rozdajú ich susedovcom a priateľom, alebo ich sušia a nakladajú do oleja. Práve posledná možnosť je podmienená ich dokonalým vysušením, kedy sa zbavia vody a nehrozí, že budú v náleve plesnivieť. A tak nakupujeme sušičky potravín, alebo ich sušíme v rúre. Míňame vtedy elektrickú energiu (síce malé množstvo) no pritom existuje doslova bio spôsob vysušenia paradajok, ktorý poznali už naši predkovia a hojne ho využívali. Je to sušička, ktorá pre svoju činnosť využíva slnko a komínový efekt.
Poďme však poporiadku.
Výroba stojana na prírodné rýchlosušenie paradajok je veľmi jednoduchá a pozostáva len z niekoľkých krokov. V prvom rade je potrebné pohľadať kovové či plastové trubky na zhotovenie kostry. Úplne postačí aj hrubý drôt, ktorý môžeme zdvojiť a zopnúť do hromady po dva kusy sťahovacími umelohmotnými páskami.
Táto kostra bude tvoriť trojnožku, ktorú budú stabilizovať vnútorné kruhy, zhotovené z ohybného drôtu . Záleží na nás, aký vysoký chceme stojan mať a tiež, koľko kruhov (ktoré budú vlastne slúžiť ako vzduchovo priepustné podložky pod paradajky) na sušenie potrebujeme. Môžu byť tri, ale aj šesť a viac.
Estetickým krokom býva tiež náter sušiaceho stĺpu. V tomto prípade bude biely, ale vlastne na výbere farby nezáleží – skôr bude fungovať, ako ochrana kovu pred vlhkosťou a poveternostnými podmienkami. Sušičku však po natretí musíme nechať dostatočnú dobu na slnku, aby farba dôkladne vyschla.
Kruhy, na ktorých sa budú paradajky sušiť by mali byť potiahnuté vzdušným materiálom. Odporúča sa napríklad sieťka proti hmyzu, ale tiež nastrihaná stará záclona a podobne. Náš tip: použite staré silonové pančuchy. Ideálne sa naťahujú a držia tvar bez toho, aby sme ich museli pripevňovať ku kruhom niťou, gumou či sťahovacími páskami.
Jedným z posledných krokov je zabalenie sušičky do potravinárskej fólie. Kto je šikovný, môže si zhotoviť z hrubšej priesvitnej fólie celý „oblek“ na sušičku tak, ako sa to robí pri fóliovníkoch. Dôležité je, aby bol z bočnej strany narezaný „vchod“ do sušičky, ktorým budeme ukladať dovnútra paradajky a tiež to, aby bol na vrchnej strane malý otvor, ktorý vo vnútri sušičky vyvolá komínový efekt, vďaka ktorému bude sušenie paradajok doslova expresné.
Čo je komínový efekt? Ide o fyzikálny jav založený na prúdení vzduchu z jedného miesta na druhé za účelom vyrovnania rozdielov teplôt alebo tlaku. Intenzita výmeny vzduchu komínovým efektom je proces, pri ktorom vzniká silné prúdenie (sanie), ktoré vťahuje do komína ďalší vzduch zospodu bez ohľadu na jeho teplotu. V praxi to znamená, že vzduch nasatý do sušičky zospodu sa v nej zohreje a vyjde otvorom v jej vrchnej časti. Takto je zabezpečené prúdenie horúceho vzduchu, ktoré paradajky usuší.
Podobným spôsobom sa paradajky sušili už pred stáročiami napríklad na Sicílií, ale tiež v Španielsku a podobne. Keďže to vtedy fungovalo, prečo by to nemalo dnes? Viem, mnohí sa budú pýtať, že či je to hygienické, či dnu nenalieta hmyz a podobne. Osobne si myslím, že takéto otázky nehrajú rolu, nakoľko napríklad huby sušíme priamo pod holým slnečným nebom a nič sa nedeje. Rovnako tak sa dá odpovedať na otázku, či nebude sušička pôsobiť ako skleník a nebude v nej príliš vlhko na sušenie. Nie. Viete ako najrýchlejšie vysušíte napríklad bylinky? Rozložte v aute na sedačky noviny, bylinky uložte na ne a auto nechajte stáť na slnku celý deň s máličko pootvorenými oknami (naozaj len na škáru). Večer budú bylinky suché a v aute budete mať nádhernú vôňu lúky. Asi tak.
Keď už máme prírodnú sušičku paradajok hotovú, nájdeme jej miesto na slnku a stojan postavíme naň. Povkladáme paradajky, rozrezaný priestor, ktorými sme ich vkladali uzatvoríme (napr. priesvitnou lepiacou páskou či ďalšou vrstvou potravinárskej fólie) a necháme slniečko pracovať. Paradajky by mali byť najneskôr do dvoch dní suché. Ak sa obávame, že v noci spŕchne, môžeme zariadenie opatrne preniesť pod strechu. Bude „pracovať“ aj v noci. Len nesmieme ráno zabudnúť postaviť ho opäť na slnko.
V tejto sušičke môžeme tiež pohodlne nechať sušiť ovocie, huby bylinky a podobne. Uvidíte, že budú vysušené chutiť „inak“ ako z elektrickej sušičky.
Foto: homecooking.about.com, instructables.com
Zanechať odpoveď