22.04.2012

Vlastný fantasy svet s podrobnou mapou, s originálne vymyslenými kráľovstvami a rodmi vládcov, s históriou siahajúcou hlboko do minulosti času prebehajúceho deja, podrobné a detailné opisy prostredia…

Čím je tento autor oproti ostatným fantasy spisovateľom výnimočný? Neverili by ste, ale je to práve tým, ako píše…

Kto to vlastne je?

Spisovateľ G.R.R.Martin

Spisovateľ G.R.R.Martin

George Raymond Richard Martin sa narodil v roku 1948 v Bayonne v americkom štáte New Jersey. Vyštudoval novinárčinu, pôsobil ako spisovateľ na voľnej nohe a neskôr ako televízny dramaturg a producent. V súčasnosti je jeden z najúspešnejších súčasných autorov, držiteľ viacerých spisovateľských ocenení, cien Hugo a Nebula. Vo svojej spisovateľskej kariére sa venuje písaniu scifiction, hororov a najmä fantasy štýlu, kde ho jeho sága * A Song of Ice and Fire* preslávila azda najviac.

A Song of Ice and Fire

Najznámejšie dielo G.R.R.Martina je jeho veľkolepá sága Ice and fire, podľa ktorej bola už natočená druhá séria úspešného seriálu The Game of thrones. Pútavý dej súperenia a bojov o trón spojených siedmych kráľovstiev mal byť pôvodne obsiahnutých v troch zväzkoch. No už po jeho prvej knihe a obrovskom úspechu Martin pochopil, že sa bude jednať o jeho životné dielo v omnoho väčšom rozsahu. Doposial napísal 5 kníh a naplánované má ďalšie dve.

V seriály natáčanom podľa G.R.R.martinovej ságy si psotavu Edwarda Starka zahral predstaviteľ Boromira z Pána prsteňov, Sean Bean.

V seriály natáčanom podľa G.R.R.martinovej ságy si psotavu Edwarda Starka zahral predstaviteľ Boromira z Pána prsteňov, Sean Bean.

Jeho dielo sa nielen vďaka podobnosti jeho mena začína prirovnávať ku určite najznámejšiemu fantasy autorovi J.R.R.Tolkienovi. G.R.R.Martin stvoril podobný svet s hlboko siahajúcou históriou jednotlivých národov a kráľovstiev popretkávaný príbehmi z dávnej minulosti. Fungovanie spoločnosti je ovplyvňované vierou v božstvá a jednotlivé cirkvi majú na politický vývoj a aj bežný život značný vplyv. Na rozdiel od klasických fantasy kníh však v Ice and fire elfov či trpaslíkov v pravom slova zmysle nenájdeme. Mágia a nadprirodzenosť nie je súčasťou bežného života v siedmych kráľovstvách, ale začína naberať na sile v príbehu. Čo si však fanúšik fantasy môže vychutnať sú draci. Prvé štyri knihy síce iba v pozadí, ale zasahovanie drakov do deja aj podľa názvu poslednej knihy dáva tušiť, že sa je na čo tešiť.

Čím je tak výnimočný?

G.R.R.Martin láme pri písaní priestorovú viazanosť a časovú následnosť. Ten istý dej opisuje z pohľadu viacerých postáv a v rôznom časovom odstupe. Takto sa v jeho knihe môžeme stať účastníkom bitiek na strane víťaza a znova ich prežiť, či neprežiť na strane porazeného. Hrad dobýjať a o pár strán knihy ďalej sa ocitnúť v koži obrancu hradieb. G.R.R.Martin to dosahuje delením knihy nie na štandardné kapitoly prerozprávané v prvej či tretej osobe, , nie ako sme zvyknutí, ale kniha je členená na časti podľa toho, ktorá postava je jej stredom.

Seriál Game of Thrones sa snaží čo najvernejšie preniesť G.R.R.Martinov príbeh na filmové plátna. Herec Nikolaj Coster ako Jamie Lanister

Seriál Game of Thrones sa snaží čo najvernejšie preniesť G.R.R.Martinov príbeh na filmové plátna. Herec Nikolaj Coster ako Jamie Lanister

Daní hrdinovia jednotlivých kapitol nie sú však ani ich úplným rozprávačom v prvej osobe, ale zachytávané sú ich myšlienkové pochody a ich smrťou sa rozprávanie kapitoly často končí. Takto autor prináša do literatúry doslova trojrozmernosť.
Vďaka jeho skvelej štylistike a bravóznym opisom prostredia sa s netradičným delením kapitol podľa postáv dáva zachytená dejová línia čitateľovi pocit akejsi voľnosti a možnosti obzerať sa virtuálne okolo seba počas čítania. Možno to prirovnat ku počítačovej hre, kde sa postavička pohybuje po krajine, je súčastou istého rozprávania a má isté obmedzenia v pohybe. Samozrejme s absenciou zasahovania do deja. Tou postavou sa vďaka Martinovmu štýlu písania stáva čitateľová myseľ vo svete vlastnej fantázie.
Ďalšou črtou knižnej ságy je bohatosť postáv. Knihy sú obsadené množstvom hlavných hrdinov, kvantom vedlajších postáv a obrovským počtom malých postavičiek. Niektorú z nich ste si obľúbili a považujete ju za kľúčovú? Omyl vážení…
Autor necháva nečakane zomrieť hrdinov, okolo ktorých sa točí predsa len podstatná časť príbehu. Čo sa odohráva po ich smrti sa dozvedáme už od iných postáv.
Hrdinovia ságy * A Song of Ice and Fire* sa postupne profilovo kryštalizujú. Zloduch sa stáva spravodlivým či spravodlivý padá morálne dolu. Fantasy dej s rytiermi, kráľmi, šlachticmi a poddaným ľudom pripomina stredovek. Výborné znázornenie vzťahov medzi spoločenskými vrstvami prináša čitateľovi príležitosť pochopiť sociálne statusy stredoveku. Dej doplnený o intrigy, zrady, stratégie konania, vojenské taktiky a obranu cti siahajúce až k hrobu je nádherným zrkadlom stredovekej Európy. To čo sme na dejepise v škole častokrát vnímali ako čudesné správanie sa vtedajších ľudí nám odrazu dáva zmysel. Malé deti porazených šlachtičných rodov ako záruky mieru na hradoch víťazov alebo zásnuby maloletých dedičov šlachty sa zrazu zdajú logickým a prirodzeným konaním pre danú dobu aj modernému človeku.
Knihy G.R.R. Martina začínajú aj vďaka nakrúcaniu seriálu Game of thrones získavať stále väčšie množstvo čitateľov. Tým, ktorí sme sa stali na jeho knihách závislými ostáva len dúfať, že na ďalšie pokračovanie nebudeme čakať pár rokov, ako to bolo pri jeho poslednej, doteraz piatej knihe s názvom Dance of the Dragons.

b6cb528d-320b-4efd-a5c9–8553153aa215.jpg

Bibliografia:

Romány

• Dying of the Light (1977)
• Windhaven (1981, spolu s Lisou Tuttleovou)
• Červený smäd (Fevre Dream) (1982)
• The Armageddon Rag (1983)
• Séria A Song of Ice and Fire:
o A Game of Thrones (1996) (slovenský Hra o tróny, Talpress), od roku 2011 natáčaný seriál Game of Thrones pre HBO.
o A Clash of Kings (1999) (česky Střet králu, Talpress)
o A Storm of Swords (2000) (česky Bouře meču, Talpress)
o A Feast for Crows (2005) (česky Hostina pro vrány, Talpress)
o A Dance with the Dragons (Apríl 2011)
o The Winds of Winter forthcoming
o A Dream of Spring forthcoming

Novely

• „The Skin Trade“ (1989)
• „The Hedge Knight“ (1998) – zasadená vo svete z románu A Song of Ice and Fire
• „The Sworn Sword“ (2003) – pokračovanie The Hedge Knight
• „Shadow Twin“

Zbierky

• A Song for Lya (1976)
• Songs of Stars and Shadows (1977)
• Sandkings (1981)-scifi ponúkajúca zaujímave myšlienky spojeného vedomia, pohľadu na život, smrť a toho, čo nasleduje po smrti
• Songs the Dead Men Sing (1983)
• Nightflyers (1985)
• Tuf Voyaging (1987, kolekcia navzájom prepojených príbehov)
• Portraits of His Children (1987)
• Quartet (2001)

Hodnotenie
1/5 2/5 3/5 4/5 5/5
Počet hodnotení: 4


Náhodné články z aktuálnej sekcie Náhodné videá z aktuálnej sekcie

    V danej kategórii sa nenachádzajú žiadne videá.

Komentáre

Páči sa vám autorov štýl písania, stotožňujete sa s jeho názorom alebo si myslíte, že sa na vec pozerá zo zlého uhla a niečo mu uniká? Zapojte sa do diskusie a vyjadrite svoj názor!

nebude uverejnený
Alebo sa prihláste »
Koľko je 1 plus dva?
Položky označené * sú povinné

Ivan Nôta 30.04.2012 15:01
Ivan Nôta

Fantasy literatúru veľmi nečítam, no vďaka tomuto článku si Martina požičiam. Naozaj ma to zaujalo. Super článok

Prihlásenie
 
 
Reklama