Huby vs. hríby. Nekonečná dilema. Dajú sa jesť len hríby či aj huby? Chodievate na hríby alebo na huby? Aký je medzi nimi vlastne rozdiel? A je vôbec? V kúpeľni môžete mať len huby. A je isté, že dostať môžete tiež len na hubu…
Čo povedal slovník
Najprv sme sa zamerali na pojem „huba“:
huba -y húb ž.
1. dužnatý rastlinný útvar rastúci z vláknitého podhubia, obyč. s hlúbikom a klobúkom, bot. huby Fungi: muchotrávka je h.;
jedlé, jedovaté h-y, sušené h-y;
chodiť na h-y;
nábytok je napadnutý h-ou niektorým jej druhom spôsobujúcim plesnenie, hnilobu
2. pružná, pórovitá hmota zo schránok niekt. morských živočíchov použ. na umývanie ap.; syntetická napodobenina takej hmoty, špongia
● rásť, množiť sa ap. ako h-y po daždi veľmi;
Následne sme preverili hríb:
hríb -a m.
1. jedlá huba s bielou dužinou a obyč. s hnedastým klobúkom, bot. Boletus: h. obyčajný dubák
2. hovor. jedlá huba vôbec: sušené h-y, chodiť na h-y
3. čo má podobu hríba: h. na štopkanie;
atómový h. mrak po atómovom výbuchu
● iron. → starý h.;
hríbový príd.: h-á polievka;
Po týchto poznatkoch už začína byť vec celkom jasná. No pri googlení sme ďalej zistili, že sa to opäť zamotalo, pretože:
satan -a mn. -y m. neživ. jedovatá hríbovitá huba, bot. hríb satanský Boletus satanus
Aj keď nás to zmiatlo, rozhodli sme sa nevzdať a oriešok rozlusknúť. No a napokon sme zistili, že huby sú v podstate rodičia hríbov. Huby sa totiž delia na všakovaké skupiny, ako napríklad na huby lupeňovité, huby hríbovité, huby vreckaté, huby bruchatkové či dokonca na plesne. No a na základe tohto, je už jasné, že nie každá huba je hríb, no zároveň každý hríb je huba. Z toho vyplýva, že jesť sa dajú teda hríby i huby.
Sezóna
Jedlé huby rastú najmä počas letných mesiacov – júl a august, a pre mnohých sú ako rýchla pôžička Veľa ľudí totiž v tomto období využíva huby ako základ svojich pokrmov. Skúsení hubári už majú svoje osvedčené miesta, kde huby rastú a komory si zvyčajne každý rok dopĺňajú zaváranými či sušenými hubami, ktoré ich počas roka vždy potešia. Jedlé huby majú niekedy pre ľudí z odľahlejších miest veľký význam, ktorý si mestskí ľudia nevedia už ani predstaviť. Peňazí často nie je nazvyš, preto treba využívať to, čo príroda ponúka. A nie si kupovať predražené bio produkty, ktorých cena je často závratná len vďaka „načuchranému“ a vymaľovanému obalu. Les ponúka nonstop akoby pôžičky bez dokladovania príjmu, ktoré môže využiť každý. Bez ostychu. Dôležité je však byť pozorný a mať isté vedomosti, inak si budete musieť zobrať pôžičku, aby ste splatili dlhy nemocnici, ktorá vám bude zachraňovať život pri otrave lesných plodov.
Sezóna však pokračuje i na jeseň, pričom v septembri zvyčajne býva v horách ešte húb ako po daždi. Niektoré jedlé huby rastú i v júni – a to napríklad: Čechratec obrovský, Čiaška vosková, Hliva buková, Hliva lievikovitá či Hnojník obyčajný.
Základom je vlhké prostredie, v ktorom sa hubám darí a preto po daždi treba rýchlo bežať do lesa s košíkom. Ak budete mať šťastie a nepredbehne vás iný hubár, naplníte brucho sebe a keďže huby sú tovarom veľmi lákavým, ak pri ceste rozložíte svoj úlovok, môžete si aj čo to privyrobiť. Cena kila čerstvých nečervivých dubákov sa pohybuje okolo 5 eur.
Kto sa bojí, nech nechodí do lesa
Ak si netrúfate odhaliť o akú hubu ide, radšej neriskujte a do lesa sami ani nechoďte. Ak však chcete prechádzku spojiť s užitočným zberom alebo vás teší huby hľadať, zoberte si so sebou skúseného hľadača alebo sa k niekomu pripojte. Určite však neriskujte zdravie vás a vašich blízkych, tým že im navaríte niečo z vášho prvého úlovku. Aj keď budete mať so sebou lexikón húb, nie každá huba je predsa ako na obrázku. Namiesto toho, aby ste niekoho otrávili si skúste nájsť radšej iné hobby. Čo tak tvorba eshopov alebo tvorba stránok Nie však prosím o hubách :-).
Hríb
Ide o najobľúbenejšiu hubu medzi hubármi. Jej názov vznikol podľa nemeckého pojmu „Herrenpilz“ – pánska huba. Podľa tradície totiž musel každý, kto túto hubu našiel, odovzdať statkárovi či vlastníkovi usadlosti.
Tipy na najčastejšie zbierané jedlé huby
Suchohríb hnedý
Kuriatka jedlé
Jedla bedla
Kozák brezový
Masliak obyčajný
Dubák
M. CH.