Archív

Aký gril si zaobstarať na záhradu a prečo?

Grilovanie sa radí medzi obľúbené aktivity mnohých. Ak vlastníte rodinný dom, záhradku alebo chatu, vo vašej povinnej výbave by zaručene nemal chýbať gril. Dnešný trh ponúka širokú škálu rôznych grilov – od plynových grilov cez elektrické až po klasické grily na drevené uhlie. Aký gril je teda ideálnou voľbou?

g1.png

Záhradný gril podľa typu

Každý záhradný gril má svoje špecifické vlastnosti. Preto by ste si v prvom rade mali uvedomiť, čo od grilu očakávate, stanoviť základné kritéria a až následne nakupovať.

Plynový girl

Plynový gril je skvelou voľbou pre tých, ktorí uprednostňujú pohodlie a komfort. Poradia si s ním aj menej skúsení kuchári. Je vhodný na grilovanie na terase alebo balkóne. Za jednu z výhod je považovaný fakt, že pri grilovaní neuvoľňuje do ovzdušia štipľavý dym, ktorý môže zážitok z celej grilovačky znepríjemniť nielen vám, no taktiež susedom.
Plynové grily sú rýchle, na rozohriatie im bežne stačí cca 10 minút. Jednoducho sa zapaľujú a vy sa tak nemusíte starať o to, či máte po ruke podpaľač a zápalky. Na zapálenie grilu stačí stlačiť jedno tlačidlo.

Pri grilovaní určite oceníte aj možnosť regulovať teplotu. Vďaka špeciálnej funkcii nehrozí, že by sa mäso prepieklo.
Čo sa týka čistenia a údržby, plynový gril je známy pre svoju jednoduchú údržbu. Samozrejme, komfort stojí určitú daň. Mäso nezíska dymovú chuť, ako tomu býva pri grilovaní na klasickom grile na drevené uhlie.

Plynové grily sú tiež o čosi drahšie. Najmä v prípade, ak sa rozhodnete pre väčší gril.

Elektrický gril

Elektrický gril je vhodný na prípravu jedál nielen vonku na záhrade, terase či parku, ale taktiež v interiéroch. Medzi jeho výhody patrí rýchla príprava jedla, ktorú ocenia najmä zaneprázdnené typy. Je taktiež skvelou voľbou na väčšie oslavy alebo udalosti.
Aj elektrické grily umožňujú reguláciu teploty. Gril nedráždi svojím dymom. Ak sa rozhodnete pre stolný gril, nemusíte si robiť starosti s jeho skladovaním, pretože nezaberie takmer žiadne miesto. Vďaka jeho vlastnostiam ho navyše môžete používať počas celého roka, nielen v letnej sezóne.
Ide o gril, ktorý je vhodný pre menej náročných kuchárov hľadajúcich cenovo dostupnejšiu alternatívu.

Gril na drevené uhlie

Klasický gril vhodný na drevené uhlie alebo brikety môžete používať na záhrade alebo terase. Pri grilovaní pokrmov na grile na drevené uhlie sa do vzduchu vylučuje dráždivý dym, preto sa používa len vo vonkajších priestoroch. Mäso ugrilované na tomto type grilu získava lahodnú dymovú chuť, ktorú ocenia najmä gurmáni a labužníci.

Grilovanie na briketách a uhlí nie je tak pohodlné, zaberie viac času – iba rozohriatie grilu trvá približne 20 až 30 minút. Gril ale na druhej strane získava vyššie teploty a preto sa mäso a zelenina pripravia za kratší čas.

Keďže gril nedisponuje funkciou, ktorá kontroluje teplotu, nie je najlepšou voľbou pre neskúsených kuchárov – môže sa im totiž stať, že pokrm pripália.

Okrem typu grilu pri výbere berte ohľad taktiež na jeho funkcie, vybavenie, ktorým disponuje, bezpečnosť materiálov, ich pevnosť, odolnosť a životnosť, ovládateľnosť, skladovacie možnosti a údržbu. V neposlednom rade by vás mal zaujímať aj rošt a samotný dizajn produktu.