Archív

Pravá slivovica: Koľko percent alkoholu by mala obsahovať?

Hovorí sa, že kráľovská hodnota je 52 percent. Experti na pálenie alkoholu majú jasný názor – kvalitná slivovica, okrem toho, že chutí, musí aj „retiazkovať“.

Existuje veľa povier o tom, ako spoznáte kvalitnú slivovicu Tá by vraj mala obsahovať od 45 – 55 % alkoholu a nemala by byť kalná. Po vypití musí príjemne zahriať, ale nie páliť. Nesmie byť cítiť liehom, acetónom, ani mať inú, kyslastú alebo nepríjemnú chuť. Čo robí tento mok takým výnimočným?

slivovica-alko90.sk.jpg

Čím staršia slivka, tým lepšie?

Je to jednoduché. Slivovica musí voňať a chutiť po slivke a nesmú v nej byť cítiť nežiaduce prísady. Ideálne je, keď je v jej chuti nájdeme aj chuť a vôňu kôstok, no bez toho, aby prebíjala chuť sliviek. Kvalitná slivovica pochádza iba zo zakvaseného ovocia bez prídavku liehu a neobsahuje umelé arómy a doslazovadlá. Aká je najlepšia slivovica? Odborníci sa zhodujú v jednom – musí mať kvalitný základ – dobre vyzreté ovocie, ktoré nesmie byť plesnivé alebo nahnité. Dôležité je aj správne vedenie kvasu, správna teplota kvasenia a zamedzenie prístupu vzduchu. Slivovica by mala najprv „odvetrať“. Tento ovocný destilát rokmi vyzrieva a jeho chuť sa zjemňuje, no nie je pravda, že čím je slivovica staršia, tým je lepšia. Slivovica, ktorá má viac ako desať rokov je síce jemná, no postupne stráca svoju typickú arómu.

Aká slivka je najlepšia?

Hovorí sa, že najlepšie je, ak boli na jej výrobu použité čo možno najsladšie a vysoko aromatizované slivky. Na rôznych súťažiach sú oceňované najmä slivovice z durancií, ktoré sú typické svojou mandľovou vôňou. Kvalitný alkohol má najčastejšie 52 %, vďaka čomu najlepšie vynikne chuť samotnej pálenky. Pri slivoviciach, ktoré majú okolo 40 %, typická aróma nevynikne až do takej miery. Na trhu existuje mnoho druhov, porovnávajte a nájdite ten, ktorý bude dokonale vyhovovať vašim preferenciám. Objavte slivovicu, ktorá pošteklí vaše chuťové poháriky a doprajte si výnimočný aperitív!