Keď sa ťa zima opýta, čo si robil v lete, v mnohých domácnostiach môže byť odpoveďou: „Poď, ukážem ti špajzu.“ Nájdeme tam džemy, kompóty, uhorky, čalamády a iné špeciality na všetky možné spôsoby.
[* zav1.jpg .(zav1.jpg) <] Snažíme sa čo najviac plodov zo záhradky uchovať na zimu. Veď tá je tak nekonečné dlhá..... Napokon, radi uvítame pestrosť jedálneho lístka v čase, kedy ovocie a zelenina chutia umelo a neprirodzene. Určite každý má svoj rodinný alebo tajný recept, na ktorý je hrdý. V dnešnej hektickej dobe, kedy je čas „ nad zlato“, siahame po rýchlych a osvedčených receptoch. A hlavne takých, ktoré ponúknu, čo v obchodoch nie je dostupné alebo so širokým záberom použitia. V období babieho leta je zelenina síce menej kvalitná, ale postačujúce na výrobu leča poprípade nátierok. Ponúkam recept na PAPRIKOVÚ NÁTIERKU, ktorá má široké využitie. V tomto recepte využijete posledné kúsky úrody.
ČO POTREBUJEME A AKO POSTUPOVAŤ :
30 ks červenej papriky / nemusí byť kápia, stačia plody sfarbené dočervena/, 6 ks veľkej cibule, 5 ks feferónov.
Zeleninu očistíme a umyjeme. Dužinu z papriky nevyhadzujeme. Všetko /aj s dužinou/ 2-krát zomelieme na mäso- mlynčeku. Druhé zomletie je podstatne rýchlejšie.
Zmes vlejeme do hrnca. Pridáme 1 ks veľkého paradajkového pretlaku, 4 lyžice soli, 8 lyžíc kryštálového cukru, 2 dcl oleja, 2 dcl octu, 1 malá lyžička čierneho mletého korenia.
Všetko zmiešame a necháme variť ½ hodiny za občasného miešania, aby sa zmes nepripálila. Ešte horúcu nátierku vlejeme do čistých a suchých zaváracích pohárov. Uzavrieme. Uložíme a zabalíme do deky. Necháme vychladnúť.
Je rozumné nátierku urobiť z dvoch až troch dávok. Každá bude chutiť ináč. Do jednej pridajte viacej pikantných ingrediencií / čili papričky, feferónky…/ alebo jednoducho použite pálivú papriku. Určite to ocenia hlavne muži. Pre priateľov jemnej kuchyne – z receptu vynechajte feferóny. Dajte pozor, aby ste nepoužili pálivú papriku. Sladučkú nátierku si zamilujú aj deti. Ak použijete kápiu / červenú papriku/, dostanete originálnu chuť.
VYUŽITIE : na hrianky, obložené chlebíky a jednohubky, do akéhokoľvek mäsa / mleté, dusené, grilované …/, aj ako omáčka.
http://www.couvarit.sk/hrianky-chlebicky-zemle-toasty-bagety-sendvice.phtml?id3=4355
Taktiež posledné uhorky z úrody vieme využiť na atraktívny pokrm. Na STERILIZOVANÉ KVASENÉ UHORKY.
ČO POTREBUJEME A AKO POSTUPOVAŤ :
Uhorky / väčšie kusy ako nakladačky / umyjeme, konce odrežeme a po dĺžke prerežeme na viacerých miestach cca 1 – 2 cm od okrajov. Do veľkej zaváracej 4 – 5 l fľaše vložíme viničové listy, listy zeleru, kôpor, strúčik cesnaku prerezaný, celé čierne a nové korenie, klinčeky. Vložíme uhorky. Zalejeme vodou, v ktorej sme rozpustili soľ v pomere 50 g soli na 1 l vody. Hladina vody musí byť po okraj uhoriek. Navrch vložíme najlepšie kôrku chleba / nerozmočí sa tak ako krajec chleba a vyberanie z fľaše je jednoduchšie/. Fľašu prikryte a vystavte pôsobeniu slnečných lúčov cca 10 dní. Všetko záleží od teploty. Nesmie sa vytvoriť pleseň. Ak máte doma alergika, určite nepoužite kôpor a zelerové listy, ktoré sú silnými alergénmi. Nič sa nestane, ak použite len slanú vodu a chlieb, bez akýchkoľvek prísad. Dostanete naturálne kvasáky.
Nie úplne vykvasené uhorky vložíme do zaváracích pohárov o objeme 0,7 l. Zalejeme kvasným nálevom, ktorý sme precedili. Môžeme pridať feferóny. Fľaše uzavrieme a sterilizujeme tak, že po zovretí vody varíme cca 5 min. Vyberieme a zabalíme do deky. Necháme vychladnúť.
Uhorky, podobne ako paprikovú nátierku pripravíme s rôznymi nálevmi. Sladšie, pikantnejšie , všetko záleží od chuti a fantázie.
VYUŽITIE: ako príloha k jedlám, do zemiakového alebo zeleninového šalátu so syrom, najemno nastrúhané do omáčok.
http://www.recepty.netcabinet.net/stranky/komp_masove_jedla.html
Doprajme chuťovým pohárikom pôžitok z vlastnej dielne a získajme dobrý pocit z „nepremrhaného“ leta.
Zanechať odpoveď