Archív

Ako si vypestovať vlastné arašidy

Aj vy máte radi „búrske oriešky“? A viete o tom, že si ich môžete vypestovať aj doma? V dnešnom návode vám ukážeme, že to nie je nič zložité.
*Podzemnica olejná* (arašidové oriešky) sa dá pestovať počas celého roka ako izbová rastlina. Arašidy pestujeme hlavne pre plody – známe a chutné oriešky. Aj keď v podstate orieškami nie sú. Podzemnica totiž patrí medzi strukoviny a arašidy teda majú bližšie k fazuli, ako k orieškom. Surové arašidy mnohým tiež pripomínajú chuť hrášku. Až pražením dostanú tú orechovú. Pre nás je dôležité, že v lete sa dá pestovať podzemnica aj u nás ako letnička vonku v kvetináčoch.

06.jpg

Podzemnica je jednoročná rastlina. Kvety tvarom pripomínajú kvet hrachu. Po oplodnení začína intenzívne rásť kvetná stopka sa semenníkom, skláňa sa k zemi, kde sa zavŕta 3-6 cm hlboko do pôdy. V nej sa vyvinie tvrdý struk so sieťovaným povrchom, ktorý podľa odrody obsahuje jedno až štyri semená obalené červenofialovými osemením – a to sú práve tzv. búrske oriešky čiže arašidy. Surové priamo z rastliny naozaj chutia podobne ako náš hrášok.

Sú zdravé

Arašidy obsahujú antioxidanty (resveratrol), ktoré chránia bunky, tkanivá a ďalšie orgány, spomaľujú proces degenerácie mozgu (napr. Pri Alzheimerovej chorobe), posilňujú nervovú sústavu, podporujú krvotvorbu, upravujú krvný obeh i látkovú výmenu, čím zároveň zlepšujú niektoré kožné ochorenia a znižujú kazivosť zubov. Obsahujú 40-50% nenasýtených tukov, 25-30% bielkovín a asi 17% sacharidov, vlákninu, železo, vápnik, draslík, sodík, horčík, fosfor, mangán, meď, selén, zinok, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, vitamíny skupiny B a vitamín E, malé množstvo provitamínu a a tiež vitamín C. Majú vysoký podiel rozpustnej vlákniny, ktorá dokáže znížiť spotrebu inzulínu v organizme a účinne pomáha diabetikom spomaľovať vstrebávanie krvného cukru.

Predpestovanie sadeníc

V našich klimatických podmienkach je vhodnejšie sadenice predpestovať. Semená vysejeme cca dva mesiace pred vlastnou výsadbou. Najskôr ich ale namočíme asi na 48 hodín do teplej vody. Klíčenie zvyčajne trvá 3-6 týždňov pri teplote 12-15 ° C. Keď sú sadenice veľké 10-15 cm a nehrozia už neskoré jarné mrazíky, vysádzame ich na vonkajší záhon 20 cm od seba.

01.jpg

02.jpg

04.jpg

Pestovanie

Ak sa rozhodneme pre pestovanie v záhradke, podzemnica vyžaduje kyprú a ľahkú pôdu (aby sa kvetná stopka so semenníkom mohla ľahko zavŕtať) a chránené, slnečné a teplé stanovisko. Pretože teploty, ktoré potrebuje k zdarnému vývoju, by nemali klesnúť pod 20 ° C, je vhodné pestovať ju v skleníku či fóliovníku. Aby boli arašidy kvalitné, potrebuje rastlina najmenej päť mesiacov teplého počasia a v období vegetácie ročné zrážky 500 až 800 mm, prípadne starostlivé zavlažovanie. Počas kvitnutia ju však nezalievame, pretože by sa kvety zle opeľovali. Arašidy netrpia škodcami ani chorobami.
Pri pestovaní v byte budeme musieť kvetináče počas teplých dní nad 20°C vyniesť von na balkón či lodžiu, aby sa kvety opelili.

05.jpg

Zber úrody

Po odkvitnutí byle čo najskôr prihrnieme zeminou, a potom ešte niekoľkokrát a podobne ako pri pestovaní zemiakov vytvoríme „hrobec“. Čím viac stopiek sa nám podarí prihrnúť zeminou, tým väčšia bude úroda. Tú zvýšime tiež skracovaním hlavných osí rastliny a vyššou závlahou. So zberom začíname, akonáhle rastliny na jeseň zaschnú a odumrú. Podryjeme ich rýľom, uchopíme za vňať a opatrne vytiahneme z pôdy. Struky pozbierame a usušíme ich. Dôležité je sa zberom začať v správny čas, dôležité je tiež uskladnenie v suchu, lebo semená ohrozuje karcinogénna pleseň Aspergillus flavus . Pred konzumáciou môžeme arašidy pražiť alebo soliť, avšak najzdravšie sú bez úprav.

Foto: youtube