Nenávidíte burinu vo vašej záhrade? Poďme si ju premeniť na niečo užitočného.
Pred rokom smer vám prezradili návod na prípravu takzvaného kompostového čaju
Mnohí ste sa s nami podelili o skúsenosti s jeho prípravou a ďakovali za recept. Našli sa však i takí, ktorým robilo problém prevzdušňovanie kompostového čaju počas prípravy. Išlo hlavne o nedostatok času pri ručnom privádzaní vzduchu do zmesi a tiež problémy s exteriérovým použitím akvarijného vzduchového kompresora. Dnes vám ponúkame návod na tekuté hnojivo, na výrobu ktorého nepotrebujete žiadnu technickú pomôcku, len vodu, burinu a barel.
Burina ako hnojivo?
A prečo nie? Pod pojmom Weeds Tea je takýto skvelý zdroj živín pre vaše rastliny a plodiny známy už stovky rokov. Recyklovanie buriny na hnojivo sa deje takmer v každom kompostéri a je známe aj v permakultúrnom pestovaní. Mnohí záhradkári využívajú burinu paradoxne v boji proti burine. Naozaj. Pokosenou trávou vysýpajú hriadky a priestor medzi plodiacimi rastlinami, vytvárajúc tak prirodzenú trávový mulč, ktorý zabráni, aby tam rástla ďalšia burina. Z burín sa pripravuje burinový čaj, ktorý má veľkú pridanú hodnotu. Spôsobuje dramatické zlepšenie chuti plodov vašej záhrady.
Dánsky pestovateľ Niels Kierkegaard vo svojej knihe Zelené zlato uvádza príhodu, ktorá sa mu stala pred rokmi v čase, keď poctivo kosil trávnik na miernom svahu nad záhradkou, kde pestoval hlavne zeleninu. Už počas kosenia začalo mrholiť a táto zmena počasia ho prinútila schovať kosačku do garáže a nechať pokosenú trávu tak. Pár kvapiek sa zmenilo na vytrvalý dážď. A takto s malými prestávkami pršalo takmer tri týždne. Voda stekala zo svahu pomedzi pokosenú trávu a vytekala na časť jeho poľa. Keď konečne vyšlo slnko, po pokosenej tráve nebolo ani chýru. Spolu s dažďovou vodou stiekla na polovicu jeho poľa. Po mesiaci si Niels uvedomil, že na tejto časti poľa rastie jeho zelenina už na prvý pohľad inak, ako ostatok na druhej polovici. Rastliny boli silnejšie, mohutnejšie a plodov mali viac, ako ostatné. Počas zberu badal tiež rozdiel v chuti a veľkosti plodov v časti, kam natiekla dažďová voda s pokosenou trávou. Od tých čias hnojí svoju záhradu trávou, ktorú pomocou vody premieňa na burinový čaj.
Neveríte? Pozrite sa na burinu trochu iným pohľadom, než ste zvyknutí. Burina rastie všade. Aj tam, kde sa neúspešne pokúšate pestovať paradajky, mrkvu, kaleráb. Je to preto, že všetky druhy buriny sa vyznačujú tým, že z každej pôdy „vyťahajú“ počas svojho života obrovské množstvá živín a cenných minerálov, aby posilnili svoj rast. Recyklovaním buriny do čaju vrátite do pôdy silný rad prospešných zložiek, ktoré hravo položia na lopatky komerčne vyrábané hnojivá. Možno neviete, ale taká obyčajná rastlina, ako ďatelina poľná obsahuje trojnásobné množstvo vápnika, takmer dvojnásobné množstvo beta – karoténu a viac ako dvojnásobok minerálov ako kel či špenát. Ako bonus ponúkajú niektoré buriny zložky, ktoré odpudzujú škodcov a hmyz. Ešte stále neveríte? Tak to vyskúšajte. Naučíme vás, ako si jednoducho pripraviť tekuté hnojivo z buriny.
Postup krok za krokom
1. Pripravíme si veľký barel (20 – 50 litrový), sud, alebo nádobu, ktorá sa dá uzatvoriť. V tejto nádobe by nemali zostať zvyšky pôvodného obsahu, preto ho dôkladne umyjeme či vystriekame záhradnou hadicou.
2. Zhromaždíme burinu. Pre začiatok je výhodný napríklad obsah zásobníka vašej motorovej kosačky, kde je burina a tráva posekaná. Neskôr môžete do burinového čaju pridávať aj celú burinu (napríklad púpavu vrátane koreňa a podobne). Sami postupne zistíte, ktoré rastliny zvládne váš barel „premeniť“ na hnojivo. Niektorí pestovatelia uvádzajú, že vo vode dokážu rozložiť na hnojivo aj veľké bodliaky (ktoré sú mimochodom tiež na hnojenie vynikajúce) aj iné hlboko zakorenené rastliny (samozrejme pridané s koreňom), ktoré môžu byť tiež „neburinného“ charakteru (napr. kostihoj). Tak ako pri príprave kompostového čaju aj v tomto prípade môžeme pridávať byliny: mladá žihľava (zlepšuje pôdne prostredie), harmanček, praslička (proti plesniam). Spomínaná púpava a kostihoj pridávajú cenné minerály.
3. Burinu nasypeme do barelu – s počiatku sa odporúča do troch štvrtín, skúsení naplnia barel až po vrchnú časť. Výhodou je, že oproti klasickému kompostu pridávame burinu do barelu aj s kvetmi (semienka kvetov sú aj po vytrhnutí zo zeme aktívne a rozsiali by sa nám po komposte. V bareli nemajú šancu na klíčenie.
4. Barel doplníme vodou po samý vrch, zatvoríme veko a necháme stáť minimálne dva týždne (odporúča sa mesiac) vonku pri našom políčku. Každý týždeň ho otvoríme a obsah barelu premiešame kusom dreva.
5. Po uplynutí tejto doby otvoríme veko. Obsah bude mierne páchnuci, nie však nepríjemne. Na prvý pohľad je však jasné, že sa v nádobe niečo udialo. Zmes sa podobá farbou na vyzretý kompost, alebo mokrú rašelinu. Tmavá farba je znakom, že nastal proces uvoľňovania živín z buriny do vody. Ide hlavne o dusík, draslík, fosfor, vápnik, magnézium a podobne. Tento fermentačný proces dokazuje, že ste na dobrej ceste k získaniu kvalitného kvapalného hnojiva.
6. Natiahnite na vedro starú pančuchu a prefiltrujte cez ňu cca 1 liter tmavej vody z barelu. Vedro, alebo polievaciu krhlu doplňte čistou vodou v pomere 1:10. Čiže na jeden diel čaju z buriny ide 10 dielov vody. Touto zmesou polievajte rastliny vo vašej záhrade, stromy, aj rastliny v črepníkoch. Pozor. Nelejte na plody, ktoré sú určené k zberu. Lepšie je zavlažovať korene rastliny. Ak ide o koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen a podobne) počkajte niekoľko dní po hnojení a vytrhávajte ich zo zeme až po uplynutí tejto doby.
7. Takto môžete naraz odliať z barelu niekoľko litrov tekutého hnojiva. Barel doplňte ďalšou burinou, zalejte vodou a môžete pokračovať v príprave hnojiva. Obsah bude v „plnej sile“ už za niekoľko dní.
Čo s obsahom, ktorý vám počas filtrovania zostane na pančuche? Môžete ho použiť ako mulčovaciu kôru – rozhodiť okolo koreňov rastlín, stromov a podobne. Ak je pevného (no spracovaného) obsahu barelu príliš veľa, dajte ho priamo na kompost. Po 4 – 6 mesiacoch sa obsah barelu (najstaršia burina v ňom) takmer úplne rozloží a tiež môže ísť do kompostu
Na záver
Počas hľadania podkladov na tento článok som narazil na chlapíka s nickom buck2217, ktorý sa o svoje skúsenosti s prípravou čaju z buriny ochotne delí. Dokonca sa pochválil výhrou v miestnej súťaži, na ktorej prezentoval kumaru (sladký zemiak), vážiaci 1,6 kilogramu. Tento sa mu podarilo vypestovať práve vďaka pravidelnému prihnojovaniu svojich rastlín tekutým čajom z buriny. Navyše tvrdí, že pomocou tohto hnojiva dosiahol, že jeho stromy v záhrade doslova ožili a majú dvakrát viac ovocia, rovnako citrusy, ktoré pestuje v garáži, vyrástli za rok dvojnásobok oproti roku predošlému a ich koruny sú veľké a husté.
Foto: internet, buck2217, instructables.com
Zanechať odpoveď