Zasaďte si doma bylinky a vypestujte si vitamíny. Postačí vám na to plytká miska s kúskom vaty, na ktorú vysypete semienka a budete ich pravidelne rosiť vodou. Bylinky v atraktívnych kvetináčoch skrášlia kuchynské okno i balkón a ochutia kuchynské špeciality.
Určite aj v zime si môžete dopriať čerstvé vitamíny. Stačí, ak si doma na kychynskej parapete vypestujete tradičnú pažítku (v septembri zasaďte trs pažítky zo záhrady do črepníka, zeminu udržujte vlhkú a každé tri dni rastlinu prihnojte tekutým hnojivom pre izbové rastliny), petržlenovú vňať (z koreňového petržlenu odrežte vrch, vložte ho do vody a o niekoľko dní začnú vyrastať mladé výhonky vňate), korenistú žeruchu či menej známu rukolu.
*** rukola
Bazalka najlepšie rastie na slnku. Včas ju zastrihnite, aby vytvorila hustý kríček. Mladé listy môžete naložiť do octu a oleja.
Mäta – stačí jemne dotknúť sa listov a mäta osvieži vzduch v celej miestnosti. Rastie v tieni aj na slnku. Vytvára plazivé výbežky dlhé až 60 centimetrov. Pravidelne ju strihajte, aby sa rozvetvila.
Medovka sa uspokojí aj s polotieňom. Podporuje trávenie, uspokojuje nervy i žalúdok.
Ako na to?
Na dno plytkej misky nasypte drobný štrk alebo malé kamienky, aby sa do nich stiahla prebytočná voda. Na ne položte navlhčenú vatu, na ktorú nasypte semienka žeruchy alebo rukoly. Misku umiestnite na teplé, svetlé miesto a rastlinky denne roste vlažnou vodou. Aby sa zachovala potrená vlhkosť, môžete výsev prikryť mikroténovým vrecúškom alebo sklom. Prvú úrodu žeruchy môžete zbierať už o 5 až 8 dní, výhonky rukoly o 10 až 20 dní.
Zanechať odpoveď