Pestovanie mikrozelene či už do šalátov, polievok, na chlebíčky a podobne je veľmi ľahké, zdravé a chutné!
Ak chcete naďalej dostávať lahodné, šťavnaté a zdraviu prospešné vitamíny aj v zime, keď v záhradkách takmer nič nerastie, potom potom vyskúšajte takýto zelený mini koberec. Za 7-10 dní môžete mať prvú jedlú úrodu.
Mikrozeleň sa bez problémov pestuje v typickom byte. Nevyžadujú sa žiadne špeciálne podmienky.
Pripravte si pekáč správnej výšky a priemeru – ideálny je obdĺžnikový pekáč. Nahradiť ho však môžete obdĺžnikovým podnosom z plastu s dostatočne vysokými bočnými stenami. Pri pestovaní v takomto podnose či pekáči nie sú potrebné ani otvory na odtok vody. Ľahko posypte dno zeminou. Vrch posypte horčicovými semiačkami – okrem iného populárnym zeleným hnojivom, ktoré záhradníci zasievajú mimo sezóny do svojich záhonov. Horčica stojí pár centov, rýchlo rastie a za jeden až jeden a pol týždňa dáva veľmi chutnú a výživnú mikrozeleninu. Sama seba pritom „prihnojuje“. Ako je to možné? Horčica biela je osivo vhodné k tzv. zelenému hnojeniu. Pomocou horčice zvýšite obsah humusu v pôde a zlepšíte jej fyzikálne vlastnosti. Zvýšia sa aj mikrobiologické aktivity vrátane fytosanitárneho účinku. Tým pádom sa zvýši úroda chutných zelených horčičných stoniek.
Semená zľahka posypte zemou navrchu. Celková vrstva pôdy a semien by nemala byť hrubšia ako 1 cm. Navlhčite zem rozprašovačom.
Predtým, ako sa semená objavia, určite povrch zakryte fóliou. Nechajte blízko okna. Dodatočné osvetlenie pomocou fytolampy je síce vhodné pre ešte rýchlejší rast, ale nie je potrebné.
Mikrozeleň pučí bez ťažkostí a mimoriadneho úsilia – o týždeň máte celý nadýchaný vitamínový koberec!
Rastlinky môžete pokojne krájať a pridávať do šalátov, smoothies a rôznych jedál! Skúste si ho raz vypestovať, aby ste do zimnej stravy pridali prírodné vitamíny.
Foto: Урожайный огород
Zanechať odpoveď