Archív

Kompostový čaj – hnojivo, za ktoré vás budú rastliny milovať

Nie je to žiadna poľnohospodárska novinka. Nič prevratné. A predsa sa jedná o pomocníka, ktorého účinky pocítite na jeseň pri zbere vašej úrody. Kompostový čaj je extraktom toho najlepšieho, čo sa dá získať z kvalitného kompostu. Je to práve tekutá forma, ktorá rozširuje možnosti hnojenia na novú úroveň – aplikovateľnú ako zálievku ku koreňom, ale tiež postrek na povrch rastlín. Používa sa väčšinou raz za 1 – 2 týždne. Naučíme vás, ako sa takýto čaj vyrába.

Porovnanie rastu pri použití kompostového čaju *** Porovnanie rastu pri použití kompostového čaju

Čo potrebujeme?

– Kvalitný kompost
– Nádobu (vedro)
– Nylonovú pančuchu
– Prevzdušňovadlo (mnohí používajú na vháňanie vzduchu do „čaju“ počas prípravy akvarijný motorček s hadičkou na prívod vzduchu. V našich podmienkach však postačí obyčajná hadička a kus drievka na premiešanie tekutiny).

Kompostový čaj pôsobí na rastliny nielen ako hnojivo, ale možno ho jednoducho obohatiť aj o látky, ktoré zeleň zároveň chránia pred škodcami alebo plesňami. Pre amerických či anglických záhradníkov nie je tento „čaj“, po ktorom úžitkové i okrasné rastliny rastú a plodia ako divé, ničím novým. U nás sa s ním zatiaľ experimentuje.
Skutočne výživný kompost spozná každý dobrý záhradkár podľa jeho vône. Tá je zemitá a príjemná. A práve takýto kompost je základom veľmi výživného roztoku pre našu záhradu.

Výhody kompostového čaju:
1. Zlepšuje štruktúru pôdy

2. Pomáha pri zachovaní živín (ktoré sú postupne vyplavované)

3. Podporuje a zrýchľuje kolobeh živín do určených konkrétnych častí

4. Znižuje stres rastlín

5. Pôsobí obmedzujúco a preventívne na choroby a škodcov

6. Zlepšuje pôdu

7. Zabraňuje zlým baktériám žiť v pôde

8. Navracia mikro-biológiu späť do pôdy, kde následkom používania chemických hnojív, herbicídov, pesticídov a pod. nemusí už byť

9. Zvyšuje vstrebávanie živín, ničí škodliviny a zlepšuje absorpciu vody, pôda pomalšie schne

Kompostový čaj obsahuje všetko to čo kompost. Okrem obrovského spektra baktérií, kvasiniek, húb, a ďalších mikroorganizmov obsahuje minerály a organické látky vzniknuté kompostovaním v oveľa koncentrovanejšej forme ako kvapalné hnojivá z obchodu. Navyše obsahuje fulvokyseliny, ktoré pôsobia ako stimulátory rastu.

Ako si vyrobiť kompostový čaj?

O našom úspechu rozhoduje nielen kvalita kompostu, ale tiež kvalita vody, ktorá by mala byť čerstvá a bez obsahu chlóru. To dosiahneme, ak použijeme dažďovú vodu, alebo aspoň necháme pár hodín odstáť vodu z vodovodného kohútika, aby chlór vyprchal.

{{adsense}}

Do nylonovej pančuchy vopcháme pár hrstí kvalitného kompostu. Vznikne nám niečo, ako obrie čajové vrecúško. Tu nastáva čas na experimentovanie. Každý recept na kompostový čaj si môžeme upraviť podľa seba pridaním niektorých overených výživných zložiek. Sem napríklad patrí jemná hlina, ktorá zabraňuje prílišnej kyslosti čaju, drobný popol z nechemicky ošetreného dreva (dodáva draslík a v menšej miere vápnik), sušené byliny: mladá žihľava (zlepšuje pôdne prostredie), harmanček, praslička (proti plesniam), púpava a kostihoj pridávajú cenné minerály. Morské riasy, nesírená melasa či kostná múčka podporujú množenie užitočných baktérií.

luhovanie.jpg

Keď máme naše čajové vrecúško naplnené, ponoríme ho do pripravenej vody tak, aby pokrývalo dno nádoby a podeň zasunieme prevzdušňovaciu hadičku.. Ak máme akvarijný motorček, ponoríme jeho hadičku rovnako pod pančuchu s kompostom a necháme dva dni prebublávať za občasného premiešania „čaju“. Ak máme len hadičku bez motorčeka, nezabúdajme fúknuť raz za čas do nej ústami, aby došlo k bublinkovaniu. Takto nám z vody skôr vyprchajú nežiadúce zložky a náš čaj sa začne „variť“. Môžeme však experimentovať s hustilkou na pneumatiky, či „žabou“ na nafukovanie lehátok a gumených člnov. Pozor však na spätný ťah, aby sme si „nevycucli“ vodu. Toto všetko by sa malo diať v teplom prostredí. Ideálnou teplotou rozumieme rozpätie 15 – 25°C a viac. Vtedy sa na našom čaji už po jednom dni objaví pena, ktorá bude neskôr bohatá. To znamená, že náš čaj je uvarený. Trvá to maximálne tri dni. Po tomto čase vytiahneme pančuchu s kompostom a náš čaj je hotový. Skúsení radia s použitím neotáľať, pretože cenné a pre rastliny užitočné látky pomerne rýchlo vyprchajú. Týmto výluhom potom môžeme zalievať všetky rastliny, ale oveľa lepší účinok má kompostový čaj ako postrek. Pri aplikácii na listy rastliny dostanú nielen dôležité makro aj mikro prvky pre ich zdravý rast a vývoj, ale tiež množstvo zložitých organických látok, antibiotík a enzýmov.
Na listoch po postreku priľne film, ktorý bráni patogénom, obmedzuje hubové aj bakteriálne choroby a navyše odpudzuje škodcov ako roztoče, vošky a mnoho ďalších.
Jednoduchý výluh z niečoho tak bežného ako je kompost tak pôsobí na rastliny i pôdu v ktorej rastú ako živá voda. A nie je náhodou že John Evans, držiteľ niekoľkých svetových rekordov za obriu zeleninu uvádza ako kľúč k svojim pestovateľským úspechom práve kompostový čaj. Už po krátkej dobe pravidelného užívania čaju by malo byť viditeľné zlepšenie kvality porastu a koreňovej zóny vašej záhrady.

nalievanie.jpg

Hovorí Josh Harrow, pestovateľ z Wisconsinu: *„Nie každý má čas, chuť aj prostriedky vytvárať prevzdušňovanie pomocou motorčeka do akvária. Ja som skúsil len obyčajnú hadičku a vzduchový balón so spätným ventilom. Ak je kompost naozaj kvalitný, nepotrebuje stále prevzdušňovanie, len raz za čas. A tak vždy, keď som išiel okolo, zastavil som sa a napumpoval do kompostu vzduch. Pena vznikla hneď na druhý deň.“*
Prostredníctvom postreku či zálievky kompostovým čajom rastlinám dodáte potrebné živiny, posilníte ich imunitu a súčasne ich ošetríte aj látkami, ktoré ich ochránia proti škodcom, chorobám a plesniam. Teda všetko, čo potrebujú, aby prosperovali. Tento čaj je teda plnohodnotnou a čisto prírodnou alternatívou chemických hnojív a pesticídov.

Foto: fifthseasongardening.com, dep.state.pa.us, berkeleygardencoach.com