Chladnička, a teraz ruku na srdce, je jednou z najprehliadanejšou časťou našej domácnosti. Neustále sa používa a my tak automaticky predpokladáme, že keď sú potraviny chladené a nekazia sa, tak aj chladnička vždy zostáva relatívne čistá. Omyl. V chladničke sa totiž stretáva toľko nechutných vecí, ktoré sú dôsledkom rozliatia, postriekania, zvýšenej vlhkosti, jedla po záruke, špinavých rúk… Čo s tým? Ako dosiahnuť, aby vaša chladnička bola pre všetkých členov domácnosti čistou a voňavou oázou jedla? Prečítajte si pár rád a trikov, nie je to nemožné!
Utierky
Papierové utierky majte vždy v blízkosti chladničky, najlepšie na jej vonkajšej bočnej strane, prípadne aj na dverách (existujú praktické magnetické držiaky). Ak sa vyskytne akýkoľvek neporiadok, utierky máte hneď poruke a môžete tak hneď zasiahnuť a chladničku rýchlo a ľahko vyčistiť.
Plastové/sklenené nádoby
Ak si chcete uľahčiť čistenie chladničky, tak na uskladnenie vašich potravín používajte vhodné nádoby. Zabránite tak prípadnému rozdrobeniu jedla z odkrytého taniera, prípadne vyliatiu a púšťaniu šťavy na policu. Nemusíte mať hneď komplet zabraný priestor dózami, použite ich na tie potraviny, ktoré sú naozaj náchylné k rozliatiu či vytečeniu, prípadne po nich siahajú najskôr vaše deti.
Ak chcete prejsť ešte na vyšší level, označte si ich.
Neplytvať!
Aby ste znížili plytvanie a nevyhadzovali zbytočne pokazené potraviny, založte si v chladničke box s názvom „Zjedz ma čo najskôr!“. Samozrejme, že musí byť na viditeľnom mieste, najlepšie na úrovni vašich očí, aby ste jeho obsah nezabúdali pravidelne kontrolovať.
Nepoužívajte nádoby bez vrchnáka
Nikdy nepoužívajte na zvyšné potraviny nádoby bez vršku. Využívajte najlepšie sklenené nádoby s priliehavým vekom. Prečo? Nuž plastové môžete použiť tiež, no cez číre sklo vám vždy do očí udrú neskonzumované zvyšky a doslova vás budú nútiť aby ste ich dojedli. A okrem toho, sklo sa ľahšie ohreje.
Nepreplňte si ju „plecháčmi“
Strácate tak prehľad o tom, čo máte a nemáte doma. Neskladujte v nej zbytočne neotvorené plechovky a jednorázové fľaše s nápojmi. Chápeme, že ich chcete mať po ruke vždy chladené, no miesto ušetríte, ak ich necháte pekne v komore na svojej polici a v prípade neznesiteľného smädu ich len v pohári promptne ochladíte ľadom.
Zabúdate? Píšte si na chladničku
S predchádzajúcim bodom úzko súvisí situácia, kedy už fakt netušíte, čo sa vo vašej chladničke nachádza a neviete čo s tým. Jednoduchá rada – píšte si zoznam, inventár vašej chladničky, vždy na začiatku každého pracovného týždňa. Získate prehľad, to vám garantujeme. Ak ho chcete mať na očiach, nerozpakujte sa ho napísať zmazateľnou fixou priamo na vonkajšiu stranu chladničky…
Takto to robte a bude dobre
Pár základných pravidiel skladovania potravín vo vašej chladničke:
1. potraviny podľa možnosti skladujte v hermeticky uzavretých obaloch alebo vreckách na zips (z vreciek odstráňte čo najviac vzduchu, nádoby používajte čo najmenšie)
2. čím skôr budú vaše potraviny vychladené, tým menšie je riziko množenia škodlivých mikroorganizmov (baktérie a iný „hyd“ sa totiž najradšej vyžívajú pri izbovej teplote)
3. mäso a zvyšky jedál skladujte vždy v chladnejších priestoroch chladničky, určite nie vo dverách, predĺžite mu tak trvanlivosť (ani tie vajcia nie sú vo dverách najideálnejšie, radšej ich uchovávajte v pôvodnom obale na polici)
4. aby chladnička pracovala ako má – teda chladila efektívne a bez problémov, nesmiete ju v miestnosti zapchať do kúta, potrebuje totiž aby okolo nej cirkuloval vzduch (v rámci možností)
TIP na koniec – Domáci osviežovač
Toľko rôznych potravín v chladničke – je len logické a prirodzené, že sa v nej, hoc aj príležitostne ale predsa, objavia aj nepríjemné pachy a vône. Čo s tým? Skúste osviežovače, ktoré si doma vyrobíte ľahko aj sami. Takto jednoducho budete mať v chladničke čerstvú a čistú vôňu, ktorá vás poteší vždy, keď ju otvoríte.
Čo k tomu budete potrebovať
2 a ½ šálky jedlej sódy
½-1 šálky vody
15 kvapiek esenciálneho oleja
Postup
Zmiešajte dokopy sódu + ½ šálky vody a esenciálny olej do misy. V prípade potreby pridajte viac vody, kým sa nevytvorí pasta, ktorá by mala pripomínať vlhký piesok. Následne rozdeľte zmes do pripravených silikónových formičiek a nechajte ju 2-3 dni schnúť a tvrdnúť.
Domáce osviežovače potom skladujte vo vzduchotesnej nádobe. Do chladničky dávajte jeden „osviežovací koláčik“ približne tak raz za mesiac. A aby sme nezabudli, nemusí byť iba v chladničke, spokojne si ho umiestnite aj pod umývadlo, do botníka, za toaletnú misu – nuž všade tam, kde chcete čerstvosť a sviežosť.
Poďakovanie: Článok vznikol s podporou portálu Dodomacnosti.sk. Vďaka portálu ste si mohli prečítať tipy, ako si urobiť z chladničky oázu čistoty a vône. Priamo na portále sa dozviete aj praktické informácie, ako si vybrať chladničku do domácnosti.
Zanechať odpoveď