Archív

Ako jednoducho vymodelovať z čokolády nádherné ruže?

Milí páni, chcete byť na Valentína za neodolateľného romantika? Ponúkame vám návod, ktorý určite zvládnete a pomocou ktorého sa vaša láska roztopí, ako ľad na jar. Naučíme vás, ako zmeniť obyčajnú čokoládu na modelovaciu hmotu podobnú plastelíne.

uk.jpg

Cukrárske remeslo vôbec nepatrí medzi jednoduché záležitosti a oddávna sa majstri cukrári, nad ktorých výtvormi híkali všetci čo ich uzreli, vyvažovali zlatom. Dnes sa na takéhoto majstra cukrára môžete zahrať aj vy a obdarovať milovanú osobu jedinečnou ružou, ktorá bude z čokolády.

Obrázkový postup

Základom na prípravu čokoládových ruží je (samozrejme) kvalitná čokoláda. V tomto návode je jej použitej viac ako pol kila – teda *600 gramov*, alias tri dvestogramové balenia. Tie vložíme do sklenenej misy, ktorú je možno používať v mikrovlnnej rúre. Kto chce, môže čokoládu nahrubo nastrúhať či aspoň nalámať, leniví nemusia. Ona sa pôsobením mikrovlnných vĺn správnym spôsobom aj tak roztopí. Akú čokoládu použiť? Ideálna je tmavá na varenie, no kreatívni môžu systémom pokus – omyl vyskúšať aj iné druhy. To, že je čokoláda na varenie horká nevadí, my ju zmeníme na zdravo-sladkú.

p1.jpg

Pripravenú čokoládu v mise vložíme do mikrovlnnej rúry, zapneme ju na jednu minútu a potom čokoládu skontrolujeme či sa topí. Ak sa topenie začalo, premiešame ju a vložíme späť do mikrovlnky. A opäť necháme minútu zapnutú. Tento úkon (aj s premiešaním) opakujeme dva tri krát podľa toho, akú výkonnú máme mikrovlnku. Pozor na to, aby sme čokoládu miesto roztápania nepiekli !

p2.jpg

Keď máme čokoládu v tekutom stave, vyberieme ju z mikrovlnky a do vhodnej nádoby nalejeme 3dcl kukuričného sirupu. Ten je síce drahší, ako obyčajný, ale čo už človek neurobí pre svoju lásku. Kukuričný sirup neobsahuje fruktózu a je významným zdrojom glukózy a maltózy. Má nižší glykemický index ako bežný biely cukor a nadmerne nezvyšuje pH žalúdka. Pre tých ktorí nad sirupom z kukurice ešte stále neveriacky krútia hlavou malá poznámka: Kukuričný sirup má využitie ako prírodné sladidlo. Chutný je najmä na rôznom sladkom pečive, koláčoch, krekroch alebo sušienkach. Môže sa pridávať do mlieka a rôznych mliečnych výrobkov. Má veľmi príjemnú sladkú chuť a dá sa použiť ako náhrada bieleho cukru a medu. Z uvedeného vyplýva, že naša čokoládová ruža bude sladká, ako láska sama.
Čo teda s kukuričným sirupom? Vložíme ho do mikrovlnky a zapneme ju na 5-10 sekúnd (maximálne).

p3.jpg

Po krátkom zohriatí vlejeme kukuričný sirup do roztopenej čokolády a všetko naozaj dôkladne spolu premiešame tak, aby vznikla jednoliata zmes.

p4.jpg

Po vymiešaní čokolády a sirupu si pripravíme podnos a potravinársku fóliu. Fóliu položíme na dno podnosu (nestriháme) a vylejeme na ňu zmes, ktorú rozotrieme do strán, aby vytvorila obdĺžnik, ktorý bude cca 4-5cm od bočných okrajov fólie. Následne fóliu prehneme ponad čokoládu a prekryjeme ju po vrchnej strane.

p5.jpg

Koniec fólie odstrihneme a kraje čokoládového obdĺžnika do nej zabalíme. Tento „balík“ otočíme hore nohami na podnose tak, aby zabalené okraje boli na spodku a necháme odpočívať na chladnejšom mieste (nie v chladničke) aspoň hodinku.

p6.jpg

Teraz môžeme rozbaliť fóliu a odlomiť z čokoládovej zmesi malý kus, ktorý na vhodnej podložke mierne uhnetieme, ako cesto. V tejto fáze už bude mať čokoláda vlastnosti takmer, ako modelovacia plastelína. Aby sme si neušpinili ruky, môžeme počas práce používať rukavice (tie, ktoré sa napríklad používajú pri farbení vlasov). „Cesto“ vytvarujeme do valčeka, z ktorého si odštipneme malý kúsok a vymodelujeme z neho akúsi slzu, respektíve guľku s kužeľovitým výrastkom na vrchu. Ten bude tvoriť základ kvetu našej ruže. Z ďalšieho kúsku čokolády si vytvarujeme tenký okvetný lístok ruže, ktorý ovinieme okolo základnej čokoládovej slzy tak, aby jedna strana vyčnievala – teda do tvaru slimáka. Pod túto vyčnievajúcu stranu vložíme ďalší lístok.

p8.jpg

p9.jpg

p10.jpg

Ďalej pokračujeme rovnako – vymodelujeme tenký okvetný lístok, vsunieme pod predošlý a ovíjame okolo okvetia ruže a formujeme tak, aby sa náš výtvor podobal naozaj na ružu.

p11.jpg

Keď je ružička hotová, nastáva časť dekorovania, ktorú môžeme vynechať, pretože je aj bez nej bude ružička krásna – ak ju však chceme dotiahnuť k dokonalosti, musíme si v obchodoch s cukrárskymi potrebami kúpiť jedlý prášok na dekorovanie cukroviniek – lesklý. Ten dostať pod mnohými názvami, ale ak si budete pýtať jedlý dekoračný lesklý prášok, určite vám poradia. Postačí miniatúrne balenie. Ideálna farba je ružová, no môže byť aj višňová, zlatá či strieborná. Trochu prášku nasypeme do suchého uzáveru od zaváranín a obyčajným štetcom na maľovanie vytvoríme jemnými ťahmi na okrajoch okvetných lístkov lesklé tieňovanie.

prasok.jpg

Teraz máme ružu hotovú a čo ďalej?
Možno ste sa hneď po prečítaní tohto článku pýtali, že na čo nám je toľko čokolády (600 gramov). Na všeličo – tí, ktorým vystačí len ruža, spotrebujú samozrejme oveľa menej čokolády. Je potrebné si zapamätať, že s kukuričným sirupom sa mieša v pomere 3:1 (tri diely čokolády na jeden diel sirupu).
No a tí, ktorí chcú viac, môžu urobiť svojej láske perfektnú tortu. Napríklad takúto – poschodovú čokoládovú. Zvyšok našej modelovacej zmesi z čokolády totiž môžeme využiť na jej jedinečné vyzdobenie. Ako na to?

h1.jpg

Keď už máme ružu, alebo ruže hotové, odlomíme si z našej pripravenej čokoládovej zmesi väčší kus, ktorý uhnetieme do bochníka a vyvaľkáme nepriľnavým valčekom na silikónovej podložke na dlhší plát.

p7.jpg

Z tohto plátu odrežeme spodnú časť do roviny (vrchná môže zostať krivolaká a ovinieme ňou poschodie torty.

p12.jpg

Takto to postupne robíme s viacerými plátmi čokohmoty tak, aby sa na plátoch vytvorili volány . Na koniec bude naša torta vyzerať takto.

p13.jpg

Na vrch torty položíme ružu (jednu, alebo viac) a môžeme ešte dodať nejaké dekoračné ozdoby, ktoré tiež pretrieme štetcom s jedlým lesklým dekoračným práškom a náš darček je hotový.

p14.jpg

To, ako využijete jedlú ružičku z čokolády necháme na vás. Buďte kreatívny, pretože na konci vášho sladkého snaženia vás bude čakať ešte sladšia odmena od milovanej osoby.
P.S.: Zo zvyškov modelovacej čokoládovej zmesi môžete vytvoriť rôzne dekorácie. Napríklad monogram svojej lásky ako venovanie k darčeku.

p15.jpg

Foto: youtube.com