12.04.2017

Blíži sa máj, lásky čas a vy sa môžete zahrať na neodolateľného muža. Podarujte svojej láske nádhernú ovocnú kyticu, ktorá nielenže poteší, ale tiež zachutí.

História jedlých kytíc siaha do počiatkov stredoveku, kedy nimi obdarúvali spočiatku roľníci a pestovatelia svojich zemepánov ako prejav úcty a tiež nimi zdobili oltáre v kostoloch ako prejav vďaky vyššej moci za bohatú úrodu. Tieto kytice boli naaranžované z ovocia aj zeleniny. Postupom času sa stali ozdobou panovníckych stolov už nie v pôvodnej podobe, ale doslova ako umelecké diela, pri vytváraní ktorých sa nešetrilo perlami a dokonca ani zlatom. Kytice boli síce jedlé, no tá prirodzená prírodná krása za z nich pomaly vytratila. Dnes sú ovocné kytice opäť v kurze a často sa s ich obrázkami môžete stretnúť na internete. Na tie naozaj veľké sa spotrebujú až tri kilá ovocia a ich príprava môže zabrať aj dve hodiny. Radosť však urobí aj menšia kytička, ktorá ani neskúsenému „aranžérovi“ nezaberie viac ako niekoľko minút. Naučte sa takú pripraviť spolu s nami a sledujte návod krok za krokom.

Čo budeme potrebovať?

Na zhotovenie peknej kytice z ovocia budeme potrebovať čokoládu, ozdobný posypový materiál, zašpicatené špajle, vykrajovačky, nôž a nádobu, kam celú kyticu umiestnime. Najvhodnejšie ovocie je to, ktoré sa dá napichnúť na špajdľu a nespadne z nej. Skvelé sú pomaranče, jablká, melóny, ananás, jahody, hrozno alebo kiwi. Množstvo ovocia závisí na veľkosti kytice, ktorú chceme zostaviť.

Začíname

Pripravíme si nejaký menší porcelánový hrnček, ktorý bude tvoriť základ nášho aranžmá. Postupom času, keď nadobudnem určité zručnosti môžeme ako základňu použiť väčšiu nádobu, dokonca aj vedierko. Musí však byť stabilná a my musíme tvoriť kyticu tak, aby bola vyvážená. Do hrnčeka vložíme hlávku kučeravého šalátu, pekne nahusto utlačíme, aby bol pevný a dobre držal špajdle, ktoré do neho budeme zapichávať. A potom už len napichujeme ovocie na špajdle. Jablko, ako je známe, po rozkrojení rado hnedne. Tomu sa dá zabrániť buď postriekaním citrónovou šťavou alebo namočením do čokolády. Ostatne, v čokoláde môžeme namáčať aj ďalšie kúsky, pre väčší efekt ich potom môžeme obaliť v drvených orieškoch alebo strúhanom kokose. Na čerstvý ananás alebo melón môžeme použiť formičky a ovocia sa dajú aj kombinovať dohromady. Špajdle s ovocím nakoniec naaranžujeme do nádoby a kytica jedlých kvetov je na svete.

Postup s obrázkami

Máčanie ovocia v čokoláde. Čokoládu rozpustíme buď v malej rajnici, vloženej do vodného kúpeľa, alebo v mikrovlnnej rúre. Za horúca ju prelejeme do úzkej nádoby dostatočne hlbokej na to, aby sa nám kúsky ovocia dali do nej ponoriť. Jablko rozkrojíme na mesiačiky a dáme si pozor, aby v strednej časti nezostali jadierka. Mesiačik pevne napichneme na špicatú špajdľu a ihneď ponoríme do čokolády. Potom zapichneme napríklad do polystyrénovej kocky, obalenej alobalom, alebo potravinárskou fóliou. Takto môžeme obaliť čokoládou viaceré druhy ovocia: banán, jahody, hrušku a podobne.

Na vykrajovanie z ananásu či melóna používame malé cukrárske vykrajovátka a snažíme sa aby nám z jedného veľkého kusa vyšlo čo najviac malých ozdobných kúskov. Kúsky, ktoré nám po vykrojení zostanú ako „odpad“ môžeme neskôr tiež namočiť do čokokolády a využiť na finálnu výzdobu. Ostatné ovocie dobre očistíme a z jahôd opatrne odtrhneme zelené lístky.

Začíname spodným radom kytice a „kvety“ napichujeme do šalátu v nádobe symetricky kvôli stabilite. Na krájanie ovocia môžeme tiež použiť špeciálne nože na zdobenie s vlnovkovým či ným rezom.

Ozdobne vykrojený ananás napichneme tak, aby zostal trčať kúsok zašpicatenej špajdle, na ktorý neskôr pridáme stred kvetu.

Postupne pridávame ďalšie rady kvetov. Kytica bude končiť dominantným stredom tvoreným jedným väčším kvetom, alebo rovnakým kvetom, ako predposledný rad.

Nakoniec vyzdobíme „okvetné lístky“ z ananásu, ktorým pridáme prostrednú časť. Môžeme použiť menšie jahody, hrozno, polovičky odkôstkovaných čerešní a iné malé kúsky ovocia.

Prakticky je hotovo. Ak chceme, môžeme ukryť viditeľné kúsky špajdlí a to tak, že pomedzi kvety opatrne naaranžujeme kúsky kučeravého šalátu, alebo mätu, medovku a iné rastliny, ktoré budú tvoriť zelenú časť kytice.

Teraz môžeme kyticou obdarovať svoju lásku a nakoniec ju pokojne môžeme zjesť pri večernom pozeraní televízora, kde nám zdravo nahradí slané oriešky, popcorn a čipsy.

Foto: autor, youtube, liveinternet.ru

Hodnotenie
1/5 2/5 3/5 4/5 5/5
Počet hodnotení: 1


Náhodné články z aktuálnej sekcie Náhodné videá z aktuálnej sekcie
Komentáre

Páči sa vám autorov štýl písania, stotožňujete sa s jeho názorom alebo si myslíte, že sa na vec pozerá zo zlého uhla a niečo mu uniká? Zapojte sa do diskusie a vyjadrite svoj názor!

nebude uverejnený
Alebo sa prihláste »
Koľko je 1 plus dva?
Položky označené * sú povinné

MartaVeresova (Neregistrovaný užívateľ) 31.08.2017 15:12
MartaVeresova

Dali by sa takéto kytice robiť aj zo zeleniny? ako to vidíte? lebo moj manzerl nemá rad ovocie tak by som spravili z mrkvy, rajčiny, olivy a takýchto kytičku.
Na lokapetit som aj ja našla zlavy zlavovekody.sk/web/lokapetit-sk/ je tam sice len jedna ale aj tá poteší. neskôr možno pridajú dalšie.

Katka (Neregistrovaný užívateľ) 18.05.2017 09:17
Katka

Krásny deň prajem :)
Článok je fantastický a kytice sú nádherné. Moja sestra sa bude vydávať a túži po niečom netradičnom. Rozhodne jej pošlem link na Vás príspevok. :)
Pri nakupovaní využívam takmer pravidelne zľavy, zľavové kupóny a tento by ste možno využili aj Vy.
Prajem veľa tvorivej múzy :)
www.kuponyzdarma.sk/doprava-zadarmo-na-lokapetit-sk-pri…

Gabriela online (Neregistrovaný užívateľ) 04.05.2017 21:15
Gabriela online

Dobrý deň Ivan.
Výborný článok. Veľmi sa mi páči. Rada by som sa naučila robiť takého kytice.
S pozdravom
Gab

Prihlásenie
 
 
Reklama