Archív

Chcete prekvapiť návštevu? Pripravte jej nekonečné vajce

Nekonečné, alebo tiež dlhé vajce, vašich priateľov nielenže zaskočí, ale tiež dokonale zmätie. Hobby portál vám prináša návod ako na jeho prípravu.
Keď sa pred niekoľkými rokmi zjavili na pultoch dánskych obchodov varené vajcia, ktoré pripomínali viac salámu, ako produkt domácich sliepok, stretli sa s priaznivým ohlasom. Dlhý biely valcovitý útvar ukrýval v sebe po celom strede žĺtkovú časť a tak sa dal krájať na množstvo malých kusov, ktoré vlastne vareným vajcom boli. Mali však veľkú pridanú hodnotu. Ak obyčajné varené vajcia nakrájame na tenké plátky, takmer tretina rezu bude obsahovať minimum žĺtka, alebo žiadne. S nekonečným vajcom takýto problém mať nebudete. Žĺtok bude naozaj v rovnakom priemere po celej jeho dĺžke.

01.jpg

Ako na to?

Recept na výrobu dlhého vajca nepatrí k najľahším, výsledok však bude stáť za to. V prvom rade si budeme musieť zohnať vhodné nádoby. Najprv to bude vyšší odmerný valec z varného skla s priemerom cca 6 – 7 cm a výškou okolo 20 centimetrov. Potom to bude sklenená skúmavka, trubica, alebo odmerka s priemerom 3 – 4 cm a výškou tiež 20 cm (môže byť aj viac). A nakoniec nerezový valec s priemerom 5 – 6 cm a výškou 20 cm, ktorý môžeme nahradiť tenkostennou rúrkou s ostrými hranami z materiálu, ktorý nie je toxický a ktorý sa dá použiť v potravinárskom priemysle.
Ďalej budeme potrebovať vyšší hrniec s vodou na varenie, dve čisté misky a desať vajec.

Postup

*Veľkú čistú sklenenú odmerku vložíme do hrnca s dostatočným množstvom studenej vody a tú začneme zahrievať. Samozrejme, fyzika nepustí, preto budeme musieť počas zohrievania vody sklenenú odmerku zaťažiť tak, aby nám nevyplávala. Upozornenie. Nikdy nekladieme sklenenú odmerku do vriacej vody. Mohlo by dôjsť jej prasknutiu!*

02.jpg

*Zatiaľ si prichystáme vajíčka, respektíve oddelíme do dvoch misiek žĺtka a bielka z desiatich vajec. Obidvoje dôkladne rozmiešame pomocou vidličky.*

03.jpg

030a.jpg

*Medzitým nám vo veľkom hrnci zovrela voda. Stíšime plameň, odoberiem záťaž zo sklenenej odmerky a opatrne do nej vlejeme rozmiešané bielka. Ihneď na to ponoríme do bielok menšiu sklenenú odmerku, skúmavku či iný vhodný valec. Je vhodné, ak vonkajšiu časť menšieho valca potrieme jedlým olejom. Vodu opäť uvedieme do varu a varíme bielok približne 20 minút. Zručnejší si môžu zhotoviť z drôtu akýsi držiak, ktorý bude malý valec fixovať v presnom strede veľkej odmerky. Ostatní ho budú musieť pridŕžať ručne až do chvíle, kým nebude bielok dostatočne stuhnutý a skúmavku udrží sám.*

03a.jpg

*Po dvadsiatich minútach stíšime plameň, pomocou kuchynskej rukavice vytiahneme odmerku s bielkom a opatrne odstránime z jej stredu menší valec. Do vzniknutej diery nalejeme rozmiešané žĺtka, ponoríme opäť do vodného kúpeľa , pridáme plameň a opäť varíme 20 – 25 minút, kým žĺtok nestuhne. Tento krát môžeme odmerku prikryť pokrievkou.*

04.jpg

*Po odstavení môžeme odmerku ešte pár minút nechať vo vodnom kúpeli. Potom ju opäť opatrne vytiahneme a necháme jej vnútro vychladnúť. Neskôr pomocou nerezového valca, alebo inej valcovitej pomôcky s ostrými hranami a vhodnými rozmermi vykrojíme vtlačením tohto valca do odmerky naše nekonečné vajce. Opäť je vhodné natrieť vnútro nerezového valca jedlým olejom. Vajce sa nám tak od jeho stien ľahko oddelí.*

05.jpg

06.jpg

Nakoniec stačí vytlačiť náš kulinársky výtvor z valca von a nekonečné vajce je na svete!
==========================================================================================

finale.jpg

Foto: lovecook.me, youtube.com