Archív

Čierna ryža.

Ryža je vo všeobecnosti považovaná za veľmi zdravú potravinu. V našom jedálnom lístku je zastúpená hlavne vo forme prílohy, ale tiež je používaná ako hlavné jedlo ( rizoto, ryžový nákyp ).
Až 20 % z celkového príjmu energie zo stravy na svete pochádza z ryže. V Ázií tvorí sedemdesiat percentný podiel denného príjmu energie.

Charakteristika a význam čiernej ryže

ryz3.jpg

Do našich domácnostiach sa čoraz častejšie dostáva čierna ryža – označovaná tiež ako zakázaná či divoká.
V dávnej minulosti smeli čiernu ryžu konzumovať len cisári a hŕstka jeho obľúbencov. Preto pomenovanie zakázaná. A čo divoká ? Bola pestovaná Indiánmi ako zrno vysokej vodnej trávy na severe Ameriky.
Existujú stovky odrôd čiernej ryže pestovanej v Ázií – hlavne v Malajzii, Singapure, Thajsku, Barme a Indonézií. Je rozlišovaná tvarom zrniek a obsahom hlavných zložiek ( sacharidy, škrob, minerály).

Čierna ryža je bohatá na železo, vlákninu a antioxidanty. Je nutrične hodnotnejšia a má výraznejšiu chuť, a to orieškovú, ako biela alebo hnedá ryža. Najzdravšia je nelúpaná ryža. Leštením a bielením je ochudobnená o minerály a vitamíny nachádzajúce sa v šupke.

Príprava ryže

Ryžu varíme vo vode cca 40 – 60 minút. Ak cez noc ryžu namočíme, čas sa skráti na 30 – 40 min. Najvhodnejšie je variť ryžu nad parou v „ ryžovom hrnci“. Po uvarení ryža naberie tmavofialovú farbu.
Pre spestrenie odporúčam dvojfarebnú ryžu ako prílohu k mäsu.

Ingrediencie :

1 diel čiernej ryže
4 diely bielej dlhozrnej ryže
štipka soli
klinčeky[* ryz-sus.jpg >]
voda

Čiernu ryžu uvaríme v dostatočnom množstve vody cca 5,5 diela alebo nad parou. Osobitne varíme bielu ryžu so štipkou soli, do ktorej vložíme 3 – 4 klinčeky. Po uvarení premiešame.
Do čiernej ryže počas varenia môžeme pridať trošku kokosového mlieka ( max. 0,5 dcl ). Naberie exotickú chuť a hodí sa ku kuraciemu mäsu s ananásom alebo ku „kung –pao“.

Čierna ryža je často používaná na prípravu dezertov, nákypov aj pudingov, ku ktorým pridávame čerstvé jahody, mango alebo liči ( čínske slivky ). V reštauráciach je využívaná do sushi.

Puding z čiernej ryže

Ingrediencie :

1 šálka ( 2,5 dcl) čiernej ryže
5,5 šálky vody
½ šálky hnedého cukru
1 šálka kokosového mlieka[* ryz1.jpg .(ryz1.jpg) >]
ovocie na ozdobenie

Cez noc ryžu namočíme vo vode. Pred varením uvoľnené plevy vylejeme z vody. Pridáme cukor, doplníme vodu a varíme. Kokosové mlieko vlejeme cca 5 – 10 minút pred dovarením ryže. Občas premiešame, aby nedošlo k pripáleniu. Ak je puding dostatočne hustý odstavíme. Porcie dáme do misiek alebo na tanieriky a ozdobíme ovocím podľa chuti. Môžeme poliať troškou kokosového mlieka.
[* ryz-sl.jpg .(ryz-sl.jpg) >]

Na osvieženie letných dní necháme puding schladiť v chladničke. Počas chladných podvečerov uvítame jeho teplú formu.

Ešte jeden tip. Ak nemáme kokosové mlieko, nahraďme ho sójovým, v ktorom sme rozmixovali malé množstvo strúhaného kokosu.

Tento druh ryže dostanem v obchodoch s biopotravinami alebo v hypermarketoch. Cena je zhruba 3 € za 250 g alebo 1,89 € za 100 g. Záleží od balenia a odkiaľ je dovážaná.

Takúto exotiku na tanieri určite uvítajú naši najbližší.