Archív

Grog – horúci nápoj.

Prichádzajúce sychravé dni nám môžu pokaziť náladu, skôr „vhupneme“ do chrípky a podliehame silnému pocit chladu. Aj keď nie som zástancom požívania alkoholických nápojov, v takomto období občas siahnem po šálke chutného horúceho grogu. [* grog-h1.jpg >]

Čo je grog a jeho história

Grog je horúci alkoholický nápoj, ktorého hlavnými zložkami je rum a prevarená voda. Namiesto rumu môžeme použiť arak, koňak či whiskey.
Základná zložka grogu – rum, bol bežne podávaný námorníkom počas dlhých plavieb v 17. storočí. Za otca grogu je považovaný admirál Edward Vernon silný kritik admirality a zástanca lepších podmienok na lodi. Nosil plášť zo silnejšieho materiálu “grogamu“ , čo je zmes vlny, mohéru a hodvábu a tak ho námorníci volali “The Old Grog“. Z dôvodu opilstva a nedodržiavania disciplíny na lodiach Vernon vydáva 21.augusta 1740 rozkaz, aby rum riedili vodou a to v pomere 1 l vody a ½ litra rumu. Námorníci dostali prídel dvakrát denne za prítomnosti dôstojníka v časoch medzi 10 – 12 hod a 16 – 18 hod.
História grogu prechádzala mnohými zmenami. Menil sa pomer vody a rumu. Zníženie rumu bolo nahradzované čajom a kakaom. Dokonca v roku 1850 admiralita stanovila výbor, ktorý riešil problémy s pitím grogu a porušovaním disciplíny. Výbor doporučil prídel odstrániť a nahradiť zvýšením platu, čo malo byť akési odškodnenie.
História grogu pokračovala tým, že istý Američan odkúpil práva na prísne utajovaný recept a podiel z predaja daroval Námorníckemu fondu Kráľovského loďstva.

Recepty

*Klasický grog*

4 – 5 cl rumu, 2 lyžičky cukru, koliesko citrónu, 2 dcl vriacej vody

Do vhodného pohára nalejeme rum, pridáme cukor a citrón. Zamiešame a zalejeme vriacou vodou.

*Grog proti chrípke*

4 – 5 cl rumu, šťava z 1 limetky (citrónu), 2 lyžičky cukru, 1 drievko celej škorice, 1 – 2 klinčeky celé, 1 celá vanilka, 1 maličký strúčik cesnaku, 3 dcl vody

Do pohára vlejeme rum a šťavu z limetky, premiešame. Do hrnce vlejeme vodu, pridáme škoricu, klinčeky, cukor, vanilku a cesnak. Necháme prejsť varom a ihneď prelejeme cez sitko do pohára s rumom a limetou. [* grog-s1.jpg <] Servírovanie

Grog nalievame do pohárov z hrubostenného skla s lyžičkou alebo šálok z nerezu. Ak nemáme k dispozícií vhodné šálky, použijeme hrubšie sklenené poháre vkusne zabalené do servítky. Keďže grog je ťažký nápoj, podávame ho zásadne po jedle.

Rozdiel medzi grogom a punčom

Mnohí z nás si zamieňajú grog s punčom. Grog je silnejší ako punč a punč obsahuje ovocné šťavy alebo ovocie. Punč môže byť horúci, studený alebo zmrzlinový. Ale o tom nabudúce.