26.04.2013

Vytúžená jar sa už zdá sa doplazila a naše skeptické obavy zo snehu a zimy nás už budú mátať ak tak len v snoch. S teplým a slnečným počasím je ten správny čas začať jar práve s grilovačkou. Či už si ju urobíte v vo dvojici na balkóne so svojou polovičkou, v prírode s kamarátmi alebo na terase s celou rodinou je už len na vás. My sa však pozrieme na to, aké grily existujú, aké sú v nich rozdiely a pre koho je ktorý ten najvýhodnejší.

Ktorý je ten pravý?

Na prvý pohľad sa možno zdá, že výber grilu je jednoduchá záležitosť. Ak však chcete, aby bolo grilovanie ozajstným pôžitkom, vybrať ten správny gril je naozaj dôležité.

Hlavným rozhodujúcim faktorom pri výbere grilu je výber jeho paliva. Každé má totiž iné vlastnosti – dobré aj zlé a tým pádom aj špecifické výhody aj nevýhody.

Ak zastávate názor, že najkrajšou vôňou pri grilovaní je opečené mäso na otvorenom ohni, tak najsprávnejšou voľbou azda nebude elektrický gril. Nakoľko na ňom nedosiahnete, aby bolo v mäsa cítiť dym a oheň. Správnou voľbou budú práve grily na drevo.

Keď vám však nevadí rozohrievanie grilu a udržovanie správnej teploty pre grilovanie, a ešte vás to k tomu aj baví, tak správnym výberom je v tomto prípade gril na drevené uhlie, ktorý si môžete zaobstarať napríklad na gamisport.sk.

Ak však zvyknete grilovať pre veľkú skupinu, záleží vám hlavne na konečnom výsledku, nebaví vás stále okolo grilu behať a udržiavať v ňom správnu teplotu, neláka vás vôňa dymu, je pre vás dôležitá ekonomická otázka prevádzky grilu a nie len obstarávacia cena, tak potom je pre vás tým pravým plynový gril.

Pre kvalitné opečenie mäsa môžete zvoliť aj gril Weber, dostupný tiež na gamisport.sk, ktorý v súčasnosti čoraz viac nahrádza záhradný gril z tehiel, ktorý sa vám automaticky vybaví v mysli v záhrade rodinného domu.

Ak však zvyknete grilovať doma, pod zastrešením, napríklad v zimnej záhrade, alebo všade tam, kde by mohol dym vadiť susedom, ktorí sú nablízku, tak perfektným pomocníkom na grilovačku bude práve elektrický gril.

Medzi ďalší druh grilov patrí aj lávový gril. Palivom v týchto griloch sú lávové kamene. Tie je potrebné rozohriať na 300 °C, napríklad v elektrickej či plynovej rúre alebo v konvektomatoch. Lávové kamene však môžu byť aj zasadené do stojanu so skladacími nožičkami pre jednoduchšie využitie v prírode. Vďaka nožičkám sa dá totiž grilovací kameň postaviť nad ohnisko a kúriť drevom. Lávový kameň sa ťaží z vulkanických vyvrelín v talianskych Alpách.

10 tipov na grilovanie

Hodnotenie
1/5 2/5 3/5 4/5 5/5
Počet hodnotení: 0


Náhodné články z aktuálnej sekcie Náhodné videá z aktuálnej sekcie
Komentáre

Páči sa vám autorov štýl písania, stotožňujete sa s jeho názorom alebo si myslíte, že sa na vec pozerá zo zlého uhla a niečo mu uniká? Zapojte sa do diskusie a vyjadrite svoj názor!

nebude uverejnený
Alebo sa prihláste »
Koľko je 1 plus dva?
Položky označené * sú povinné

Prihlásenie
 
 
Reklama