Všetci poznáme to nutkanie na „niečo sladké“. Čokolády, keksíky, sušienky, keď nás chytí žravá choroba, nič nie je v bezpečí. Príležitostná dobrota z času na čas neuškodí, no opakované maškrtenie vie spôsobiť veľa škôd na vašom zdraví. Skúste teda sladkosti nahradiť ovocím.
Koľko máte v kuchyni pomocníkov a koľko z nich naozaj využívate? Ak chcete do svojho jedálnička zaradiť viac ovocia skúste to za pomoci kuchynských pomocníkov, ako sú napríklad sušička ovocia, alebo smoothie mixér.
Závislosť na cukre
Koľko z nás má doma misku z ovocím, v ktorej smutne hnije hruška vedľa oschnutého jablka? Keď nás chytí chuť na sladké radšej si dáme keks ako ovocie. Cukor v sladkostiach však pomáha pri vytváraní závislosti a dostáva nás bludného kruhu. Tieto produkty sú plné umelých sladidiel, farbív a aromatických látok, a majú nulovú nutričnú hodnotu. V okamihu, keď cukor klesne, ozve sa staré známe nutkanie, a takto to ide stále dookola.
Ovocie vám okrem energie dodáva aj vitamíny a živiny, sú bohaté na draslík, vlákninu, vitamín C, a kyselinu listovú. Ako teda nahradiť umelé sladidlá ovocím? Máme pre vás niekoľko rád.
Raňajky
Zbavte sa ochutených cereálií a poobzerajte sa po granole alebo ovsených vločkách. Za pomoci čučoriedok a orechov si tak spravíte raňajky plné energie. Čučoriedky sú známe ako super-ovocie, lebo sú bohaté na antioxidanty. Orechy sú dobré pre vaše nechty, vlasy, pamäť a obsahujú tzv. dobré tuky.
Ak nie ste fanúšikom cereálií, vyskúšajte smoothie. Na internete nájdete recepty na smoothie od výmyslu sveta, zo všetkých druhov mlieka, alebo len za použitia vody. Domáci džús je vždy lepšie riešenie ako krabicový. Aj keď sa vás predajcovia snažia presvedčiť, že ich produkt je prírodný, konzervanton sa tiež nevyhnete. Veľa lacných džúsov obsahuje dochucovadlá a sladidlá. Vyskúšajte teda radšej kvalitný odšťavovač a obohaťte tak nie len svoju domácnosť, ale aj svoj jedálniček.
Desiata
Veľké ovocia ako je melón, alebo ananás nakrájajte do dózičiek, budete ich tak mať pripravené zobrať si ich zo sebou do práce. Keď ovocie treba krájať a umývať ráno na to nebudete mať čas, keď si to však dopredu pripravíte, je väčšie šanca, že ho zjete. Rovnako si takto môžete prichystať napríklad sušené ovocie. Aj tu opatrne pri kupovaných tovaroch na pridané sladidlá. Aj tu je najlepšie riešenie šikovná sušička ovocia Ak si však takúto investíciu dovoliť nemôžete, veľa ovocia sa dá vysušiť v rúre, ako napríklad jablká.
Vedeli ste, že na krájanie jablka, alebo manga existujú špeciálni pomocníci, ktorí vám uľahčia a urýchlia prípravu ovocných dobrôt?
Ktoré ovocie uprednostniť?
Ovocie má rôzne hodnoty cukru a živín. Banány by ste nemali jesť večer keďže obsahujú veľa cukru a vlákniny, odporúčajú sa ráno alebo na desiatu, kedy energiu z nich využijete a spálite počas dňa. Jablká sú známe tým, že urýchľujú trávenie a prečisťujú organizmus. Práve preto sú skvelou prevenciou proti vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka. Vďaka tomu, že podporujú trávenie a vylučovanie škodlivých látok, pomáhajú aj pri problémoch s kĺbmi. Medzi ďalšie všeobecne prospešné druhy ovocia patrí mango, hrozno, granátové jablká, čerešne, čučoriedky, ananás, jahody, kiwi, pomaranče alebo aj papája.
Nech už sa rozhodnete akokoľvek, dbajte na to, aby bola vaša strava pestrá. Vyvážená a priamo úmerná vašej fyzickej aktivite. Skúste to na týždeň, pri nutkaní na sladké, ho nahraďte prírodnou šťavou, alebo si nakrájajte misku ovocia. Vaše telo sa vám odvďačí a začne sa meniť k lepšiemu nie len výzorom, ale aj svojou funkciou.
Zanechať odpoveď