Pred servírovacím stolíkom stojí muž. Na ruky si postupne navlečie štyri páry latexových rukavíc. Otvorí sklenený pohár a vytiahne z neho malú červenú papričku. Diváci stíchnu. Žeby sa naozaj našiel niekto, kto je ochotný zjesť najpálivejšiu chilli na svete? Nájde. Sú štyria. Zvíťazí ten, kto prežije…
Ako určiť, čo a ako páli?
Súťaž v konzumovaní pálivých papričiek má sedem kôl. S každým novým kolom pribudne na stole štipľavejšia paprička. V posledných kolách je nutné naozaj používať latexové rukavice. Je to kvôli popáleniu či niekoľkohodinovému neznesiteľnému štípaniu prstov, ktoré by pri nechránenom dotyku s diabolskou zeleninou nastalo. *„Je to doslova odstraňovač nechtov,“* hovorí jeden zo zasvätených.
Názvom chilli voláme všetky papričky, ktoré sú ostrej chuti. Celé stáročia sa nedala určiť ich pálivosť . Až v roku 1912 publikoval chemik Wilbur L. Scoville metódu, ktorá zmenila svet papričiek. Vytvoril takzvanú Scovilleho stupnicu, ktorá meria obsah kapsaicinu. Kapsaicin je rastlinný alkaloid, zodpovedný za pálivú chuť papriky. Pre cicavce, vrátane človeka je dráždivý a vyvoláva pocit pálenia v každom tkanive, s ktorým sa dostane do styku. Scovilleho stupnica má hodnoty 0 – 15 000 000 SHU *(Scoville Heat Units)*. Pre príklad – 0 patrí sladkej paprike, ktorá nepáli vôbec. Paprička Tabasco má bežnú pálivosť 40 000 SHU. To znamená, že aby bola absolútne nepálivá, museli by sme ju 40 000 krát zriediť vodou s cukrom. Sila? Kdeže . Vlani bola predstavená súčasná rekordérka medzi papričkami. Po prvýkrát na svete jej hodnoty presiahli 2 000 000 SHU!
Tak teda vitajte v pekle, kde sú vaše vlastné sliny žeravou magmou a telo ohňom.
7 najpálivejších
Ak vám chutia pikantné jedlá, prijmite našu pozvánku do sveta, ktorý nie je cudzí ani Slovákom. Všetky druhy štipľavých papričiek sa dajú dopestovať aj v našich klimatických podmienkach. Podľa odborníkov sa síce ich vychýrená pálivosť u nás nedosiahne kvôli miernejším podmienkam pri pestovaní, no aj tak…
Jalapeño – predjedlo pre kojencov
==================================
Náš rebríček začína na stupnici 3000 SHU. Toľko majú mexické papričky jalapeño (tie najpálivejšie dosiahnu až 6000 SHU). Kým mnohí hovoria, že je vrcholom pálivosti a nič pikantnejšie by do úst nedali, gurmáni sa len uškrnú. Dokonca aj maďarská paprika je na úrovni jalapeño a niekedy aj vyššie. Bežne dosahuje 6000 SHU. Zaujímavá je reakcia tela na kapsaicín. Ten dráždi bunky bolesti v ústach, v nose a žalúdku, ktoré pošlú do mozgu signál, ako keby ste jedli niečo teplé. Mozog reaguje splachovaním tepla vodou, aby sa pokúsil uhasiť plamene. Preto po štipľavom jedle vyzerajú niektorí ľudia, ako obliati vodou. Ak je kapsaicinu priveľa, neprepadajte panike a dbajte na rady odborníkov. Nepite nič teplé alebo nebodaj horúce! Kapsaicín nie je rozpustný vo vode, preto nepomôže ani voda. Jazyk a ústa treba chladiť napríklad cmúľaním kocky ľadu. Výborné je mlieko. Pomáha aj cigareta.
Tabasco
========
Žiarivo červené papričky patria k najobľúbenejším a sú pomenované od názvu rovnomenného mexického štátu. Najčastejšie sa využívajú na výrobu omáčky, no legendárne je aj mexické lečo, s celými či posekanými čerstvými papričkami. Tabasco má od 30 000 – 50 000 SHU.
Spomínaný kapsaicin však máva aj pozitívne vlastnosti. Jednou z nich je uvoľnenie endorfínov, ktoré vytvárajú pocit pohody. Ale pozor. Niektorí konzumenti sa preto stávajú závislí na ohnivých potravinách. Vraví sa, že omáčka z tabasca vám zaručene urobí dobrú náladu. Treba ho však konzumovať naozaj s mierou.
Kultivar Peguin a tortilla zvaná Plameniak
===========================================
Názvom chilli sa nazývajú akékoľvek štipľavé papričky. Patria sem dokonca aj klasické feferónky, hoci so svojimi 400 SHU ich môžeme považovať za slabý čajový odvar. Z iného súdka je však paprička kultivaru Peguin. Má 130 000 SHU a jeho chuť je jemne citrusová s prímesou orechov… teda ak ju zacítite, pretože pri jej olíznutí vám odíde jazyk, resp. ho budete mať v jednom ohni. Tento fakt však zjavne nevadí krásaviciam z Mexika. Je všeobecne známe, že mnohé finalistky súťaží krásy z tejto krajiny nosia vo svojich kabelkách práve papričky chilli. Disponujú totiž mierne kyprejšími postavami, ako je vo svete missiek zvykom a tento problém riešia chrúmaním papričiek. Je dokázané, že vďaka nim človeku veľmi dobre trávi. Zásluhou chilli sa zvyšuje metabolizmus v tele a narastá úbytok tukov. Peguin sa v Južnej Amerike podáva zabalený v tortille s príznačným názvom Plameniak.
Habanero – amazonský vulkán
============================
Niekdajšia dlhoročná štipľavá kráľovná má pálivosť „len“ 290 000 SHU. Ak chcete vedieť, ako to vyzerá, keď vám v ústach vybuchne granát, pokojne si do nej zahryznite. Habanero pochádza z amazonských pralesov a podáva sa na stovky spôsobov. Populárne sú napríklad plnené mäsom. Pýtate sa, kto je ochotný trýzniť svoje chuťové poháriky niečím tak pálivým? Nepýtajte sa kto, ale prečo. Habanero je považované za silné afrodiziakum. Kým Slováci vravia, že po troch pohárikoch slivovice je z každej ženy princezná, Mexičania majú podobný ekvivalent – stačí jedno Habanero a každá žena je miss. Aj v tomto prípade pomáha pálivý alkaloid kapsaicin, navyše odvádza vynikajúci kus práce pri zdravotných problémoch a chorobách. Zmierňuje tiež bolesti hlavy. Prospieva na kŕčové žily, omrzliny, otravy potravinami aj srdečnú arytmiu. Tmavé habanero chutí ako červené víno.
Žarty nabok, prichádza Naga Jolokia
====================================
Pekelne pálivá Naga Jolokia pochádza z Indie, kde sa podáva, ako inak, s ryžou. Až do roku 2007 držala rekord v Guinnessovej knihe rekordov, ako najpálivešia paprička na svete. Jej index je vyšší, ako 1 000 000 SHU ! Keď si predstavíme, že papričky s oveľa nižším indexom sú využívané pri výrobe paralyzujúcich sprejov, uvedomíme si, že Naga Jolokia musí byť naozajstný ekrazit. Ak však chcete, aby vám narástli späť vlasy, vypadnuté zo stresu, táto milá zeleninka vám bezpečne pomôže. a tak isto, ako pri iných papričkách chilli s ňou môžete experimentovať pri zdravotných problémoch, ale aj pri nechuti na sex.
Trininadský škorpión – náhla smrť
==================================
Ostré chilli papričky pomáhajú pri liečení rakoviny prostaty a ničia širokú škálu baktérií. Ak to s nimi preženiete, môžu zničiť aj vás. Je mnoho prípadov, kedy nekontrolovaná konzumácia chilli zapríčinili halucinácie a nepravidelný tep. Do roku 2011 patril rekord v pálivosti papričke s názvom Trinidad Scorpion Butch T. Vypestoval ju Austrálčan Butch Taylor a dosahuje pálivosť 1 463 700 SHU. Aké pocity zažíva človek, keď si ju vloží do úst a zahryzne? Odpovedá Paul Boslan, expert na chilli: *„Spočiatku sa to vôbec nezdá byť hrozné. Lenže pár sekúnd po zahryznutí to začne. Pálivosť sa zvyšuje, zvyšuje a zvyšuje. Je to celkom brutálne.“*
Málokto vie, že kapsaicin v papričkách dokáže aj zabíjať. Smrteľná dávka je 190 miligramov na jeden kilogram hmotnosti človeka. Lenže to by musel zdravý jedinec zjesť približne 8 kg vážne ostrých chilli papričiek. Trinidad Scorpion Butch T zatiaľ neusmrtila nikoho. Sú však známe prípady nevoľnosti, dýchacích ťažkostí a zvracania, ak to človek s ich konzumovaním preženie.
A kráľovnou sa stáva…
=======================
Zdalo sa, že Trinidad Scorpion Butch T je konečná pre pestovateľov chilli. Kdeže. 7.2.2012 bola vyhlásená Paulom Boslandom nová najpálivejšia chilli na svete s názvom Trinidad Moruga Scorpion Red. V sušených plodoch papričky Moruga Scorpion bolo nameraných neuveriteľných 2,009,231 SHU a bola tak po prvýkrát prekonaná hranica dvoch miliónov jednotiek SHU. Pre zaujímavosť- paprička je 4000 krát pálivejšia, ako feferónka, alebo 350 krát pálivejšia, ako diabolská omáčka tabasco. Kultivar vypestovali v roku 2012 v Chile. Od začiatku bol kultivar Moruga Scorpion pestovaný pre získanie zápisu do Guinnessovej knihy rekordov. Rastliny použité k šľachteniu starostlivo kontroloval odborník na chilli a vedec Gregory Reeves tak, aby žiadna nemala menej ako jeden milión SHU. Dá sa vôbec takáto paprička využiť v kuchyni? Áno – najčastejšie, ako pasta. Ale s mierou. Aby sa nakoniec váš guľáš nestal nepožívateľným.
Pestujeme pálivé peklo
Po prečítaní týchto riadkov si možno pomyslíte, že len blázon by pestoval takýto ekrazit. Omyl. Pestovanie extrémne pálivých papričiek je koníčkom mnohých Slovákov. Ak sa chcete k nim pridať, musíte si v prvom rade zohnať kvalitné osivo. Či už v špecializovaných predajniach, alebo na internete, či od domáceho pestovateľa. Musíte však byť pozorní, aby ste neboli oklamaní predajcom. Pozorne si prečítajte napríklad recenzie na obchod. Napríklad ak by ste chceli najštipľavejšiu Trinidad Moruga Scorpion Red, nájdete ju spolu s inými druhmi na tejto stránke .
*Čo musíte pre začiatok vedieť?* Papričky majú rady svetlo a teplo. Vysádzajú sa už v predjarí a v skorú jar do črepníkov. V tomto období robia problém krátke dni a dlhé noci. Rastlinky sa totiž vyťahujú za svetlom a potom budú slabé. Ideálne je napríklad prisvecovanie a ešte ideálnejší čas výsadby až po „troch zamrznutých“. Semienka nesadíme príliš hlboko a môžeme použiť klasický záhradkársky substrát. V prípade, že chceme pestovať papričky vonku, presadíme ich až keď nie je riziko nízkych teplôt a mrazov. Ideálny je fóliovník, v ktorom máme istotu, že nám stihnú dozrieť. Alebo ich môžeme vonku nechať bez presádzania v črepníkoch. Čas dozrievania je totiž dosť dlhý a plody potrebujú v závislosti od slnečného svitu okolo 180 dní na to, aby pekne sčervenali. Počas vegetácie musíme rastlinkám dodať svetlé a teplé miesto. To platí aj pri pestovaní doma v byte. Rastliny po pár mesiacoch zakvitnú a začnú na nich vznikať papričky. Tie dozrievajú priebežne a častokrát sa stane, že tie posledné dozrejú až v zimných mesiacoch. Plody používame buď čerstvé, alebo sušené. Vynikajúca je tiež pasta z chilli. Tak čo, trúfnete si ?
Foto: flores.culturamix.com, tradewindsfruit.com , worldofchillies.com, tasteofhome.com,
bhutjolokia.eu,unionleader.com
Zanechať odpoveď