28.10.2010

punc.jpg
Vôňa čerstvého horúceho punču je vôňa Vianoc. Vianočné trhy abstinujúce punč vari neexistujú. Punč v mnohých krajinách patrí k tradičným rodinným oslavám, večierkom či menším besiedkam. Hosťom ho ponúkame ako alkoholický alebo nealkoholický nápoj obsahujúci ovocie alebo ovocné šťavy. V zime konzumujeme jeho horúcu formu, v lete preferujeme zmrzlinové, či krémové punče.

História

Nápoj priviezli z Indie do Anglicka námorníci a zamestnanci Východnej indickej spoločnosti “Tea Company“ ( čajová spoločnosť) v 17. storočí. Postupne si práve títo zamestnanci otvárali obchodíky s predajom punču. Termín punč bol 1.- krát zaznamenaný v dokumente v roku 1632. Samotné slovo “Pancha“( panča) pochádza z Hindčiny a znamená päť. Práve preto, lebo nápoj je vyrábaný z piatich základných surovín alkohol, voda alebo čaj, cukor, citrón a korenie. Nápoj bol podávaný vo veľkých misách a označovaný ako punch bowl –úder misy.
Postupne sa punč dostáva do Európy a Ameriky. (Pozn. : niektoré americké zdroje pripúšťajú možnosť, že práve z Ameriky sa dostal do Anglicka ). V Novom svete sa nápoj tešil obrovskej obľúbenosti. Akýsi sociálny klub spätý s rybárčením v Pennvyslánií vytvoril vlastný recept pod názvom “Fish House Punch“ ( ryba- dom- punch). Získal nesmiernu popularitu, až vznikla na počesť nápoja krátka báseň ( asi v stave delíria). 

Servírovanie

Punč podávame vo veľkých misách, udržiavajúcich teplo, s naberačkou. Vôbec nič sa nestane, ak punč nalejeme priamo do pohárov, ktoré sú vyhriate. Hostia by mali mať k dispozícií lyžičky. V prípade studených punčov samozrejme predhriatie vynecháme.

Nápady na servírovanie nájdete na http://www.tvojdom.sk/

Recepty

Detský punč ( bez alkoholu )

1 l jablkovo-bázový ( biela báza) džús
1 l akéhokoľvek červeného džúsu ( čierna báza, hroznový, červený grep…)
0,5 l vody – prevariť
2 vrecúška ovocného čaju
1 – 2 PL kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
1 ks škorica drievko
na kocky nakrájané ovocie – jablko, hruška, mandarinka

Oba džúsy s pridaním cukrov a škorice pomaly ohrejeme na vyššiu teplotu, ale nevaríme. Zatiaľ necháme ovocný čaj vylúhovať v čerstvo prevarenej vode. Obe tekutiny vlejeme do pripravenej misy, džúsy cez sitko a napokon vsypeme nakrájané ovocie. Premiešame, chvíľočku necháme pod pokrievkou prejsť chute a podávame.
Nápoj nesmie byť veľmi horúci, aby si detičky neublížili. Taktiež cukor pridajte podľa uváženia. Niektoré ratolesti nemajú radi príliš sladké nápoje.

Zimný punč

1 l červeného vína
1 l čerstvo prevarenej vody
0,5 – 1 dcl rumu
4 vrecúška jablkovo-škoricového čaju ( alebo ovocný)
3 ks škorica drievko alebo badian
5 – 6 klinčekov
2 PL kryštálového cukru
na kocky nakrájané ovocie – jablko, pomaranč, červený grep…

Pozn.: ak na prípravu používam biele víno, dávam mätový čaj, namiesto rumu použijem Demänovku, vanilku vymením za škoricu a ako ovocie nevynechám pomelo.

Víno s korením a cukrom ohrejeme. Ak sa začne tvoriť pena, odstavíme zo zdroja punc1.jpgtepla. Medzitým vylúhujeme čaj v prevarenej vode a ovocie v rume ( len veľmi krátko ). Víno prelejeme cez sitko do misy, pridáme čaj a nakrájané ovocie v rume. Premiešame a podávame.

Na stránke http://mojerecepty.sk/ nájdete zaujímavé recepty na pečivá a zákusky k punčom.

Pri príprave punčov platia základné pravidlá :

  • voda musí byť čerstvo prevarená
  • liehovinu nelejeme do vriacej vody, pridávame ako poslednú zložku
  • vína nikdy neprevárame, len ohrievame.

S využitím vlastnej fantázie a inšpirácie z linkov dostanete originálny nápoj.

Alkoholické punče
www.cdkitchen.com/recipes/cat/635
Nealkoholické punče
www.cdkitchen.com/recipes/cat/213
Zmrzlinové ( krémové) punče
www.cdkitchen.com/…pes/cat/1803

Hodnotenie
1/5 2/5 3/5 4/5 5/5
Počet hodnotení: 1


Náhodné články z aktuálnej sekcie Náhodné videá z aktuálnej sekcie
Komentáre

Páči sa vám autorov štýl písania, stotožňujete sa s jeho názorom alebo si myslíte, že sa na vec pozerá zo zlého uhla a niečo mu uniká? Zapojte sa do diskusie a vyjadrite svoj názor!

nebude uverejnený
Alebo sa prihláste »
Koľko je 1 plus dva?
Položky označené * sú povinné

Prihlásenie
 
 
Reklama