[* punc.jpg .(punc.jpg) <] Vôňa čerstvého horúceho punču je vôňa Vianoc. Vianočné trhy abstinujúce punč vari neexistujú. Punč v mnohých krajinách patrí k tradičným rodinným oslavám, večierkom či menším besiedkam. Hosťom ho ponúkame ako alkoholický alebo nealkoholický nápoj obsahujúci ovocie alebo ovocné šťavy. V zime konzumujeme jeho horúcu formu, v lete preferujeme zmrzlinové, či krémové punče. História
Nápoj priviezli z Indie do Anglicka námorníci a zamestnanci *Východnej indickej spoločnosti “Tea Company“* *( čajová spoločnosť)* v 17. storočí. Postupne si práve títo zamestnanci otvárali obchodíky s predajom punču. Termín punč bol 1.- krát zaznamenaný v dokumente v roku 1632. Samotné slovo *“Pancha“( panča)* pochádza z Hindčiny a znamená päť. Práve preto, lebo nápoj je vyrábaný z piatich základných surovín alkohol, voda alebo čaj, cukor, citrón a korenie. Nápoj bol podávaný vo veľkých misách a označovaný ako *punch bowl –úder misy*.
Postupne sa punč dostáva do Európy a Ameriky. (Pozn. : niektoré americké zdroje pripúšťajú možnosť, že práve z Ameriky sa dostal do Anglicka ). V Novom svete sa nápoj tešil obrovskej obľúbenosti. Akýsi sociálny klub spätý s rybárčením v Pennvyslánií vytvoril vlastný recept pod názvom *“Fish House Punch“ ( ryba- dom- punch)*. Získal nesmiernu popularitu, až vznikla na počesť nápoja krátka báseň ( asi v stave delíria). [* punc2.jpg >]
Servírovanie
Punč podávame vo veľkých misách, udržiavajúcich teplo, s naberačkou. Vôbec nič sa nestane, ak punč nalejeme priamo do pohárov, ktoré sú vyhriate. Hostia by mali mať k dispozícií lyžičky. V prípade studených punčov samozrejme predhriatie vynecháme.
Nápady na servírovanie nájdete na http://www.tvojdom.sk/
Recepty
*Detský punč* ( bez alkoholu )
1 l jablkovo-bázový ( biela báza) džús
1 l akéhokoľvek červeného džúsu ( čierna báza, hroznový, červený grep….)
0,5 l vody – prevariť
2 vrecúška ovocného čaju
1 – 2 PL kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
1 ks škorica drievko
na kocky nakrájané ovocie – jablko, hruška, mandarinka
Oba džúsy s pridaním cukrov a škorice pomaly ohrejeme na vyššiu teplotu, ale nevaríme. Zatiaľ necháme ovocný čaj vylúhovať v čerstvo prevarenej vode. Obe tekutiny vlejeme do pripravenej misy, džúsy cez sitko a napokon vsypeme nakrájané ovocie. Premiešame, chvíľočku necháme pod pokrievkou prejsť chute a podávame.
Nápoj nesmie byť veľmi horúci, aby si detičky neublížili. Taktiež cukor pridajte podľa uváženia. Niektoré ratolesti nemajú radi príliš sladké nápoje.
*Zimný punč*
1 l červeného vína
1 l čerstvo prevarenej vody
0,5 – 1 dcl rumu
4 vrecúška jablkovo-škoricového čaju ( alebo ovocný)
3 ks škorica drievko alebo badian
5 – 6 klinčekov
2 PL kryštálového cukru
na kocky nakrájané ovocie – jablko, pomaranč, červený grep…
Pozn.: ak na prípravu používam biele víno, dávam mätový čaj, namiesto rumu použijem Demänovku, vanilku vymením za škoricu a ako ovocie nevynechám pomelo.
Víno s korením a cukrom ohrejeme. Ak sa začne tvoriť pena, odstavíme zo zdroja [* punc1.jpg .(punc1.jpg) >]tepla. Medzitým vylúhujeme čaj v prevarenej vode a ovocie v rume ( len veľmi krátko ). Víno prelejeme cez sitko do misy, pridáme čaj a nakrájané ovocie v rume. Premiešame a podávame.
Na stránke http://mojerecepty.sk/ nájdete zaujímavé recepty na pečivá a zákusky k punčom.
Pri príprave punčov platia základné pravidlá :
– voda musí byť čerstvo prevarená
– liehovinu nelejeme do vriacej vody, pridávame ako poslednú zložku
– vína nikdy neprevárame, len ohrievame.
S využitím vlastnej fantázie a inšpirácie z linkov dostanete originálny nápoj.
Alkoholické punče
www.cdkitchen.com/recipes/cat/635
Nealkoholické punče
www.cdkitchen.com/recipes/cat/213
Zmrzlinové ( krémové) punče
www.cdkitchen.com/recipes/cat/1803
Zanechať odpoveď