09.09.2010

V súčasnosti sme našimi dvomi komerčnými televíziami „poctení“ nielen dvoma bombastickými talentovými súťažami, ale takisto sa televízie pretekajú aj v tom, ktorá z nich odvysiela lepšiu reláciu o varení. Samozrejme, samotné varenie je v týchto show druhoradá záležitosť, v skutočnosti divákov priťahuje predvádzanie sa zúčastnených celebrít, ktoré sa hrajú na kuchárov. A tak môžeme v jeden deň sledovať na Markíze kuchárske umenie Maroša Kramára, zatiaľ čo na JOJke hviezdí Nora Mojsejová.

V markizáckej relácii „Bez servítky“ bežne varia aj obyčajní ľudia (nemyslím tým poslancov za SaS), čiže teoreticky by som mal šancu zasúťažiť aj ja. Samozrejme, keby som chcel ísť do relácie tohto typu, a jej tvorcovia by ma náhodou vybrali, tak by som to poňal čisto recisisticky. Ba by som aj niekoho pobúril. Keď som tak rozmýšľal, z kuchyne ktorého národa by som si vybral recepty na prípravu jednotlivých chodov, na um mi prišla národná kuchyňa, s ktorou nemám žiadne skúsenosti. Ide o rómsku kuchyňu (to ste si celkom isto domysleli aj z nadpisu článku).

V súčasnosti je na Slovensku verejná mienka o Rómoch taká, že už horšia byť ani nemôže, ale podľa môjho názoru to nie je vždy oprávnené (koniec koncom veľa Slovákov nenávidí aj Maďarov, či Američanov napriek tomu, že by s nimi prišli za celý život do styku). Ja som sa však Rómov vždy zastával (napriek nie vždy najlepším skúsenostiam), obdivoval som ich kultúru (a zároveň bol znechutený nekultúrnosťou niektorých jedincov), či už ide o hudbu, alebo tanec. Je to totiž niečo nezvyčajné, keď spolu so slovenským národom, ktorý sám seba berie až príliš vážne, žije menšina, ktorá sa ma na háku …
Čiže napriek tomu, že s rómskou kuchyňou nemám absolútne žiadne skúsenosti a dané recepty som si našiel na internete, v relácií Bez servítky by som bez predošlého odskúšania uvaril tieto recepty:

Polievka:
Fasulja (fazuľová polievka)

Ingrediencie: pre 2 osoby: červená fazuľa (1 / 2 vrecúška), 2 kocky masoxu, soľ, korenie, 200g údeného mäsa, sladká paprika, kúsok masla, 4 zemiaky, na zápražku príp. olej alebo masť

Postup: Fazuľu necháme odmočiť asi na deň. Do hrnca nalejeme 1,5 litra vody, nasypeme fazuľu a varíme 1 / 2 hodiny do zmäknutia. Pridáme 2 kocky masoxu, soľ, korenie, na kocky nakrájané údené mäso a na kocky pokrájané zemiaky a varíme ešte 3 / 4 hodiny.
Na panvici rozpálime maslo, zasypeme lyžičkou sladkej papriky a miešame. Po rozmiešaní pridávame za stáleho miešania do polievky, aby pekne sčervenala. Potom varíme ešte 20 minút.
Polievku možno ešte zahustiť zápražkou. Tú pripravíme tak, že na panvici rozohrejeme olej alebo masť a za stáleho miešania pridávame múku. Po 6 až 8 minútach je zápražka hotová. Tú vlejeme za stáleho miešania do vriacej sa polievky, ktorá po chvíli zhustne. Polievka sa podáva s chlebom.

Fasulja – fazuľová polievka

Fasulja – fazuľová polievka

Hlavné jedlo:
Gója

Ingrediencie: pre 4 osoby: bravčové čreva, 2 kg zemiakov, 6 strúčikov cesnaku, 3 lyžice hladkej múky, soľ, korenie, majoránku
Postup prípravy

Očistené a nastrúhané zemiaky zmiešame s múkou, pridáme pretlačený cesnak a ochutíme soľou, korením a majoránom. Vznikne nám poloriedke cesto, ktorým naplníme dobre vyprázdnené čreva. Varíme asi 20 minút. Potom ju na oleji opečieme.

Gója – cigánske národné jedlo

Gója – cigánske národné jedlo

Múčnik:
Cigánsky koláč
Ingrediencie:3 vajcia 250 g práškového cukru 1 vanilkový cukor Toto spolu vyšľaháme. 2 dl oleja 300 g polohrubej múky 1 kávovú lyžičku sódy bicarbóny kakao Toto primiešame k vyšľahaným vajciam.
Postup:Do masy pridáme 7 dl ( 1 zaváraninová fľaša ) zaváraného ovocia aj so šťavou ( nadrobno pokrájané marhule, jablká, mandarínky,… ) Spolu zmiešame, vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme 10 minút pri teplote 200 stupňov a potom 20 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení a vychladnutí koláč potrieme džemom a polejeme čokoládovou polevou.

Litovský cigánský koláč – ilustračné foto

Litovský cigánský koláč – ilustračné foto

Ako ste sa mohli dozvedieť, aj rómska kuchyňa ma v portfóliu recepty, s ktorými by som mal šancu uspieť aj v takej super relácii, ako je Bez servítky. Ak sa chcete dozvedieť o rómskej kuchyni viac, kliknite na mnou odporúčané odkazy pod týmto článkom.

Užitočné odkazy:
http://www.romskakucharka.com/historie.html
http://kmeto.blog.idnes.cz/…kuchyna.html

Hodnotenie
1/5 2/5 3/5 4/5 5/5
Počet hodnotení: 0


Anketa
Jedli ste už niekedy niečo z rómskej kuchyne ?
Náhodné články z aktuálnej sekcie Náhodné videá z aktuálnej sekcie
Komentáre

Páči sa vám autorov štýl písania, stotožňujete sa s jeho názorom alebo si myslíte, že sa na vec pozerá zo zlého uhla a niečo mu uniká? Zapojte sa do diskusie a vyjadrite svoj názor!

nebude uverejnený
Alebo sa prihláste »
Koľko je 1 plus dva?
Položky označené * sú povinné

Prihlásenie
 
 
Reklama