29.03.2021

Zemiaky sú najuniverzálnejšou surovinou v kuchyni. Môžu byť super potravinou vo vašich prílohách pri rôznych sviatkoch štedrá večera, novoročný obed, studená príloha k údenému mäsu na Veľkú noc. Ich všestranné využitie poznajú gazdinky od nepamäti. Tvoria základ slovenských jedál na každú príležitosť. Naše staré mamy vedeli z tejto suroviny uvariť nielen plnohodnotný obed ale aj pripraviť sladký pokrm do ruky pre detských maškrtníkov.V tomto článku sme sa rozhodli Vám poskytnúť inšpirácie na prípravu sladkých dezertov zo zemiakov

Zemiakovo – banánový chlebíček s čoko kúskami

Tento chlebík pripravíte veľmi jednoducho a môžete si ho vychutnať na raňajky ku káve alebo aj ako dezert po obede. Samotná príprava vám nezaberie viac ako 30 minút. Zdobenie je iba na vás a vašej fantázií. Môžete zvoliť kvalitnú horkú čokoládu alebo domáci džem.

Ako chlebík vyklopiť?

Formu na pečenie musíte pred naliatím cesta poriadne vysypať:

● hrubá múka
● detská krupica
● orechy
● kokos
● drvené detské piškóty

Po upečení chlebík nechajte aspoň 10 minút odpočívať. Ak sa vám chlebík sám nevyklopí ,prikryte formu studenou mokrou utierkou, aby sa ľahšie uvoľnila. Po chvíli ho skúste znovu vyklopiť.

Potrebujeme:kuchyn­ská váha, forma na pečenie: srnčí chrbát/ forma na chlieb

Na prípravu cesta budete potrebovať:

● 100 g masla kúsok na vymazanie formy
● 160 g práškového cukru
● 1 balíček vanilkového cukru
● 5 ks žĺtok
● 5 ks bielok
● 150 g zemiakov uvarených v šupke
● 3 prezreté banány
● 60 g vlašských orechov
● 100 g čokolády (70%)
● 6 lyžíc polohrubej múky
● hrubá múka na vysypanie formy
Na ozdobu
● marhuľový lekvár
● ovocie
● čokoládová poleva ( 100g čokolády+100 ml smotany na šľahanie )

Postup

Maslo, cukor a žĺtky vyšľaháme do peny. Do zmesi pridáme najemno nastrúhané a ošúpané zemiaky, popučené banány, vlašské orechy, nahrubo nasekanú čokoládu, múku a vanilkový cukor. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme sneh, ktorý jemne vmiešame do cesta.

Formu na pečenie si vymažeme maslom a vysypeme mukou. Hotové cesto vylejeme do formy a pečieme pri 180 stupňoch približne 35–40 minút. Upečený chlebík vyklopíme a necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.

Vychladnutý chlebík potrieme rozohriatym lekvárom a polejeme čokoládovou a dozdobíme ovocím či inými sladkými ingredienciami . Dobrú chuť!

Mriežkovaný zemiakový koláč pre celú rodinu

Každá gazdinka má rada jednoduché, chutné a lacné recepty z jednej misky. Na prípravu tohto koláča nebudete potrebovať veľa času a všetky ingrediencie máte určite doma. Je výbornou voľbou pre deti na desiatu či olovrant do školy, keďže je sýty, deti do obeda alebo večere nebudú hladné.

Tip: na prípravu tohto koláča použite tortovú formu – rozkladaciu, ľahšie sa vám bude krájať prvý kúsok koláča.

Na prípravu cesta budete potrebovať:
● 450 g hladkej múky + na posypanie dosky a vysypanie formy
● 1 balíček prášku do pečiva
● 250 g práškového cukru + na posypanie
● 250 g uvarených zemiakov
● nastrúhaná kôra z jedného citróna
● 2 vajcia
● 20 g kakaa
● 2× vajce
● tuk na vymastenie plechu
● 1 vajce na potretie

Postup

Do veľkej misky preosejeme múku s práškom do pečiva, pridáme cukor, kôru, postrúhané a popučené zemiaky a vajcia. Vypracujeme cestu.

Na pomúčnenej doske vyvaľkáme ⅔ z cesta, ktoré uložíme na vymastenú a múkou vysypanú formu na pečenie. Cesto potrieme lekvárom. Zo zvyšného cesta vyformujeme dlhé valčeky, ktoré poukladáme do tvaru mriežky na vrch koláča.

Koláč potrieme vyšľahaným vajíčkom. Pečieme pečieme pri 160 stupňoch približne 40 minút.

Po vychladnutí koláč poprášime práškovým cukrom. Prajeme Vám dobrú chuť.

Jablková štrúdľa zo zemiakového cesta

Štrúdľa patrí medzi klasické slovenské dezerty. Od klasického ťahaného cesta našich starých mám, môžete na jej prípravu použiť aj kupenské lístkové cesto. Stačí zvoliť obľúbenú plnku makovú, višňovú, tvarohovú, jablkovú či mix stačí a posypať práškovým cukrom, hotovo, chutný dezert je na svete. My vám dnes ukážeme recept na štrúdľu zo zemiakové cesta.

Na prípravu cesta budete potrebovať:
● 200 g uvarených zemiakov v šupke
● 300 g hrubej múky
● 2 vajcia
● 1 balíček prášku do pečiva
● 50 g zmäknutého masla
● 100 g kryštálového cukru

jablková plnka:
● 5 jabĺk
● 3 lyžice škorice
● 1 balíček vanilkového cukru
● kryštálový cukor podľa chuti ( ak máte sladké jablká nemusíte pridávať vôbec)
● hrozienka, orechy
● 1 žĺtko na potretie

Postup

Všetky ingrediencie zmiešame a vypracujeme hladké cesto.

Plnka

Postrúhané jablká zmiešame v miske s cukrom, škoricou, pridáme hrozienka a trošku mletých vlašských orechov.

Cesto si rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a posypeme plnkou. Cesto klasicky zvinieme do štrúdle a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Štrúdľu potrieme vyšľahaným vajíčkom. Pečieme pečieme pri 180 stupňoch približne 35–40 minút.

Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

Sladká pomarančovo- batátová bábovka

Tento jednoduchý recept si doslova zamilujte. Skladá sa z pár surovín a dokáže ho pripraviť aj malá pomocníčka, ktorá sa práve začína učiť piecť. Stačí mať po ruke hrnček, pár surovín a bábovka je na svete. Je to ľahká bábovka s príchuťou pomaranča, k tomu čerstvo odšťavená ovocná šťava a máte o raňajky či desiatu postarané.

Na prípravu cesta budete potrebovať:
● 2 ½ hrnčeka polohrubej múky
● 1 lyžička prášku do pečiva
● ½ lyžičky sódy bikarbóny
● štipka soli
● 2 hrnčeky cukru
● 1 hrnček masla (200 g)
● 4 vajcia
● 4 uvarené a popučené zemiaky ( cca 1 hrnček)
● nastrúhaná kôra z pomaranča
● ¼ hrnčeka mlieka

Na ozdobu:
● čokoládová poleva ( 100g čokolády+100 ml smotany na šľahanie )

Postup:

V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a štipku soli.

Maslo vymiešame z cukrom do peny, postupne zašľahávame vajcia, zemiaky a kôru. Šľaháme na nízkych otáčkach.

Ku koncu pridávame na striedačku suchú zmes ( muka + prášok do pečiva + sóda bikarbóna) a mlieko.

Cesto vylejeme do múkou vysypanej formy na pečenie a pečieme približne 35–40 minút pri 180%. Bábovku počas pečenia kontrolujeme špáradlom. Bábovka je upečená ak nám na špáradle neostane vlhké cesto.

Po vychladnutí bábovku polejeme čokoládovou polevou.

Tipy na netradičné bábovky: https://akoapreco.com/…cne-babovky/

Zdroj obrázkov: freepik.com

Ostatné zdroje: landolakes.com

Knižná publikácia: Recepty zo života 31, Chutné zemiaky, Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., Bratislava 2015,ISBN 978–80–85258–93–6

Hodnotenie
1/5 2/5 3/5 4/5 5/5
Počet hodnotení: 0


Náhodné články z aktuálnej sekcie Náhodné videá z aktuálnej sekcie
Komentáre

Páči sa vám autorov štýl písania, stotožňujete sa s jeho názorom alebo si myslíte, že sa na vec pozerá zo zlého uhla a niečo mu uniká? Zapojte sa do diskusie a vyjadrite svoj názor!

nebude uverejnený
Alebo sa prihláste »
Koľko je 1 plus dva?
Položky označené * sú povinné

Prihlásenie
 
 
Reklama