14.09.2010

Schwarzwaldská čerešňová torta (Schwarzwälder Kirschtorte) je údajne najlepšou nemeckou tortou. Okoštoval som ju a musím pridať svoj hlas. A to nielen preto, že je ochutená čerešňovicou.

Výborné pôdne a poveternostné podmienky na juhozápade Nemecka, na svahoch Čierneho lesa – Schwarzwaldu, umožňujú pestovať nielen kvalitné hrozno, ale aj iné druhy ovocia: hrušky, slivky, marhule, maliny, černice a nie na poslednom mieste aj čerešne a višne. A z nich tam dokážu vypáliť kvalitnú čerešňovicu, čiže – ako hovoria Nemci – Kirschwasser. Napriek tomu, že v tomto nemeckom slove je slovo wasser – voda, ide – podobne ako pri iných druhoch ovocia – o aromatickú pálenku.

Pravá schwarzwaldská čerešňovica s fajnovou arómou býva súčasťou mixovaných nápojov, ale i ovocných šalátov, zmrzlín a uplatnila sa dokonca aj pri pečení koláčov. Schwarzwaldská čerešňová, či presnejšie višňová torta sa však vôbec nezrodila v tomto pohorí, ako by sme si na prvé počutie mohli myslieť. Jej rodiskom bola kaviareň Agner (koncom 60. rokov ju zrušili) v Bad Godesbergu, čo sú pôvodne kúpele a neskôr aj diplomatická štvrť v bývalom hlavnom meste Spolkovej republiky Nemecko Bonn). Otcom chýrnej torty je Josef Keller, ktorý zomrel ako 97-ročný v roku 1981 v Radolfzelle pri Bodamskom jazere. Tajomstvo sa údajne dostalo na svetlo sveta až rok po Kellerovej smrti a odhalil ho nejaký švajčiarsky novinár. Stalo sa to takto: Josef Keller sa v roku 1915 pripravoval v spomínanej kaviarni na majstrovské skúšky. V rámci nich mal servírovať smotanovú tortu s čerešňami. Napadlo mu pritom ochutiť smotanu čerešňovicou. Touto novou pochúťkou ulahodil najmä bonnským študentom, pre ktorých sa kaviareň Agner stala významným miestom zábavy. V roku 1919 sa Keller presťahoval k Bodamskému jazeru a svoj recept zverejnil prvýkrát až o osem rokov neskôr. Pomenovanie Schwarzwaldská sa však do názvu nedostalo náhodou, keďže višne i pálenka, ktorú pri príprave použil, pochádzali z tohto pohoria.

Dnes môžete Schwarzwaldskú višňovú tortu kúpiť bežne v obchode. 750-gramová torta vyjde na 3 – 3,5 €.

Samozrejme, že šikovná gazdinka si túto lahôdku môže pripraviť aj doma. Bude potrebovať 100 g masla, 100 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 4 vajcia, 75 g mandlí, 100 g čokolády, 50 g múky, 50 g pšeničnej múčky Mondamin, dve lyžičky prášku do pečiva a do plnky 6 – 7 lyžíc čerešňovice, 500 g čerešní (najlepšie višní), po 50 g ríbezlí a malín a pol litra šľahačkovej smotany. Samozrejme, že fantázii sa ani v tomto prípade medze nekladú, no v každom prípade ide nielen o fantastický zákusok, ktorý sa priam rozplýva na jazyku, ale aj o poriadnu kalorickú bombu.

Hodnotenie
1/5 2/5 3/5 4/5 5/5
Počet hodnotení: 0


Náhodné články z aktuálnej sekcie Náhodné videá z aktuálnej sekcie
Komentáre

Páči sa vám autorov štýl písania, stotožňujete sa s jeho názorom alebo si myslíte, že sa na vec pozerá zo zlého uhla a niečo mu uniká? Zapojte sa do diskusie a vyjadrite svoj názor!

nebude uverejnený
Alebo sa prihláste »
Koľko je 1 plus dva?
Položky označené * sú povinné

Prihlásenie
 
 
Reklama