21.03.2010

Minulý víkend som trávil doma sám. No teda doma. V sobotu v práci a v kine. No a v nedeľu som už od rána v prázdnom byte čakal na to, kedy sa Macko vráti domov. Bol som unavený, otrávený, a ak som si chcel zlepšiť náladu, musel som začať robiť niečo, čo ma aspoň trochu baví. Čo by ma tak mohlo baviť? A potom som si spomenul, že je Valentína a ja nemám pre Macka ani Margot tyčinku. A vtedy už bolo všetko jasné. Idem uvariť slávnostnú večeru.

Prekutral som chladničku aj mrazničku, vyhádzal pol špajze, skočil som aj do večierky, v ktorej toho mávajú len málo a podarilo sa mi dať dokopy tento základný materiál.

Na predjedlo – Zeleninový šalát s chrumkavou salámou
Kus ľadového šalátu, paradajku, papriku, nakladanú papriku, pár olív a konček z trvanlivej salámy.

Na hlavné jedlo – Princezná Karé na hrášku
Kus vykosteného karé asi 40 dekagramov, dve lyžice sójovky, dve lyžice chilli omáčky a dve lyžice ustricovej omáčky, jeden mrazený hrášok a poriadne veľa cesnaku.

Na múčnik
Jedno mrazené lístkové cesto, štyri decilitre mlieka, jeden zlatý klas, cukor práškový aj kryštálový a vo večierke predsa len mali smotanu na šľahanie a konzervované mandarínky.

No to už je materiál s ktorým sa predsa len dá pracovať. Teraz si treba rozplánovať čas tak, aby všetko bolo dokonale pripravené, keď sa Macko vráti, aby tá večera mohla šup šup frčať. Dnes to teda okrem základných receptov bude aj trochu o tom, ako si zorganizovať prácu keď pripravujeme viac chodov, aby sme neskončili s jazykom na veste.

001

Začneme s mäsom, nech má čas sa marinovať. Nakrájame ho na rezne široké ako prst a potrieme marinádou z chilli omáčky, sójovej omáčky a ustricovej omáčky. Soliť ho vôbec netreba, marináda je dosť slaná. Mäso uložíme do chladničky a ideme ďalej.

002

Zo štyroch decilitrov mlieka, dvoch lyžíc cukru a jedného prášku Zlatý klas uvaríme trochu tuhší puding, prelejeme ho do misy a necháme pomaly chladnúť.

003

Do hrnca dáme variť mrazený hrášok a aspoň jednu ošúpanú hlavičku cesnaku. Vodu jemne posolíme a keď začne vrieť, vypneme plameň a necháme ešte tak päť minút postáť.

004

Teraz nakrájame všetku zeleninu na šalát, premiešame ju a necháme odpočívať bez ochutenia v chladničke. Kúsok trvanlivej salámy nakrájame na drobné hranolčeky a tiež necháme odpočívať v chladničke.

005

Ideme na lístkové cesto. Rozkrojíme ho na dva kusy a každú časť vyvaľkáme na tenko. Asi dva až tri milimetre. Z každej časti ostrým pomúčeným nožom vykrojíme srdce. Jedno poriadne poprepichujeme vidličkou a druhé potrieme vajíčkom a poriadne posypeme kryštálovým cukrom.

Obe srdcia dáme do rúry vyhriatej na 170 stupňov. Pečieme, kým neskaramelizuje cukor, ktorým je posypané jedno srdce. Vtedy by už mali byť hotové obe časti.

006

Kým sa srdcia upečú, zlejeme hrášok a ponorným mixérom ho poriadne rozmixujeme na hladkú kašu. Ak treba, môžeme jemne dosoliť.

007

Takto presne vyzerá po upečení to srdce potreté vajíčkom a posypané cukrom. Pieklo sa asi desať minút. Obe srdcia necháme celkom vychladnúť a až potom s nimi manipulujeme.

008

V nádobe vyšľaháme smotanu na šľahanie s lyžicou cukru celkom do tuha a odložíme do chladničky.

009

Dokončíme múčnik. Na misu uložíme srdce z cesta, ktoré sme poprepichovali vidličkou, a tak nenarástlo. Na neho natrieme celkom vychladnutý puding. Obložíme mandarínkami z konzervy. Potrieme šľahačkou a priklopíme druhým srdcom. Odložíme do chladničky.

010

Šalát navŕšime v kôpke na tanier. Zatiaľ ničím neochutíme, len ho necháme, aby získal izbovú teplotu a nebol veľmi studený.

Týmto je celá príprava večere hotová a máme čas na prípravu seba a stola.

Ďalšie práce už robíme až vtedy, keď večera naozaj začne.

011

Najprv na panvici opražíme hranolčeky z trvanlivej salámy.

012

Keď pustia vlastný tuk, pridáme do panvice dva krajce chleba a z každej strany ich do chrumkava opražíme.

013

Šalát posypeme chrumkavou opraženou salámou, jemne osolíme, pokvapkáme citrónom a

014

… pridáme k nemu topinku. Osviežujúce, šťavnaté a chrumkavé.

015

Keď je predjedlo zjedené, postavíme si na sporák grilovaciu panvicu, necháme ju rozohriať a namarinované mäso ogrilujeme z každej strany jednu minútu.

Celá príprava aj s rozohrievaním panvice nebude trvať dlhšie ako 5 minút.

016

Na tanier dáme kopček hráškovej kaše, pridáme voňavé mäso a kúsok citrónu na dochutenie. Ľahké, chutné a voňavé.

017

Na záver večere už len z chladničky vyberieme srdce, ostrým nožom narežeme porcie a s múčnikom sa presunieme do salónu. Sladké, chrumkavé a vzrušujúce.

018

Mackovi večera veľmi chutila a chválil sa kade tade, že aké mal on prekvapenie. A ja som sa skvele odreagoval a popri tom varení som zabudol na všetky nevyriešené problémy.

A že už je po Valentínovi? No a? Šak dobrú večeru si môžete dať hocikedy nie?

Tak dobrú chuť a veľa lásky.

Zdroj: Roman Daniel Baranek (http://baranek.blog.sme.sk)

Hodnotenie
1/5 2/5 3/5 4/5 5/5
Počet hodnotení: 0


Náhodné články z aktuálnej sekcie Náhodné videá z aktuálnej sekcie
Komentáre

Páči sa vám autorov štýl písania, stotožňujete sa s jeho názorom alebo si myslíte, že sa na vec pozerá zo zlého uhla a niečo mu uniká? Zapojte sa do diskusie a vyjadrite svoj názor!

nebude uverejnený
Alebo sa prihláste »
Koľko je 1 plus dva?
Položky označené * sú povinné

Prihlásenie
 
 
Reklama