Dnes opäť raz jeden rýchly recept, ktorý zvládnete za pár minút a aj bez veľkých kuchárskych zručností. U nás mu hovoríme Španielska plnená omeleta, hoci netuším, kde som ten názov zobral a či má so Španielskom aspoň niečo spoločné. Robievame ju, keď je nedostatok času a potrebujeme uvariť niečo pre väčšiu spoločnosť. Túto som pripravoval pri príležitosti „daňovej párty“. Zišli sa u nás nejakí tí priatelia – daňovníci. Tak som najprv spočítal dane a potom rýchlo ukuchtil túto omeletu. Chutilo im, tak bude hádam chutiť aj vám.
V podstate do omelety môžete vraziť čokoľvek čo máte radi. Rumové pralinky by som asi neskúšal, ale kto vie, kto vie…
My sme do tej našej vrazili…
Na osobu dve až tri vajcia, ku ktorým pridáme jeden a pol decilitra mlieka, dve až tri kopcovité lyžice hladkej múky, jednu cibuľu, dve zelené papriky, hrášok, šampiňóny, dvadsať dekagramov šunky, dvadsať dekagramov tvrdého syra, olej a soľ. Okrem toho môžete použiť celú škálu iných ingrediencií celkom podľa princípu – čo chladnička ponúka. Napríklad pór, kukuricu, salám alebo klobásu, nasekaný baklažán, paradajky, slaninu, olivy… Vašej kreativite sa skutočne medze nekladú.
Ďalšou nepovinnou ingredienciou sú zelené šalátové listy, my sme použili ruccolu, ale pokojne ju nahraďte akýmkoľvek u vás obľúbeným druhom listového šalátu. K nemu pridáme olivový olej, balsamicový ocot, alebo citrónovú šťavu a trochu soli.
Tak a poďme variť. Cibuľu, šampiňóny, papriku a šunku nakrájame.
Všetko okrem cibule zmiešame, pridáme k tomu hrášok a plnku do omelety máme hotovú.
Cibuľu opražíme oleji do sklovita, osolíme a
… pridáme pomiešanú plnku. Prikryjeme pokrievkou a desať minút dusíme
Zatiaľ v mlieku rozšľaháme múku,
… pridáme vajcia…
… a všetko spolu ešte raz premiešame.
Plnka sa nám za ten čas už podusila.
Zalejeme ju vyšľahanými vajcami a prikryjeme pokrievkou.
Stiahneme plameň a necháme desať minút dusiť.
Nastrúhame syr, posypeme po povrchu skoro hotovej omelety, opäť prikryjeme pokrievkou a necháme variť posledných desať minút.
Umyjeme a osušíme šalát. Posolíme ho, zalejeme olivovým olejom, balzamikovým octom a premiešame.
Vajcia celkom stuhli a syr sa naopak celkom roztopil. Omeleta je hotová. Ďalšia časť je už nepovinná.
Na horúcu omeletu rozložíme ochutené zelené šalátové listy, prikryjeme pokrievkou, stiahneme z plameňa a okamžite podávame.
S kúskom čerstvého tmavého chleba je táto výdatná a jednoduchá večera skvelým rodinným jedlom.
Dobrú chuť.
Zdroj: http://baranek.blog.sme.sk/
Zanechať odpoveď