Žiaden koláč na svete nemá trvanlivosť 90 dní pri bežnej izbovej teplote a 9 mesiacov v chladničke (do8°C). Marlenka áno. A to bez jedinej chemickej konzervačnej prísady. Poďte s nami poodhaliť tajomstvá tejto arménskej dobroty.

Všetko zlé je na niečo dobré, alebo neobyčajný príbeh obyčajného imigranta
Písal sa rok 1995, keď do Čiech prišiel s rodinou chlapík menom
Gevorg Avetisjan, vyučený dizajnér z Arménska, ktorý sa
venoval prevažne bytovému dizajnu. Pamätníci si možno spomenú, že
v polovici deväťdesiatych rokoch zúrila vojna medzi Arménskom a
Azerbajdžanom o Náhorný Karabach. Každý
ozbrojený konflikt na tomto svete je zlý a hoci boje o toto územie utíchli
už v roku 1994,ich následky boli otrasné. Vojna si vyžiadala na oboch
stranách odhadom 45 000 obetí a navyše bolo 300 000 Arménov vyhnaných zo
svojich obydlí. Gevorg na túto dobu nespomína rád a
hovorí: „Ekonomika na tom bola veľmi zle, za celý deň nám
napríklad len hodinu fungoval prúd. Vedel som, že nás tam nečaká žiadna
budúcnosť. Vzal som rodinu a chcel som niekde, kde je viac istoty. Myslel som
si, že ju nájdem v Českej republike. Ako študent som bol na prvom
zahraničným zájazde v Prahe a Karlových Varoch. Bol som z toho vtedy
nadšený. Už vtedy som si hovoril, že ak niekedy opustím svoj rodný štát
, pôjdem sem.“
A tak kúpil lístky na medzinárodný vlak. Nakoniec s rodinou do Prahy
nedošiel, ale zvláštnym zhlukom náhod vystúpil z vlaku
v Ostrave. Neskôr sa usadil vo Frýdku –
Místku. Gevorg bol vyštudovaný dizajnér a tak uvažoval, že by sa
zamestnal vo svojom odbore. Nemal však žiaden kapitál a čo bolo ešte
horšie, nevedel po česky. Po pol roku pobytu v Českej republike dali
s rodinou posledné peniaze na kúpu pohostinstva, ktoré bolo na predaj. ale
tento druh podnikania nešiel a rodinná firma začala krachovať.

Dnes je firma G.Avetisjana oceňovaná prestížnymi cenami
V období, ktoré Gevorg nazýva obdobím zúfalstva, prišla do Čiech jeho sestra Hasmik, ktorá od neho požadovala, aby jej dal, alebo zohnal nejakú prácu, pretože nechcela byť rodine na obtiaž. A vtedy prišiel nápad – Gevorg jej poradil, aby upiekla ich obľúbenú medovú tortu s tým, že sa ju pokúsi predať. Tak upiekla tortu podľa starej rodinnej receptúry, a Gevorg ju odniesol známemu, ktorý prevádzkoval kaviareň: „Mám pre teba novinku, rodinnú pochúťku, ktorú v Čechách nepoznáte,“ povedal priateľovi a tortu nechal tam. Podvečer priateľ volal naspäť: „Upeč ďalšiu, táto sa celá zjedla. A upeč ich rovno viac.“ A to bol moment, kedy sa začal písať príbeh Marlenky.
Od rúry na pečenie po výrobnú halu, alebo prečo sa volá Marlenka Marlenka
Je známe, že podnikanie s medovým koláčom začalo u Avetisjanovcov v kuchyni. Gevorgova sestra sa nezastavila a piekla od rána do večera. Denne robila desať koláčov a nestíhala sa najesť. Recept je náročný a výroba jednej torty trvala viac, ako dve hodiny. A tak bolo potrebné prenajať si priestor a tiež pomocnú silu, ktorú našli v ochotnej susedke. O mesiac neskôr zamestnali ďalšieho človeka. V roku 2003 zakladajú arménski súrodenci Gevorg a Hasmik Avetisjanovci českú firmu MIKO international s.r.o. so sídlom vo Frýdku-Místku. Rodinnú radu čakala ešte jedna dôležitá úloha: nájsť cukrovinke vhodný názov. Gevorg spomína: „Narodila sa mi dcéra, ktorú sme pomenovali po babičke, mojej mamičke. Teda Marlen, a dcérka bola malá, takže sme jej hovorili Marlenka. Bolo to také roztomilé.“ Fotografia dcéry Marlen dnes zdobí každý obal Marlenky.

Príbeh pokračoval ďalej: za pol roka si prenajali celú budovu a
zamestnali 10 ľudí. Dopyt rástol a s ním aj potreba väčšej výrobne:
„Po roku sme začali vyvážať skoro až do Prahy. Priestor
prestával stačiť. Tak som kúpil nový, bývalý dom dôchodcov vo
Frýdku-Místku, opravil som ho a prijal zrazu tridsať ľudí z úradu práce.
Za to som vtedy dostal odmenu tristotisíc korún. Za dva roky som začal
stavať novú halu za tristo miliónov korún. Pomohli mi aj dotácie. Za dva
roky som ale musel stavať znova,“ spomína Gevorg. V apríli
roku 2008 bol položený základný kameň novej výrobnej haly v priemyselnej
zóne Lískovec, na okraji Frýdku-Místku. Stavba trvala
12 mesiacov od položenia základného kameňa po odovzdanie hotové budovy.
Pre región znamená táto stavba jednu z najväčších investícií po roku
2000. Nová továreň s rozlohou 4 000 m2 v sebe ukrýva výrobnú halu
s plne automatickou pekárňou, dekoračné a baliace linky, priestory pre
ručnú výrobu ďalších výrobkov a samozrejme tiež administratívnu
časť.
Za 13 rokov od vzniku firmy investovali do nej majitelia viac, ako miliardu
českých korún. Výsledkom je najmodernejšia automatická prevádzka,
schopná v blízkej budúcnosti vyprodukovať viac, ako 18 miliónov výrobkov
ročne, medzi ktoré patria hlavne klasická medová torta Marlenka a tiež
nemenej obľúbená kakaová medová torta Marlenka. Linka spĺňa všetky
predpísané vysoké technologické a hygienické štandardy a umožňuje
sedemnásobné zvýšenie produktivity práce.
Zázrak
Veru tak – aj takýmto pomenovaním volajú vo svete Marlenku. Zázrak
preto, lebo dodnes neexistuje vo svete koláč, ktorý by mal trvanlivosť
90 dní pri bežnej izbovej teplote a 9 mesiacov v chladničke, teda do +8°C
bez jedinej chemickej konzervačnej prísady. A čo je nemenej dôležité,
Marlenka zostáva aj po tejto dobe stále vláčna jemná a chutná. Vďaka tomu
spĺňa aj tie najprísnejšie kritériá v 40 krajinách sveta, kam sa tento
koláč vyváža. Sem patrí samozrejme Slovensko a ako Gevorg dodáva:
„Napríklad vyvážame do Grécka, Veľkej Británie, Španielska,
Fínska, Švédska. Vozíme ale aj do exotických krajín, ako je Izrael, ktorý
je naším dobrým odberateľom, rovnako ako Saudská Arábia. Potom vyvážame
do Číny alebo Ameriky.“
Úspech Marlenky je podmienený nielen chuťou a originálnou starou
receptúrou, ale aj zložením – je kompletne vyrobená z najkvalitnejších
surovín ( pre zaujímavosť – mesačne sa pri jej výrobe spotrebuje 7 ton
medu českého pôvodu).
Gevorg aj napriek obrovským ziskom zostáva nohami pevne na zemi a je až
neskutočne skromný. V rozhovore pre seriál Hobby našej
doby prezradil v rozhovore s Jiřinou Bohdalovou
tajomstvo úspechu: „Človek musí svoju prácu robiť naozaj
poctivo a musí ju milovať. Robiť ju kvôli tomu, že ho to baví, nie pre
peniaze.“
Recepty
Aj keď svoj rodinný recept chránia Avetisjanovci ako oko v hlave, nie je až tak ťažké dopátrať sa k nemu. Musíme si však uvedomiť, že táto dobrota sa mnohé roky pečie nielen v Arménsku, ale tiež v mnohých bývalých satelitoch Ruska a každá rodina má svoje „tajné“ know-how na jej prípravu. Pripravili sme teda pre vás dva recepty, ktoré sa chuťovo veľmi približujú Marlenke originál.
Recept č.1
Cesto
250 g maslo
3 ks vajcia
3 PL med
1 PL sóda
300 g práškový cukor
400 g hladká múka
štipka soli
Krém:
400 g kondenzované mlieko
500 ml smotana na šľahanie
100 g maslo
100 g med
Sirup:
2 ks citrón – šťava
3 lyžice práškový cukor
3 lyžice med
Cesto si pripravujeme večer, aby sme s ním na druhý deň mohli pracovať. Vajíčka, med, cukor, soľ, sódu bikarbónu jemne premiešame lyžicou. Pridáme maslo a uložíme do vodného kúpeľa.


Zmes šľaháme do hladka. Následne hustú zmes odstavíme z vodného kúpeľa a pridáme múku. Dôkladne premiešame. Cesto by malo padať z lyžice. Takto pripravené cesto zakryjeme fóliou a necháme v chladničke celú noc.

Na ďalší deň si cesto rozdelíme na 8 guľôčok. Každú guľôčku si rozvaľkáme na cca 2–3 mm hrúbku. Cesto bude lepkavé, preto si ruky pomúčime a presunieme cesto na papierom vyložený plech. Cestá si upečieme pri teplote 200 stupňov. Pečú sa cca 4–5 minút. S cestom sa horšie pracuje, musíme pracovať opatrne a vydržať to.



Upečené cestá si vykrojíme do požadovaného tvaru. Odrezky si najemno nadrobíme.


Pripravíme si sirup, ktorým potrieme cesta, aby zmäkli. Vytlačíme si šťavu z citróna, pridáme 3 lyžice cukru a 3 lyžice medu. Zahrejeme na ohni a privedieme do varu. Varíme cca 7–10 minút. Necháme vychladnúť a potrieme ešte teplým sirupom každý plát cesta.

Pripravíme si krém. Kondenzované mlieko, 100 g medu a 100 g masla si na miernom ohni a za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme cca 4–6 minút, kým nedostaneme svetlohnedú hmotu. (Môžeme variť aj vo vodnom kúpeli).

Hmotu necháme vychladnúť. Smotanu na šľahanie si vyšľaháme do peny a postupne pridávame karamelovú hmotu.

Na každý plát cesta si natrieme pripravenou plnkou a z každej strany posypeme tortu nadrveným cestom (k posýpke môžeme pridať aj mleté vlašské orechy). Necháme v chladničke odstáť minimálne 4 hodiny. Nakrájame na rezy a podávame.


Recept č.2
Ingrediencie
• 100 g masla
• 2PL medu
• 250 g cukru
• 1 KL octu 8%
• 1 PL jedlej sódy
• 2 vajcia
• 700 g hladkej múky
Krém:
• 200 g masla
• 1 Salko
• mleté vlašské orechy
Ak chceme, môžeme do krému pridať máličko koňaku.
Sódu s octom zmiešame vo vyššom hrnčeku – dosť počas reakcie vypení.
Do hrnca dáme maslo, med, cukor a vymiešame. Potom pridáme ocot so sódou a
znovu vymiešame. Zmes dáme na plameň a za stáleho miešania pridáme vajce.
Miešame sústavne, až sa na povrchu objaví pena a zmes začne hnednúť,
potom ihneď odstavíme.
Po čiastočnom vychladnutí pridáme preosiatu hladkú múku, vypracujeme
cesto, rozdelíme na 7–8 guľôčok, každú zabalíme do potravinárskej
fólie a necháme hodinu odpočívať na teplom mieste.
Po odpočinutí vyvaľkáme na slabú placku. Pretože je cesto dosť tuhé, je
lepšie najprv urobiť dlhší valček, ktorý sa potom dá lepšie vyvaľovať
na tenkú placku. Piecť vo vyhriatej rúre pri 190 ° C asi 4 minúty –
cesto je nutné strážiť, podľa sily placky sa čas mení.
Salko 3 hodiny zvoľna varíme úplne ponorené vo vode, tie 3 hodiny je
nutné dodržať.
Môžeme tiež pre skrátenie času a úsporu energie variť Salko v tlakovom
hrnci necelú hodinu.
Potom ho necháme vychladnúť (vznikne tuhá hnedá hmota). Vyklopíme ju a
s maslom rozmixujeme, ďalej je možné pridať oriešky a trochu koňaku.
Jednotlivé placky sa potrú krémom a rozdrobené omrvinky, ktoré nám
zostanú ako pri recepte č.1, rozmiešame instantným kakaom, prípadne
i orieškami a nanesieme na posledný krém na povrchu torty.
Dobrú chuť.
Foto: marlenka.cz, kulinariya123.blogspot.com,
- Ovocie a šikovný pomocníci v kuchyni
- Slávna nemecká torta
- Jarná grilovačka sa môže začať! Aký gril je najlepší?
- Ako zhotoviť jedlú kyticu z ovocia
- „Peklíčko v papuľke“, alebo najpálivejšie papričky na svete
- Výborný osviežujúci drink na leto
- Výroba piva
- Cukrová ružička
- Ako otvoriť kokosový orech
- Pečenia chleba
Páči sa vám autorov štýl písania, stotožňujete sa s jeho názorom alebo si myslíte, že sa na vec pozerá zo zlého uhla a niečo mu uniká? Zapojte sa do diskusie a vyjadrite svoj názor!