Archív

Tipy a triky pri pečení torty – cukrárska poťahová hmota K2

Túžbou každej domácej gazdinky (alebo „gazdu“) je okrem iného vedieť upiecť tortu, ktorá by sa aspoň trošku priblížila k tým, ktoré vychádzajú spod rúk skúsených cukrárok. Napr. také mamičky sa radi pustia do domáceho experimentu s tortou.

819702-wedding-cake.jpg

Čo je K2?

Základom každej torty je dobrý korpus. Následne plnka, najlepšie chutná a jednoduchá. No, krem chuti je dôležitá aj konečná estetická úprava. Na výber máme viacero možností, klasická poleva (z ktorej, ale nevyčaríme dych vyrážajúce zázraky), marcipán, fondán alebo cukrárska poťahová hmota K2. Je to biela cukrárska hmota vhodná na poťahovanie alebo modelovanie s madľovou príchuťou. Predáva sa v 1kg balení a stojí 6,10 eura.

Ako pracovať s K2?

Práca s touto hmotou môže byť spočiatku ťažká. Na prvý pokus by sme si mali zvoliť jednoduchšiu tortičku v ktorej nebudeme musieť až tak veľmi modelovať. K2 sa odporúča rozvaľkať na 3 -4 milimetre. Pretože sa zvykne lepiť, rozvaľkávame ju na kukuričnom škrobe a ak je veľmi mäkká vložíme ju na chvíľu do mraziaka. Rozvaľkanú hmotu pokladáme na tortu ani nie príliž stuhnutú ( pretože vtedy aj hmota rýchlo tuhne) ale ani nie na príliž mäkkú (pretože aj hmota sa bude topiť a lepiť). Samozrejme, že asi nebudeme chcieť tortu v bielej farbe, takže ju budeme musieť farbiť. Najlepšie je použiť tekuté farby, no v nutnom prípade nám postačia aj práškové. Tie však musíme rozrobiť v trošíčke vody. Farbu zapracujeme do K2 (premiesime v rukách až kým nedostane jednotnú farbu).Hmotu na torte, ak sme naozaj náročný, vyhladíme pomocou cukrárskej žehličky.

Na čo si dávať pozor pri práci s K2?

Nesmie sa rozvaľkať veľmi tenko ( v tomto prípade sa naozaj neoplatí šetriť), pretože sa môže roztiecť. Podkladový krém pod K2 by nemal byť šľahačkový alebo tvarohový, aj to môže spôsobiť jej roztekanie. Tortu by sme nemali mať príliž dlho vytiahnutú z chladničky, pretože K2 sa bude lepiť a dostane takú lesklú farbu.

Kde kúpime K2?

Cukrársku hmotu K2 nekúpime všade. Zväčša v špecializovaných obchodoch, ale ani to nie je pravidlo. Zaručene ju však dostaneme v internetovom obchode s cukrárskými pomôckami. Ak hmotu kupujeme niekde inde, dávame si pozor, či je originál. Na trhu sa vraj vyskytuje aj napodobenina, ktorá nie je taká kvalitná a nezaručuje zdravotnú nezávadnosť. Dokonca materská firma zareistrovala aj falzifikát etikety, takže sa odporúča kupovať ju u overených predajcov.

Link na internetový obchod s cukrárskými pomôckami

A čo môžeme vyčariť z K2?
525609-romantic-cake.jpg 720994-wedding-cake.jpg 608933-rose-birthday-cake.jpg 859091-cake.jpg

link na niečo zložitejšie