Nielen čuch a chuť sú základnými zmyslami, ktorými vnímame jedlo. Patrí sem neodmysliteľne aj zrak. Už dávno platí, že človek by nemal do seba jedlo len bezmyšlienkovite nahádzať. Naopak. Je známe, že aj naše oči jedia a ak je jedlo pestré, pôžitok je väčší a nemusíme sa zasýtiť iba jeho množstvom. Navyše pokrm, pripravený s dávkou kreativity nielen zaujme, ale vyčaruje tiež úsmev. A to je podľa psychológov podstatné. Jesť v strese a bezmyšlienkovite nám na nálade nepridá, skôr na váhe. Ak sa človek pred konzumáciou pokrmu uvoľní, jedlo sa stane naozajstným pôžitkom.
Sú oči prepojené s chuťovými pohárikmi?
—————————————
Túto otázku sme položili nielen odborníkom na gastronómiu. Prekvapujúco najvyčerpávajúcejšiu odpoveď nám poskytla psychologička Alexandra Micháliková: *„Samozrejme fyzicky nie sú prepojené, no musíme si uvedomiť, že stolovanie je druhom potešenia, ktoré je vlastné zo všetkých živočíchov len človeku. Počas stolovania nastupuje fantázia. A nielen to. Zrakový vnem vytvára v mozgu impulzy, ktoré môžu byť buď pozitívne, alebo negatívne. Stačí, aby sme pred konzumáciou pokrmu objavili na tanieri niečo, čo nie je s „kostolným poriadkom“ a už sa nám v mozgu prehodí výhybka, alebo dokonca zasvieti červená stopka. Tento jav rozhoduje o tom, či jedlo skonzumujeme s chuťou, odporom, alebo neskonzumujeme vôbec. Nemusí to byť pritom už hotové jedlo, ale napríklad aj polotovar či surovina, ktorú pri príprave jedla použijeme. Zoberte si napríklad takú horčicu. Samotní výrobcovia vedia, že by ju asi nepredali v pôvodnom stave, respektíve farbe. Horčica je totiž sivozelenej farby a na tanieri by nevyzerala vôbec vábivo. Preto ju počas výroby zosvetľujú a farbia pomocou potravinárskych farbív na žltohnedo. To isté platí pri hotových jedlách. Môžeme ich pripraviť akokoľvek chutne, veľa bude záležať aj od toho, akým spôsobom sú naaranžované na tanieri.“*
Povoľte uzdu fantázií
Za 40 rokov „socialistického realizmu“ sme si zvykli na jednotvárne „vepřo-knedlo-zelo“, či rezeň, ledabolo hodený vedľa neforemného kopca zemiakovej kaše, ktorý nám priniesli v reštaurácií v spoločnosti sklenenej misky s kompótom či uhorkami. Podniky, kde sa šéfkuchár aspoň trochu snažil o vizuálnu stránku pokrmu sa dali spočítať na prstoch oboch rúk. Dnes sú už tie časy preč a my môžeme často obdivovať na tanieroch kreativitu ľudí, pracujúcich v gastronómií.
Veselé stolovanie je stolovaním, ktoré si môžeme vyskúšať aj doma. Je to stolovanie, ktorým prekvapíme, vyčaríme úsmev a navodíme tú správnu atmosféru pred konzumáciou jedla. Ak si myslíte, že to nie je dôležité, spomeňte si na časy, keď boli vaše deti malé a nechceli zjesť niečo, čo ste im starostlivo naservírovali. Aký bol najlepší spôsob prinútiť ich do jedla? Urobiť im ho zaujímavým. Tisícky starostlivých gazdiniek by vedeli rozprávať o tom, ako sa z nich stávali kreatívne umelkyne, ktoré aranžovali jedlá na tanieroch nie preto, že by ich to bavilo, skôr preto, aby to jedlo nekončilo v koši. A darilo sa im to.
Zahrajte sa teda na umelca a uvidíte, že výsledok naozaj bude stáť za to. Nech sú vám inšpiráciou obrázky, ktoré nájdete v tomto článku a v jeho galérií.
Namiesto misy na ovocie môžeme použiť vydlabaný melón. V takomto prevedení si určite vyslúžite uznanie.
Ani obložené chlebíčky nemusia byť nudné. Na lienky vám postačia mini paradajky a čierne olivy.
Hello Kitty „na zjedenie“
Váš stôl oživia aj dekorácie, ktoré sa nemusia zjesť, hoci v podstate jedlé sú. Ale ruku na srdce. Dokázali by ste zlikvidovať takéto výtvory?:
Funny Fruits – veselé ovocie (a zelenina)
Naši prastarí otcovia poznali v časoch, keď zákon nezakazoval pálenie domácej pálenky pre vlastnú spotrebu milý trik. Keď sa na hruške zjavili malinké plody, priviazali ku konáriku opatrne fľašu tak, aby plod bol v jej vnútri. ten tam potom dorástol a po dozretí odpadol dovnútra. Potom už stačilo naliať do fľaše kvalitnú domácu hruškovicu a výsledný efekt bol naozaj super.
S ovocím sa však dá čarovať aj ináč. Istá ázijská firma vymyslela zaujímavú pomôcku pre vyznávačov budhizmu. Nenápadná forma z umelej hmoty sa pripevní na konár s malou hruškou a tá potom v nej dozrie. Výsledok si pozrite na nasledujúcich obrázkoch.
Takéto formy zatiaľ u nás nezoženiete. Poznám však ľudí, ktorým sa úspešne podarilo dopestovať „kockaté“ jablká pomocou podobnej formy v tvare kocky. Ktovie. Možno sme teraz dali tip našim pestovateľom a tí nás už v budúcej sezóne ohúria niečím podobným. Zatiaľ si môžeme vytvoriť čosi na spôsob Funny Fruits aj sami:
Ak vás tento článok inšpiroval, nezabudnite sa svojim výtvorom pochváliť. A to nielen na sociálnych sieťach, ale aj u nás na Hobbyportali. Nahrajte fotografiu vášho diela na internet a do komentárov vložte link. Budeme sa tešiť.
Foto: Erkan Torun, Facebook