Archív

10 možností využitia mikrovlnnej rúry, o ktorých ste netušili

Mikrovlnnnú rúru nemusíme používať len na tepelnú úpravu a ohrievanie jedál. Odhalíme vám 10 nápadov na jej využitie, o ktorých ste možno ešte nepočuli. Mikrovlnné rúry a ohrievanie jedál v nich má od ich vzniku svojich priaznivcov aj odporcov. Dnes nebudeme polemizovať o škodlivosti vĺn vychádzajúcich zo žiariča mikrovlnky, ale ju využijeme praktickými spôsobmi.

1. Dezinfekcia špongií na umývanie riadu

Určite mi dáte za pravdu, že na hubkách, ktorými umývame riad zostáva množstvo baktérií a choroboplodných zárodkov. Ak by sme tieto zárodky chceli zničiť, museli by sme hubky vyvárať vo vriacej vode. Spôsob ničenia baktérií v mikrovlnnej rúre je praktickejší. Postup: namočte špongiu vo vode s octom. Vodu nežmýkajte a položte ju priamo na otáčací tanier mikrovlnky. Zapnite ju na pár minút a po vypnutí čakajte niekoľko ďalších minút, kým ju otvoríte. Po vybratí hubiek nezabudnite vytrieť vnútro rúry.

hubky.jpeg

2. Ako za zbaviť plesne v kvetináčoch
Ak ste záhradník, ktorého unavuje neustály boj s plesňami a hubami v pôde vašich črepníkov, ktoré doslova zabíjajú vaše rastliny, vyskúšajte tento trik: Rastlinu opatrne vyberte z kvetináča aj s koreňmi. Korene osprchujte vlažnou vodou a položte rastlinku na kuchynskú utierku. Zem z črepníka vysypte do papierového vrecka, vložte do mikrovlnky a zapnite časovač na jednu minútu. Rastlinku so suchými koreňmi zasaďte do vychladnutej zeminy, ktorú ste vysypali späť do črepníka.

crep.jpg

3. Rýchle sušenie bylín
Ak máte bylinky, ktoré potrebujete rýchlo vysušiť (bazalka, oregano, petržlenová vňať a pod.), vyskúšajte mikrovlnnú rúru. Tá to dokáže v priebehu niekoľkých minút. Bylinky rovnomerne rozsypte na papierovú utierku v rúre a zapnite ju. Dĺžka sušenia závisí od typu a výkonu vášho kuchynského spotrebiča, preto po pár minútach rúru otvorte a bylinky skontrolujte. Po pár pokusoch budete vedieť takmer presne, za aký čas sa vám vysušia. Vysušené ich nechajte chvíľu vychladnúť, vyskúšajte, či sa drobia a nasypte ich do pohára.

byliny.jpeg

4. Proti slzám pri krájaní cibule
Cibuľu pridávame do mnohých pokrmov, ale jej krájanie je pre mnohých z nás veľmi nepríjemné, pretože ho sprevádza plač. Ak chcete zabrániť tomuto javu, odrežte vrchnú a spodnú časť cibule, vložte ju do mikrovlnnej rúry na dobu 30 sekúnd pri plnom výkone a potom ju už ľahko môžete nakrájať na drobno.

cibula.jpeg

5. Jednoduché ošúpanie cesnaku
Mikrovlnka však nepomáha len pri krájaní cibule ale tiež pri čistení cesnaku. Koľkí ľudia nadávajú, ak im nejde rýchlo zbaviť cesnak šupky? A pritom stačí jednoduchý trik: Zahrievajte strúčiky cesnaku v mikrovlnnej rúre po dobu 15 sekúnd a bude to oveľa jednoduchšie. Talianski kuchári majú podobný zlepšovák v súvislosti s rajčinami – stačí pár sekundový pobyt v mikrovlnke a ich lúpanie sa stane hračkou.

cesnak.jpg

6. Rýchle namáčanie fazule, šošovice a iných strukovín
Túto radu ocenia najmä zábudlivé gazdinky. Varenie suchej fazule zvyčajne trvá veľmi dlho kvôli komplikovanému vsiaknutiu vody a tak sme si zvykli namočiť ju na pár hodín do vody. Čo robiť ak na to zabudneme? Umiestnite fazuľu do vhodnej nádoby s teplou vodou, pridajte trochu jedlej sódy (stačí malá štipka) a zapnite mikrovlnnú rúru na plný výkon na dobu 10 minút. Teraz môžete variť svoje obľúbené jedlo za oveľa kratšiu dobu.

fazula.jpg

7. Na oživenie chleba
Zistili ste, že váš chlieb vyschol? Dokonca mierne zatuchol? Oživte ho: Môžete to urobiť vcelku, alebo aj nakrájaný na krajce. Zabaľte ho do vlhkej utierky, vložte do trúby a zapnite ju na najvyšší výkon po dobu 10 – 15 sekúnd.

chlieb.jpeg

8. Chrumkavé čipsy
Zabudli ste na otvorené vrecko s čipsami a oni zmäkli vplyvom vlhka? Vráťte im chrumkavosť: Položte ich na papierovú utierku a zapnite mikrovlnku na 10 – 15 sekúnd. Budete prekvapení, ako sa rýchlo dostanú do predošlej kondície.

cips.jpeg

9. Pre viac šťavy z citrónov
Kvôli tomuto triku sa pred časom rozprúdila na internete vášnivá diskusia. O čo ide? Z citrónov vytlačíte oveľa viac šťavy, ak ich vložíte na 20 – 30 sekúnd do mikrovlnnej rúry pri plnom výkone. Samozrejme, že sa našli odporcovia tejto metódy, ktorí tvrdili, že žiarenie zlikviduje v citrónoch všetky vitamíny. Kde je pravda? Nezlikviduje. Tak krátky pobyt v rúre citrónom a vitamínom v nich v žiadnom prípade neuškodí.

citron.jpeg

10. Pre urýchlené kysnutie cesta
Gazdinky vedia, že kysnutie cesta aj pri ideálnej teplote môže trvať v niektorých prípadoch niekoľko hodín. Tento proces však môžeme urýchliť. Prikryte vhodnú misu, v ktorej sa nachádza čerstvo zamiesené cesto utierkou, vložte do rúry a vedľa misy položte pohár s vodou. Ohrievajte pri najnižšom výkone 3 minúty, potom rúru vypnite, neotvárajte a nechajte cesto odpočinúť ďalšie 3 minúty. Rúru zahrejte ešte raz na 3 minúty a cesto nechajte v zatvorenej mikrovlnke ďalších 6 minúť. Potom nádobu opatrne vytiahnite a nechajte cesto vykysnúť klasickým spôsobom.

cesto.jpeg

Foto: infoniac.ru