06.05.2013

Určite sa ešte viete rozpamätať, aké to bolo, keď ste boli malí a vaša mama v kuchyni piekla tortu na váš sviatok. Pravidelne ste pribiehali a vylizovali cesto priamo z misky. Áno, robila som to aj ja. Vždy som mame pomáhala svojou prítomnosťou, tešila som sa, že znovu spolu vytvoríme niečo nové.

Čím som bola staršia, tým bola chuť pomáhať v kuchyni nižšia. Do svojich 20 rokov som neupiekla sama od seba žiadnu tortu, resp. koláč. A práve v tejto dobe som si povedala, že budem radšej variť ako piecť.

Ešte teraz si spomínam na chuť maminej alebo babkinej torty. Bola zložená z bieleho alebo hnedého korpusu, niekedy bol tento korpus ochutený orechmi. V minulosti sa torty nevypekali tak často ako v dnešnej dobe, predsa len bol drahší materiál a tortu si každý vážil, lebo vedel, že príde len raz za rok. Torty sa plnili rôznymi plnkami, od vanilkových, cez rumové, čokoládové alebo šľahačkové, ako napríklad torta parížska. Dnes určite veľa ľudí sleduje relácie, ktoré k nám prišli zo zámoria a prezentujú rôzne firmy, ktoré sa venujú výrobou tort na objednávku. Je to veľmi zaujímavá, inšpirujúca relácia. Šikovné gazdinky skúšajú novinky, ktorými pokrývajú tortu, tzv. falošný marcipán, resp. fondán. Naše mamy a babičky zdobili tortu polievaním rozpustenou varnou čokoládou a zdobením krémom. Postupom času sa v obchodných reťazcoch začali objavovať rôzne druhy poliev vo forme peniažtekov mliečnej alebo bielej čokolády.

Dnes nájdete ponuku rôznych druhov príchutí, tvarov, námetov, je si z čoho vybrať. Každý z nás má predstavu o tvare torty, inšpiráciu môžete čerpať z rôznych internetových stránok o pečení.

Ako sa vlastne charakterizuje poťahová hmota? Poťahová hmota je cukrová hmota podobná cestu, ktorou sa pokrýva povrch torty. Na poťahovú hmotu sa potom ukladajú ďalšie ozdoby. Ako poťahová hmota sa používa marcipán, falošný marcipán, fondán a niekto vyrába hmotu z cukríkov marshmallow. Marcipán sa dá kúpiť v obchode, odporúčam iba ľuďom, ktorý majú radi chuť mandlí. Pre jeho vysokú cenu sa ľudia radšej obracajú na výrobu vlastného alias falošného marcipánu zo sušeného mlieka alebo z cukríkov marshmallow.

Na falošný marcipán potrebujete pomer sušeného mlieka, medu, oleja, práškového cukru, mandľovú arómu a vodu. Ak chcete mať marcipán inej farby ako bielej, pridajte k týmto ingredienciám aj potravinové farbivo želanej farby. Postupným pridávaním práškového cukru vymiesite cesto, ktoré potom vyvaľkáte na požadovaný rozmer a hrúbku na drevenej doske pomúčením práškovým cukrom.

cukriky.jpg

Poťahovú hmotu z marshmallow cukríkov vyrobíte rozpustením jedného balíku penových, najlepšie bielych cukríkov (cca. 175 g) spolu s lyžicou cery a pridaním citrónovej šťavy v mikrovlnke. Do takto rozpustenej hmoty postupne primiešavaním práškového cukru vymiesite cesto, ktoré je možné rozvaľkať na doske. Ja používam na posýpanie zemiakový škrob. Takisto ako aj pri falošnom marcipáne môžete pre zafarbenie hmoty pridať do rozpustených cukríkov potravinárske farbivo.

Fondán – môžete si kúpiť originál v obchode alebo si urobiť vlastný doma. Na výrobu tejto hmoty potrebujete želatínu, vodu, ľubovoľnú esenciu, med, práškový cukor a tuk. Myslím si, že v obchodnej sieti už nájdete hotový fondán za prijateľné ceny a ľudia, ktorí sa zdobeniu a pečeniu tort venujú profesionálne, nestrácajú čas s výrobou vlastného fondánu.

Recepty na všetky uvedené hmoty nájdete na stránke www.tortyodmamy.sk

Na trhu som objavila okrem práškových potravinových farieb aj farby gélové, ktoré sa predávajú po ampulkách za vyššiu cenu, ale po osobnej skúsenosti ich môžem vrelo odporučiť. Hmotu vám dokonale spojí a ochutí omnoho viac ako rozpustená prášková farba. Stačí pár kvapiek a máte ideálne zafarbenú hmotu pripravenú na poťahovanie.

gel.jpg prasok.jpg

Hmotu vaľkáte na drevenej doske pomúčenej práškovým cukrom. Podľa tvaru torty a želanej hrúbky cesto vyvaľkáte do požadovaného tvaru a veľkosti. Cesto nanesiete natáčaním na valček a opatrným stáčaním z valčeka a pritláčaním hmoty o hotovú tortu. Keď je fondán na torte, je potrebné prebytočnú hmotu odrezať, aby sa vám nezačal pod jeho vlastnou váhou trhať. Kým získate potrebnú prax a rýchlosť, určite sa vám stane, že nanášanie fondánu budete musieť zopakovať, ale nevzdávajte sa.

Po nanesení fondánu na tortu a jeho následnej úprave ho môžete ozdobiť podľa vašich predstáv. Existuje veľa druhov a typov ozdôb. Postupy na výrobu ozdôb nájdete na internete, alebo tí šikovnejší môžu použiť svoju fantáziu. Návody na zvieratká, kvetiny, ruže, postavičky – rôzne druhy, ktorými si skrášlite tortu pre vašich najbližších. Obočie alebo nápisy môžete vyrobiť pomocou jedlej fixky, volániky a rôzne odtlačky valčekmi. Na vytvarovanie postavičiek a doladenie kvetiniek, lístkov potrebujete tzv. cukrárske náradie.

tvar.jpg tvar1.jpgfixka.jpg konecne-876.jpg naradie.jpg

Torta niekedy po ozdobení zostane zaprášená, hlavne ak použijete na pomúčenie zemiakový škrob. Ak sa chcete zbaviť pomúčenia, musíte potrieť chúlostivé miesta jedlým rastlinným olejom. To vám odstráni pomúčenie a zvýrazní vám potreté miesto. Nebojte sa, olej rýchlo vsiakne a na druhý deň ho nebude ani vidieť. Veľmi pekne vynikne a upúta pozornosť nejedného oslávenca alebo ochutnávateľa.
kvet.jpg zaprasene.jpg olejovanie.jpg hotovo.jpg

Torta je vďačný darček pre každého, v každom prípade ňou potešíte. Stačí ak na tortu umiestnite ozdoby blízke pre obdarovaného človeka. Nemusí sa vám podariť na prvýkrát, ale ak ju budete robiť srdcom, nikdy nič nepokazíte, lebo ju vyrobíte z lásky.

Hodnotenie
1/5 2/5 3/5 4/5 5/5
Počet hodnotení: 0


Náhodné články z aktuálnej sekcie Náhodné videá z aktuálnej sekcie
Komentáre

Páči sa vám autorov štýl písania, stotožňujete sa s jeho názorom alebo si myslíte, že sa na vec pozerá zo zlého uhla a niečo mu uniká? Zapojte sa do diskusie a vyjadrite svoj názor!

nebude uverejnený
Alebo sa prihláste »
Koľko je 1 plus dva?
Položky označené * sú povinné

Prihlásenie
 
 
Reklama